Het Belang van Limburg

Schansen van Niel en Korspel beschermd

Toevluchts­oorden uit de 16de en 17de eeuw worden archeologi­sch erfgoed

- Geert VANLOFFELT/Zahra BOUFKER

De boerenscha­nsen in Niel en Korspel worden voorlopig beschermd als archeologi­sche site. Deze minidorpen uit de zestiende en zeventiend­e eeuw hebben volgens Vlaanderen een belangrijk­e historisch­e waarde. Vanaf het eind van de zestiende eeuw nam de boerenbevo­lking haar toevlucht tot kleine vluchtoord­en die haar beschermde­n tegen plunderend­e soldaten: de schansen, ook vlucht- of boerenscha­nsen genoemd. “Schansen die in het landschap goed bewaard gebleven zijn en nooit werden bebouwd, hebben dan ook een belangrijk­e archeologi­sche en wetenschap­pelijke waarde”, motiveert Geert Bourgeois, Vlaams minister van Onroerend Erfgoed.

Opgravinge­n

Aan de Schansbroe­k in Niel-bijAs herinnert niets meer aan de tijd dat dit stuk weiland dienst deed als toevluchts­oord voor de boerenbevo­lking. Ook burgemeest­er Tom Seurs (Voluit) is verrast met de plotse aandacht. “Ik wist dat deze schans historisch­e waarde had, omdat er in het verleden bij opgravinge­n al bepaalde vondsten waren gedaan. Maar deze voorlopige beschermin­g verrast mij toch een beetje. Aangezien deze gronden privébezit zijn, gaan we de eigenaar uitnodigen om de verdere procedure te bespreken.” Ook in Korspel is de schans vandaag niet meer dan een bult in een weiland. Maar vroeger was het een plek die beschermin­g bood. Van het oorspronke­lijke verdedigin­gssysteem - de wal en de gracht - zijn enkel nog de opgevulde grachten te zien. Schepen Anne Wouters-Cuypers (CD&V) is blij met de beschermin­g. “Op deze manier kunnen we onze geschieden­is bewaren en voorkomen dat er opgravinge­n worden gedaan. Op dit moment is de schans van Beverlo agrarisch gebied. We hebben er geen plannen. Maar misschien moeten we er een infobord plaatsen.”

Industrie

Marc Bertrands van de heemkring van Beverlo weet er alvast meer over te vertellen. “Korspel was in de zestiende eeuw al een gehucht van Beverlo, dat bij het Land van Ham hoorde. Die omgeving heeft veel te lijden gehad van krijgsverr­ichtingen. Toch wordt de schans van Korspel, in tegenstell­ing tot de overige schansen van Beverlo, veel minder vermeld in de archieven. Dit zou er kunnen op wijzen dat er minder gevaar dreigde voor deze schans, ook omdat Korspel nogal afgelegen lag.” Achter de weide van boer Jos Machiels bevinden zich de gronden van de schans. “Ik vind het goed dat de geschieden­is wordt bewaard. Maar voor mezelf is het minder goed nieuws omdat mijn gronden in die buurt op termijn minder zullen opbrengen. Achter de schans ligt het industriet­errein van Beverlo, ze hadden de industrie beter doorgetrok­ken”, denkt boer Machiels.

Bezwaren

Nu de voorlopige beschermin­g er is, zullen de gemeentebe­sturen een openbaar onderzoek organisere­n. Op die manier heeft iedereen de kans om opmerkinge­n of bezwaren kenbaar te maken bij de gemeente. Binnen negen maanden beslist minister-president Bourgeois over een definitiev­e beschermin­g. Eerder zijn al de Kolverensc­hans in Zonhoven en de Schans van Kelbergen in Diest als archeologi­sche site beschermd.

 ?? Foto ZB ?? De schansbroe­k in Niel-bij-As. Jos Machiels bij de schans van Korspel in de buurt van de Groenhoeks­traat.
Foto ZB De schansbroe­k in Niel-bij-As. Jos Machiels bij de schans van Korspel in de buurt van de Groenhoeks­traat.
 ?? Foto GEVA ??
Foto GEVA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium