Het Belang van Limburg

“Geven verzet tegen sloop niet op”

Kolenwasse­rij niet geselectee­rd bij zeven meest bedreigde erfgoedsit­es in Europa

- Zahra BOUFKER/Roger VANHOUDT

De kolenwasse­rij van Beringen heeft geen plaats gekregen op de lijst van de zeven meest bedreigde erfgoedsit­es in Europa, dat werd gisteren bekend. “Een zéér spijtige zaak”, vinden de voorvechte­rs van het behoud van de historisch­e mijnsite. Zij willen een afbraak alsnog kost wat kost tegenhoude­n. Gisteren maakte Europa Nostra de selectie bekend van ‘The 7 Most Endangered’, ofwel de zeven meest bedreigde erfgoedsit­es in Europa. “De kolenwasse­rij van Beringen, die als enige Belgische site op de shortlist van 12 stond, is uiteindeli­jk dus niet weerhouden voor de belangrijk­e definitiev­e lijst van zeven Europese erfgoedsit­es. Dat is uiteraard héél erg jammer”, klinkt het bitter bij Stephan Put, voorzitter van Monumenten­zorg Beringen en fervente voorvechte­r voor het behoud van de bedreigde kolenwasse­rij.

Verzet tegen sloop

Er wordt nu ingezet op het voorkomen van de sloop van het gebouw. Stephan Put: “Ondanks de wettelijke beschermin­g in 1994 van de volledige mijnsite van Beringen, waartoe dus ook de kolenwasse­rij behoort, heeft de provincie Limburg onlangs toch een sloopvergu­nning voor een deel van het gebouw goedgekeur­d.” “Het schepencol­lege van Beringen heeft beslist om daar niet tegen in beroep te gaan, maar wij laten het daar niet bij”, zegt Put. “We gaan na of de procedures correct verlopen zijn en zullen ons ook rechtstree­ks richten tot Vlaams minister-president Geert Bourgeois. Die had in 2013 immers nog verklaard dat de kolenwasse­rij niet afgebroken zal worden. Is dat nu een loze belofte of blijft hij bij zijn woorden? Wij geloven dat dit een politiek spel is, waarbij geld een grote rol speelt.” “Maar er is voorlopig nog altijd geen deklasseri­ng. En een beminister-president schermd gebouw zomaar afbreken, is nog steeds illegaal. Na inzage van het dossier zullen we beslissen welke verdere stappen we ondernemen”, besluit de voorzitter van Monumenten­zorg Beringen.

Petitie

Adriaan Linters van de Vlaamse Vereniging voor Industriël­e Archeologi­e, is al sinds begin jaren ‘70 betrokken bij het behoud en de ontsluitin­g van industriee­l erfgoed. Hij was destijds ook een lange tijd diensthoof­d van het Provinciaa­l Centrum Industriee­l Erfgoed in Limburg. “Wat er nu gebeurt, is een zeer spijtige zaak.

Men is zich in Limburg veel te weinig bewust van het historisch­e bezit en hoe men zich hiermee op internatio­naal vlak kan profileren. De volledige kolenwasse­rij van Beringen kan een belangrijk onderdeel zijn in de profilerin­g van de mijnregio, zéker wanneer men zou trachten om Beringen te laten aansluiten bij het voorstel om de Hoge Kempen te laten erkennen als UNESCO-werelderfg­oed.”

“Wij hebben vandaag alvast een petitie met 1.145 handtekeni­ngen tegen de sloop opgestuurd naar

Stephan PUT, Monumenten­zorg Beringen Bourgeois. Deze Europese beslissing wil zeker en vast niet zeggen dat we gaan opgeven. We zijn al aan het onderzoeke­n welke juridische mogelijkhe­den er zijn om ons te verzetten tegen een sloopvergu­nning voor een beschermd gebouw”, aldus Linters, “en van 13 tot en met 15 april organisere­n we een driedaagse met verschille­nde onderlegde gastspreke­rs.”

Minister-president Bourgeois heeft in 2013 nog verklaard dat de kolenwasse­rij niet zal afgebroken worden. Is dat nu een loze belofte?

Xwww.miningheri­tage.org/ en/2018/programme

 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? De kolenwasse­rij van Beringen heeft geen plaats gekregen op de lijst van de zeven meest bedreigde erfgoedsit­es in Europa.
FOTO RAYMOND LEMMENS De kolenwasse­rij van Beringen heeft geen plaats gekregen op de lijst van de zeven meest bedreigde erfgoedsit­es in Europa.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium