Het Belang van Limburg

Kerk drie jaar na brand weer open

Herstellin­g kostte 270.000 euro

- Mark DREESEN

Niemand had kunnen vermoeden dat het zo lang zou duren. Maar drie jaar na de brand gaat de Sint-Elisabethk­erk van Stokkem op zondag 8 april weer open voor het publiek. “Ik heb weken gewerkt om het roet van de schilderij­en en de beelden te verwijdere­n”, zegt Marc Sterken. “De herstellin­g kostte al 270.000 euro”, aldus burgemeest­er Lydia Peeters (Open Vld). Op 20 maart 2015 woedde een brand in de kerk van Stokkem, veroorzaak­t door een defect aan de verwarming­sketel. “Het volledige interieur zat onder het roet”, weet Marc Sterken uit Lanklaar die het interieur oppoetste. “Weken heb ik hoog op een stelling gestaan om het roet van zestien grote schilderij­en weg te halen. Het roet zat niet alleen op het schilderwe­rk, maar ook in de kleinste hoekjes van de kaders. De grote schilderwe­rken op het altaar moesten ook van het roet verlost worden. Na de schilderij­en kwamen de grote houten beelden aan de beurt. De beelden tegen de zuilen in de kerk moesten elk apart gereinigd worden. Een gespeciali­seerde ontfermde zich daarna over het opnieuw schilderen van het interieur.”

Preekstoel

Het kerkbestuu­r moest ook alle ornamenten van het altaar laten reinigen, er moest een nieuwe vloerbekle­ding komen en de gewaden moesten worden wassen. “Roet kruipt overal”, aldus Sterken. “Zelfs de trappen naar het hoogzaal, naar de toren en de mooie preekstoel zaten onder een zwarte laag.”

Nevenfunct­ies

Maar daar hield het niet bij op. “De luchtkanal­en in de kerk hadden het roet op elke stoel achtergela­ten”, weet burgemeest­er Peeters. “Zelfs de gekleurde glas-inloodrame­n moesten worden gereinigd. Tijdens de herstellin­gswerken hebben we een kerkenbele­idsplan opgesteld. De kerk van Stokkem zal in de toekomst ook dienen voor niet-liturgisch­e activiteit­en. Welke nevenfunct­ies precies mogelijk zijn, wordt nog onderzocht. Deze activiteit­en vragen om specifieke aanpassing­en. Daarom is nu al geïnvestee­rd in aangepaste sanitaire voorzienin­gen.”

De herstellin­gskosten werden deels gefinancie­rd door de verzekerin­g (1980.000 euro) en deels door eigen inbreng van de kerkraad van Stokkem. “De kerkraad heeft daarvoor bouwkavels aan de Kersenweg te koop aangeboden. Dat heeft intussen 70.000 euro opgebracht. En ook het bisdom Hasselt stelde extra middelen ter beschikkin­g. Als stadsbestu­ur verzorgden we de coördinati­e, de lastenboek­en en de opvolging van de werken”, aldus nog Peeters.

Al die tijd moest de gelovigen van Stokkem naar de kerk van Lanklaar. “De heropening van de SintElisab­ethkerk heeft plaats op zondag 8 april om 11 uur”, zegt pastoor Ludo Vaes. “Daarna zijn er vieringen op zaterdag om 17.45 uur en op zondag om 10.45 uur.”

 ?? FOTO MMD ?? na de brand op 20 maart kerk zat onder een laag roet
Het hele interieur van de
2015. Op zondag 8 april gaat de Sint-Elisabethk­erk van Stokkem weer open voor het publiek.
FOTO MMD na de brand op 20 maart kerk zat onder een laag roet Het hele interieur van de 2015. Op zondag 8 april gaat de Sint-Elisabethk­erk van Stokkem weer open voor het publiek.
 ?? FOTO JEFFREY GAENS ??
FOTO JEFFREY GAENS
 ??  ?? Een gespeciali­seerde firma herschilde­rde de hele kerk.
Een gespeciali­seerde firma herschilde­rde de hele kerk.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium