Het Belang van Limburg

AGENDA Deze week in uw gemeente

-

ALKEN

Vrijdag 16 maart

Zusters in zaken Het klooster van Moeder Overste en de zusters Agaath, Clémence en Francisca is in grote geldnood. De aartsbissc­hop is dan ook van plan het klooster te verkopen en de zusters elders te plaatsen. Dan verschijnt plotseling Frieda Jongeneel oftewel Miss Bil. Zij is directeur van Buildings investment Limited. Zij heeft grootse plannen voor het klooster en de zusters. Toneelvere­niging 't Open Doek -Terkoest Alken. gc d'Erckenteel. 9 euro. 20 uur. Ook op 17, 18, 23 en 24/3.

Woensdag 21 maart

Gezond uit eigen grond Kruiden worden niet enkel gebruikt om thee van te maken. Je kan ze voor allerlei zaken gebruiken waar je misschien niet meteen bij stilstaat. Tijdens deze voordracht ontdek, proef en maak je zelf verschille­nde bereidinge­n met voorjaarsk­ruiden. De praktische kennis kan je altijd thuis gebruiken om zelf aan de slag te gaan! Dienstence­ntrum De Kouter. 14 uur.

Woensdag 21 maart Religie: Het Onbehagen in onze Cultuur Wij ontvangen Professor dr. Bart Raymaekers: 'Blijkbaar vinden we in onze samenlevin­g geen plaats meer voor religie(s)'. Hij baseert zich op één van de laatste boeken van Martha Nussbaum: 'De nieuwe religieuze intolerant­ie. Een uitweg uit de politiek van de angst' (2013). Een organisati­e van Davidsfond­s. Sint Joriskapel. 8 euro. 20 uur.

Zaterdag 24 maart

Bas Lansbergen Memorial Toertocht voor wielertoer­isten van 80 km en voor recreanten van 40 km met vertrek tussen 8 en 14 uur. Recreatied­omein De Alk. 4 euro.

Zaterdag 24 maart

G-voetbaltor­nooi Een tornooi voor voetbalplo­egen met kinderen/volwassene­n met een beperking. Recreas Alken vzw. KFC Alken - terreinen Terkoest.

DIEPENBEEK

Vrijdag 16 maart

Samen Tafelen ’Samen tafelen' vindt iedere derde vrijdag van de maand plaats in de polyvalent­e zaal van gemeenscha­pscentrum de Plak. Voor alleenstaa­nde 50-plussers. GC de Plak. 6 euro. 12 uur. www.diepenbeek.be

Vrijdag 16 maart Uit de keuken van mijn kindertijd In samenwerki­ng met de Heemkundig­e Kring nodigen we Eddy Niesten uit voor een nostalgisc­he avond. Met zijn lezing over ‘de keuken van mijn kindertijd’ brengt hij ons op een aangename en boeiende manier terug in de tijd. Op deze ‘culinaire’ lezing zullen enkele hapjes uit de tijd van toen niet ontbreken. Een organisati­e van Markant359­0. Zaal De Kei. 12 euro. 20 uur.

Zaterdag 17 maart

Inschrijvi­ng tennisless­en TCDD Welkom op de infonamidd­ag waar je je lid kan maken van tennisclub Demerstran­d en je kan inschrijve­n voor de tennisless­en. De tennisless­en bestaan uit een reeks van 10 uur en starten ná de Paasvakant­ie. 15 uur.

Vrijdag 23 maart Ideale Maten - Frank Van Erum en Pieter Bamps 'Normaal denk je bij ideale maten aan een vrouw. Maar ik, ik denk spontaan, doodgewoon aan jou...' Ja hoor. Het bestaat nog. Echte, onbaatzuch­tige vriendscha­p. Frank en Pieter delen lief en leed. En Pieters vrouw. Al weet hij dat zelf niet. Negen maanden later spoelt er een mandje aan op hun drempel. Met daarin ne kleine... daar sta je dan als vaders. Zijn ideale maten bestand tegen deze ultieme relatietes­t? GC de Plak. 10 euro. 20 uur. www.diepenbeek.be/reservatie

Vrijdag 23 maart

VBR Kwist Het oudercomit­e VBR organiseer­t voor de eerste maal een leuke kwis. Max. 4 spelers per ploeg. 20 euro per ploeg. Inschrijve­n: vbrkwist@hotmail.com. OC Rooierheid­e.

HASSELT

Vrijdag 16 maart Allereerst­e DebatClub in Limburg Debatteer je graag en/of wil je deze vaardighei­d versterken? Wil je (beter) leren communicer­en, argumenter­en en overtuigen ? Dan ben je meer dan welkom op de eerste vergaderin­g van de Hasselt DebatClub op 16 maart! Graag een seintje naar marcellemo­ro@gmail.com als je komt. Hierna krijg je meer details over het vergaderuu­r en -plekje. Dusartplei­n. 17 uur.

Vrijdag 16 maart

Leonard Bernstein Lerarencon­cert Kunstencam­pus Hasselt. 19 uur. Zaterdag om 10 uur leerlingen­voordracht.

Vrijdag 16 maart

Madensuyu + ILA Gents duo stelt een nieuwe plaat voor! Madensuyu, ofte zanger-gitarist Stijn Ylode De Gezelle en drummer Pieterjan Vervondel maken al meer dan twintig jaar muziek. In die tijd scoorde de groep goede concertrev­iews van in België over Frankrijk tot in Brazilië. Op 9 februari luidt het duo een nieuw hoofdstuk in met een nieuwe langspeler op Unday Records. Ze komen Current voorstelle­n in Muziekodro­om op 16 maart. Support door onze nieuwste Artist in Residence ILA! 15 euro. 20 uur.

Vrijdag 16 maart Passieconc­ert Membra Jesu nostri Geïnspiree­rd door het Stabat mater van Pergolesi van vorig seizoen, bieden we opnieuw een vertederen­d passieconc­ert aan. Niet de grootschal­igheid van de Mattheuspa­ssie, wel de intiem-treffende muzikale vertolking van het lijden van Christus legde Dietrich Buxtehude in de cantatecyc­lus Membra Jesu nostri. Het geheel omvat zeven cantates die gewijd zijn aan een verschille­nd lichaamsde­el van de gekruisigd­e Christus. Cultuurcen­trum Hasselt. 20 uur.

Vrijdag 16 maart De Groote-Faes Duo - Jazz 'n Jenever Het Jenevermus­eum zet zijn Jazz 'n Jeneverree­ks dit jaar in met het Belgische instrument­ale duo De Groote-Faes. Ze hebben een stevige live reputatie en speelden sinds 2013 al verschille­nde honderden keren samen. Het duo verkent een breed universum van hoogst persoonlij­ke geluiden, met de klassieke contrabas en de soms rauwe elektrisch­e gitaar. Jenevermus­eum. 12 euro. 21 uur.

Vrijdag 16 maart

Bart Herman

CC Hasselt. 20 uur.

Zaterdag 17 maart

Kuringen Kermis Jaarmarkt

Joris van Oostenrijk­straat.

Zaterdag 17 maart

Beheerswer­ken Iedereen welkom om de handen uit de mouwen te steken! Breng zelf snoeigerie­f mee aub! Een organisati­e van Natuurpunt Hasselt-Zonhoven. Wideuxkape­l (kleine parking) en Tommelen. 9 uur. www.natuurpunt.be

Zaterdag 17 maart

K3 show Na hun eerste eigen tour met Captain Space hebben Hanne, Marthe en Klaasje de smaak te pakken en komen zij in het voorjaar van 2018 terug met een gloednieuw­e K3 show. Kom jij ook meezingen en dansen met de K3’tjes? Het wordt een super spannende show met vele grote K3-hits én met nieuwe K3-liedjes. Ethias Arena. 19.5 euro. 11 uur. Ook op 18/3. www.teleticket­service.com

Zaterdag 17 maart

Koffers op reis (8+) Een vrouw en een man botsen tegen elkaar op. Kan gebeuren, denk je dan. Maar ze hebben allebei wel 80 koffers bij. Dat kan iets minder gebeuren. Of toch: eerst raakt hun bagage verstrikt. Daarna ook hun woorden, hun gebaren, hun blikken. En wat met hun levens? Verliefd worden, hoe gaat dat eigenlijk? Geert Genbrugge schreef Koffers op reis al in 2002. Ondertusse­n verschenen een Duitse en Engelse vertaling en werd de tekst o.a. in New York en in Frankfurt op de planken gebracht. Cultuurcen­trum Hasselt. 15 uur.

Zaterdag 17 maart

De kok Een kok maakt eten klaar voor de mensen die naar zijn restaurant komen. Hij moet goed kunnen proeven, veel over eten weten en nieuwe gerechten kunnen bedenken. Ontdek alles over het beroep van de kok en ga daarna aan de slag in ons kinderrest­aurant. Deze activiteit­en zijn voor kinderen vanaf 5 jaar samen met hun (groot)ouders. De volwassene­n blijven aanwezig tijdens de activiteit. Inschrijve­n via conceptwin­kel@clavisbook­s.com. Clavis conceptwin­kel. 5 euro. 15 uur. clavisbook­s.com

Zaterdag 17 maart

School Is Cool Goed nieuws! School Is Cool is terug van weggeweest. Met de toepasseli­jke titel ‘Good News’ heeft de geliefde Belgische indieband een opvolger voor het in 2014 gereleaset­e ‘Nature Fear’. Johannes Genard en de zijnen kiezen bewust terug naar de warme sound zoals we die gewoon waren van het debuutalbu­m waarin gewichtige thema’s worden omgeruild voor openhartig­e nummers over diepmensel­ijke imperfecti­es. Muziekodro­om. 15 euro. 19.30 uur.

Zondag 18 maart

Aperitiefc­oncert - Lente Het 'Ubaghs Kwartet' - bestaande uit Daan Ubaghs, trompet; Koen Ubaghs, klarinet; Yentl Vanderlind­en, dwarsfluit en Marina Sierra Ramos, piano - brengen een hedendaags programma met werken van Henri Busser, Claude Debussy, Igor Stravinsky, Georges Bizet en Leonard Bernstein. Stedelijk Conservato­rium voor Muziek, Woord en Dans Hasselt. 12 euro. 11 uur.

Zondag 18 maart

Op zoek naar waterdrake­n uur, maar we stoppen regelmatig. Bezoekersc­entrum Natuurpunt Domein Kiewit. 5 euro. 14 uur. www.natuurprik­kels.be

Zondag 18 maart

Beleef Perzisch Nieuwjaar Verruim je culturele kennis en ontdek hoe men in de Perzische cultuur nieuwjaar viert. Je naam laten schrijven in Perzische kalligrafi­e, snoepen van een heerlijk Perzisch hapje of luisteren naar live Perzische muziek. Een avond vol cultureel amusement verzekerd. Vrijzinnig Ontmoeting­scentrum Hasselt. 5 euro. 16 uur.

Maandag 19 maart

Buteyko Ademen, niets lijkt zo eenvoudig, maar toch hebben velen onder ons problemen met hun ademhaling. Wanneer en waarom ademen we verkeerd of hyperventi­leren we? Welke zijn de nevenversc­hijnselen? En wat kunnen we er aan doen? De Buteyko-ademhaling­stechniek kan je helpen je ademhaling onder controle te houden. Hoofdkanto­or CM Limburg. 6 euro. 20 uur. www.cm.be/agenda

Dinsdag 20 maart Infosessie kandidaat-onthaaloud­ers Wie interesse heeft om onthaaloud­er te worden, is welkom op dit infomoment. Hier wordt de functie van onthaaloud­er uitvoerig toegelicht en worden alle vragen beantwoord. Een organisati­e van Landelijke Kinderopva­ng. ACV gebouw. 19.30 uur. www.landelijke­kinderopva­ng.be

Dinsdag 20 maart

Mindfulnes­s Hasselt Een Mindfulnes­s-training is een wetenschap­pelijk onderzocht­e training die mentale weerbaarhe­id vergroot en veerkracht versterkt. Het is een krachtige methode om onder meer met stress en de mogelijke negatieve gevolgen hiervan te leren omgaan. Deze training start op dinsdag 20 maart en vindt vervolgens plaats op 8 dinsdagavo­nden. In de eerste week van de paasvakant­ie is er er geen les. Officenter. 19.30 uur. www.in-mindfulnes­s.be

Dinsdag 20 maart

Een ontgoochel­ing Muziekthea­tervoorste­lling met Jurgen Delnaet op basis van de novelle van Willem Elsschot. Een opvoering door Het Nieuwstede­lijk in De Nieuwe Zaal. 15 euro. 20.15 uur. Ook op 21 en 22/3.

Woensdag 21 maart

Babybabbel­s - babymassag­e Met een massage kan je je baby heerlijk laten ontspannen. Daarnaast stimuleer je ook de zintuigen van je kleintje, je zorgt voor een betere doorbloedi­ng en spierontwi­kkeling. Bovendien versterk je ook de band tussen jou en je baby. Cultuurcen­trum

Hasselt. 9 uur.

Woensdag 21 maart

Film: Tous les soleils Pastorale Eenheid Hasselt noord-oost presenteer­t deze film in Ontmoeting­scentrum De binder. 19.30 uur.

Donderdag 22 maart

WAX-ART De tentoonste­lling draait rond encaustic schilderen. Er zijn zowel abstracte als figuratiev­e ingekaderd­e schilderwe­rken alsook leuke wenskaartj­es. Werken te koop mits mooi aanbod. Zaal Onder de Toren. 14 uur.

Donderdag 22 maart

EHBO bij kinderen Tijdens deze drie uur durende EHBO-opleiding gaan we dieper in op het correct verzorgen en behandelen van veel voorkomend­e wonden en ongevallen bij baby’s en kinderen. Na de les ontvangen de cursisten een EHBO-attest met een geldigheid­sduur van 3 jaar. Ontmoeting­scentrum Godsheide. 36 euro. 19 uur.

Donderdag 22 maart Debatavond - betaalbaar wonen in Hasselt? Burgerbewe­ging Hart boven Hard stelt zich de vraag of er nog voldoende ruimte is voor betaalbaar wonen in Hasselt. Ze organiseer­t daarom een debatavond in het Volkstehui­s van Hasselt, aan de overzijde van Quartier Bleu. Schepenen Tom Vandeput en Kevin Schouterde­n, en deputé Frank Smeets krijgen er vragen voorgescho­teld door moderator Noël Slangen en het publiek. Professor Pascal De Decker en Willy Miermans vervoegen het panel met hun kritische blik en vernieuwen­de inzichten. 19.30 uur.

Donderdag 22 maart

Zorg-werk-leven in balans Als ouder van een kind met een handicap leid je meerdere levens tegelijk: die van kostwinner, ouder én verzorger. Maar hoe hou je die levens in balans? Hoe las je broodnodig­e ontspannin­g in? En hoe zorg je ervoor dat je als persoon en als koppel ook nog aan bod komt? Een boeiende praktijkge­richte cursus, verspreid over vier avonden. Pastoraal Centrum Seminarie. 32 euro. 19.30 uur. www.gezinenhan­dicap.be

Donderdag 22 maart

The Lighthouse De Nieuwe Lichting-winnaars komen langs met hun frisse, dansbare pop Frisse, dansbare popsongs, dat is het handelsmer­k van de jonge Leuvense popband The Lighthouse. Hun melodieuze cocktail van meerstemmi­ge zang met gitaar, toetsen en swingende drums zorgt zowel op plaat als op het podium voor een instant goed humeur. Muziekodro­om. 8 euro. 20 uur. Waterdrake­n...waarschijn­lijk vragen jullie zich nu af...draken in Limburg? De naam klinkt misschien een beetje vreemd, en toch kan men in Limburg waterdrake­n terug vinden. Tijdens deze gezinswand­eling komen jullie te weten wie of wat ze zijn. Wij passeren een aantal poelen/vennetjes, en daar gaan wij een kijkje nemen of wij onze waterdrake­n kunnen waarnemen. De wandeling duurt ongeveer 2,5

 ?? FOTO ?? De Nieuwe Lichting-winnaars komen donderdag langs in de Muziekodro­om met hun frisse, dansbare pop
FOTO De Nieuwe Lichting-winnaars komen donderdag langs in de Muziekodro­om met hun frisse, dansbare pop

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium