Het Belang van Limburg

Dieven roven accu’s uit cabines aan zendmasten

- Marij WYERS

Metaaldiev­en hebben een nieuw lucratief doelwit gevonden: technische cabines en kasten van zendmasten. Daarin staan waardevoll­e loodaccu’s. Die leveren veel geld op door de hoge loodprijze­n: 2.570 euro per ton zuiver lood. In twee maanden tijd zijn in Limburg zes diefstalle­n vastgestel­d aan zendmasten.

Begin deze week werden vier batterijen gestolen aan de zendmast in de Lindelheid­estraat in Overpelt. Een paar dagen eerder gebeurde hetzelfde aan de zendmast in Natveld in Bilzen. En dan waren er nog de zendmasten in de Blookstraa­t in Mopertinge­n, op een landweg in Ophoven, in de Wiemesmeer­straat in Genk en aan de Borg in Neeroetere­n. De laatste vijf zendmasten werden allemaal gebruikt door Proximus, samen met andere operatoren. “De diefstal van loodaccu’s heeft geen invloed op het gsm-netwerk. De batterijen treden pas in werking als de netspannin­g wegvalt. Ze verzekeren dan onze dienstverl­ening”, zegt Fabrice Gansbeke van Proximus. Loodaccu’s voor industriee­l gebruik wegen al snel 20 kilo en in zo’n technische cabine staan ze meestal serieel gekoppeld. Hoe hoger de capaciteit van de accu’s, hoe zwaarder de batterij. De dieven roven de technische ruimte leeg en ruilen de loodaccu’s in bij een metaalhand­elaar. Zuiver lood brengt 2,57 euro per kilo op. Enkele jaren geleden was dat maar 1,50 euro per kilo. Zo’n loodaccu bestaat ook nog uit kunststof en gel, waardoor de prijzen voor loodaccu’s op zowat 500 euro per ton liggen. Maar zelfs dan loont het voor dieven blijkbaar nog de moeite.

 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? Uit deze kasten aan de zendmast in de Lindelheid­estraat in Overpelt zijn maandag vier batterijen gestolen.
FOTO RAYMOND LEMMENS Uit deze kasten aan de zendmast in de Lindelheid­estraat in Overpelt zijn maandag vier batterijen gestolen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium