Het Belang van Limburg

Cijfers over Hasselt voor iedereen beschikbaa­r

Stad opent vandaag nieuw dataplatfo­rm

- Dirk JACOBS

Hasselt lanceert vandaag het nieuwe dataplatfo­rm Hasselt.incijfers.be. Je kan er allerlei cijfermate­riaal vinden over de meest uiteenlope­nde sectoren. Van het aantal leerlingen in de Hasseltse scholen, over het aantal inwoners in de verschille­nde wijken tot de evolutie van de woningprij­zen. “Dit past binnen ons open en transparan­t bestuur”, zegt burgemeest­er Nadja Vananroye (CD&V). “Het is een meerwaarde als iedereen over objectief cijfermate­riaal kan beschikken.” “Het belangrijk­ste is dat we op vergaderin­gen niet langer ‘ik vind’ moeten gebruiken, maar wel ‘ik weet’. De cijfers verzamelen we uit eigen data, maar ook bij de provincie, scholen, Vlaanderen en ga maar door. We bundelen ze allemaal op één platform, zodat de mensen niet langer in een doolhof op zoek moeten als ze iets willen weten”, zegt Vananroye. Voorlopig staan er vooral cijfers uit het onderwijs op het platform, maar al snel moeten bijvoorbee­ld ook milieu, mobiliteit, socio-economie, handel en dergelijke volgen. “Binnen het onderwijs zijn er al heel wat cijfers beschikbaa­r. Die zijn nu samengebra­cht”, zegt onderwijss­chepen Karolien Mondelaers (CD&V). “Zo kunnen lagere scholen bijvoorbee­ld zelfs op wijkniveau zien van leerlingen komen.”

Eric Princen, directeur van Kindsheid Jesu en van scholengem­eenschap Sint-Quintinus, is overtuigd van het nut van de online toepassing: “Zo kunnen we gefundeerd beslissing­en nemen. En we kunnen bijvoorbee­ld bijhouden hoe de uitstroom van anderstali­gen of kansarmeng­roepen ligt. Als die boven de huidige 10 procent gaat, moeten we bijsturen. Uit de cijfers kunnen we ook afleiden dat hun aantal de komende vijf schooljare­n zal verdubbele­n.”

Ook vergelijke­n

waar

hun Het platform is ook handig voor wie bijvoorbee­ld op zoek is naar hoeveel inwoners in een bepaalde Hasseltse wijk wonen, of naar de evolutie van de woningprij­zen. “Bovendien zijn de gegevens vandaag in de databank slechts een start. We voegen regelmatig extra gegevens toe en we houden alles up-to-date”, zegt Bart Daemen, die het platform beheert. “Hasselt.incijfers.be zien we dan ook als een groeitraje­ct. We werken samen met de provincie Limburg en met de andere centrumste­den, waarmee ook vergeleken wordt. Een echte meerwaarde. In de databank zijn alleen anonieme gegevens opgenomen, zodat de privacy van de Hasselaren nooit in het gedrang komt.”

De cijfers zijn voor iedereen beschikbaa­r. “Elke inwoner, elk bedrijf of organisati­e kan hier beter van worden, dat is de uitdaging”, benadrukt schepen Valerie Del Re (sp.a). “Daarom stellen we ze open voor iedereen.”

Het cijfermate­riaal raadplegen kan op twee manieren. Via een overzichte­lijk dashboard met de

In de databank zijn alleen anonieme gegevens opgenomen, zodat de privacy van de Hasselaren nooit in het gedrang komt

XBart Daemen

Beheerder belangrijk­ste kerncijfer­s, of je kan grasduinen in een uitgebreid­ere databank en zo analyses, grafieken of kaartjes op maat maken.

https://hasselt.incijfers.be/dashboard

 ??  ??
 ?? FOTO HBVL ?? Meten is weten, daarom stelt de stad een schat aan cijfermate­riaal ter beschikkin­g via Hasselt.incijfers.be.
FOTO HBVL Meten is weten, daarom stelt de stad een schat aan cijfermate­riaal ter beschikkin­g via Hasselt.incijfers.be.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium