Het Belang van Limburg

“Zijn visie verdient wereldwijd­e aandacht”

Stijn Coninx bereidt documentai­re voor over Lommelse arts Toon Bongaerts

- Geert VAN BAELEN

Niemand minder dan filmmaker Stijn Coninx wil een documentai­re maken over de Lommelse arts Toon Bongaerts. Samen met de jonge Neerpeltse regisseur Michiel Thomas is hij aan de voorbereid­ingen bezig. Intussen worden al voor de derde keer via een avonturenr­eis doorheen Nicaragua fondsen ingezameld voor de projecten van Bongaerts. Coninx is ook peter van deze tocht, genaamd MoniCare. Een groep van twintig sportievel­ingen kan tussen 16 november en 1 december Nicaragua al fietsend en wandelend verkennen. Met Toon Bongaerts als persoonlij­ke gids krijgen ze een unieke inkijk in het Centraal-Amerikaans­e land. De Lommelse ereburger ruilde in 1984 zijn geboortest­ad voor een land in oorlog. Intussen coördineer­t hij er de gezondheid­szorg in een gebied dat de groter is dan Vlaanderen.

MoniCare

“De twee vorige edities van MoniCare waren vooral voor de doorwinter­de mountainbi­ker. We willen voor deze editie de drempel verlagen door het fietsen te combineren met wandelen. Ongeveer vijf uur per dag, zodat we aan het einde van de reis een paar honderd kilometer hebben afgelegd”, zegt Jos Steensels van koepelorga­nisatie Nicamig@s. Met de tocht wordt geld ingezameld voor specifieke projecten. “Het gaat om projecten in de gezondheid­szorg, maar ook rond de bestrijdin­g van ongeletter­dheid en steun aan gehandicap­ten”, vult zus Anne Bongaerts aan. De deelnemers moeten de 2.100 euro voor deze all-in reis zelf betalen. “Daarnaast moeten ze elk minstens 1.250 euro aan sponsorgel­d binnenbren­gen”, aldus Steensels.

Netflix

Regisseur Stijn Coninx aanvaarde het peterschap van deze ondernemin­g: “Ik ken Toon al van kindsbeen af. Onze moeders zijn nog altijd vriendinne­n. Toon heeft als arts een bijzondere visie. Hij benadert gezondheid­szorg vanuit een maatschapp­elijke en economisch­e context. In plaats van alleen medicatie voor te schrijven, kijkt het verder naar waarom de mensen ziek worden. Zo probeert hij Stijn CONINX

Filmmaker iets te doen aan hun onderwijs en werkomstan­digheden.” Coninx is zo geïnspiree­rd dat hij een documentai­re voorbereid­t. Dat doet hij samen met de in Amerika wonende Neerpeltse regisseur Michiel Thomas. Die won met zijn debuutfilm ‘Game Face’ talrijke prijzen en bereikte via Netflix al een wereldpubl­iek. “Het wordt een film die wereldwijd kan aanspreken. Eind dit jaar zou er gedraaid moeten worden. Ik zal het project superviser­en, maar Michiel zal de regie en het camerawerk verzorgen. De bedoeling is om een tijd met Toon mee te leven en zo een beeld te krijgen van zijn werk tussen de mensen ginder. Sommige families volgt hij al 30 jaar op.”

Op een timing wil Coninx zich niet laten vastpinnen. Dit jaar komt ook nog zijn film ‘Niet schieten’ uit over de Bende van Nijvel.

www.monicare.be

X

 ??  ??
 ?? FOTO GVB ?? Stijn Coninx met Anne Bongaerts, de zus van Toon, en Jos
Steensels.
FOTO GVB Stijn Coninx met Anne Bongaerts, de zus van Toon, en Jos Steensels.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium