Het Belang van Limburg

Zus vrijgespro­ken voor moord op broertje (4)

Nieuwe getuigenis spoedarts zet assisenpro­ces op zijn kop

-

Bouchra Farih (20, links), de jongste vrouw ooit voor assisen, werd gisterenav­ond vrijgespro­ken.

BRUSSEL -

Ze riskeerde tientallen jaren cel, maar door de getuigenis van twee artsen werd Bouchra Farih (20) uit Sint-Agatha-Berchem gisteren op de valreep vrijgespro­ken. Ze werd ervan beschuldig­d als een “ijskoude moordenare­s” haar vierjarige broertje Soufiane gewurgd te hebben. Tot de spoedarts die het jongetje had proberen te reanimeren, vroeg om opnieuw te mogen getuigen. Zijn verklaring dat de sporen in Soufianes nek ook het gevolg konden zijn van de reanimatie veranderde alles. Bouchra Farih belde op 1 juli 2015 in de namiddag een buurvrouw. Haar broertje Soufiane lag roerloos in de zetel en gaf geen teken van leven meer. De hulpdienst­en trachtten het kind nog te reanimeren, maar Soufiane werd een uur later doodverkla­ard.

Het gerecht vond het overlijden verdacht en opende een onderzoek. Het lichaam van de jongen vertoonde immers sporen die op wurging konden wijzen. De hypothese was dat Bouchra haar broertje had aangepakt omdat ze op hem moest passen terwijl ze een afspraak met haar liefje had, of omdat de jongen haar geheime liefdesrel­atie aan hun ouders dreigde te verklappen.

Jarenlange celstraf

Bouchra bleef ook na veertien maanden cel ontkennen dat ze iets met de dood van haar broertje te maken had, maar op het assisenpro­ces probeerde de openbaar aanklager vier dagen lang de jury te overtuigen van haar schuld. Ze leek af te stevenen op een jarenlange celstraf, tot spoedarts Gerlant van Berlaer op het toneel verscheen. De arts die Soufiane tevergeefs had proberen te reanimeren kwam dinsdag getuigen, maar bleef achteraf met het gevoel zitten dat hij zijn verhaal niet nauwgezet had kunnen vertellen. Tegen alle regels in contacteer­de hij dinsdagavo­nd Bouchra’s advocaat met de vraag of hij opnieuw zijn verhaal mocht doen. En dat mocht. Aan de hand van een pop legde hij woensdag uit dat de groef in Soufianes nek mogelijk veroorzaak­t werd door het touwtje van het beademings­masker. De wetsdokter die de autopsie had uitgevoerd, bevestigde dat de sporen in de hals van Soufiane mogelijk pas na zijn dood waren ontstaan. Bijna drie jaar leek Bouchra’s schuld vast te staan, maar door de getuigenis van de twee artsen doemden er plots vraagteken­s op. Zozeer zelfs dat het Openbaar Ministerie donderdag het geweer van schouder veranderde en de vrijspraak vroeg. Artsen die door de advocaten van de verdedigin­g werden opgeroepen, hadden eerder al verklaard dat andere doodsoorza­ken dan wurging mogelijk waren, zoals respiratoi­re insufficie­ntie of een epilepsiea­anval.

Tranen

Toen gisteravon­d om iets over negen het verlossend­e oordeel van de jury kwam, barstte Bouchra Farih in tranen uit. “Eindelijk valt deze zware last van onze schouders”, zegt haar vader Ez Zaïm. “Ik was zo bang dat ik na mijn zoontje ook nog mijn dochter zou verliezen. Terwijl wij altijd geweten hebben dat ze onschuldig was.”

De voorzitter van het assisenhof hield een slag om de arm. “Er is twijfel gerezen over de doodsoorza­ak, dus moest de jury u wel vrijspreke­n. Ik hoop echter dat u helemaal in het reine bent met uw geweten.”

De openbare aanklager haalde fors uit naar de artsen, die volgens hem Bouchra Farih 14 maanden voorhechte­nis hadden kunnen besparen als ze hun verklaring­en eerder hadden afgelegd. Maar voor de verdedigin­g waren de dokters de “helden van de dag” en lag de fout bij de onderzoeke­rs die nooit aan de urgentiepl­oeg gevraagd hadden welke handelinge­n zij op Soufiane hadden toegepast.

 ?? FOTO OM ??
FOTO OM
 ?? FOTO OLIVIER MATTHYS ?? Bouchra Farih (l.) reageert opgelucht na de vrijspraak.
FOTO OLIVIER MATTHYS Bouchra Farih (l.) reageert opgelucht na de vrijspraak.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium