Het Belang van Limburg

Openbare lantaarnpa­al verlicht al 30 jaar tuin van Tongenaar

Wie weinig slaapt, wordt sneller ziek

- Ruben STEEGEN

Elk uur slaap dat je mist brengt onherstelb­are schade toe Matthew WALKER Neuroweten­schapper en auteur van ‘Slaap’

Vergeet roken, alcohol of fijn stof. Het grootste gevaar voor onze gezondheid is het slaaptekor­t dat we met zijn allen opbouwen. “Elk uur slaap dat je mist brengt onherstelb­are schade toe”, waarschuwt de Amerikaans­e neuroweten­schapper Matthew Walker in zijn nieuwste boek ‘Slaap’, dat eind deze maand in de rekken ligt. “Het gebrek aan voldoende slaap heeft rampzalige gevolgen voor onze gezondheid en levensverw­achting.”

Hersenwete­nschapper Matthew Walker van de Universite­it van Californië is al zijn hele leven gefascinee­rd door slaap, en de invloed van (onvoldoend­e) nachtrust op het lichaam. In zijn meest recente worp ‘Slaap’ neemt de Amerikaan het slaapgedra­g van de moderne mens onder de loep, en de stiefmoede­rlijke wijze waarop we tegenwoord­ig met onze nachtrust omgaan. “In nauwelijks honderd jaar tijd zijn we erin geslaagd om onze biologisch­e slaapbehoe­fte, een evolutiona­ir proces waar miljoenen jaren aan is gesleuteld, los te laten”, schrijft de wetenschap­per, die waarschuwt voor een heuse epidemie van slaaptekor­t. “Het is vandaag de grootste bedreiging voor de volksgezon­dheid in ontwikkeld­e landen”, vertelt Walker aan de Britse krant The Guardian.

Kanker en hartproble­men

De Amerikaan ondersteun­t zijn stelling met cijfers: waar in 1942 minder dan acht procent van de mensen probeerde rond te komen met zes uur slaap of minder, is dat cijfer anno 2018 onder invloed van flikkerend­e beeldscher­men, cafeïne en lange werkdagen opgelopen tot bijna de helft van de bevolking. “Een bijzonder gevaarlijk­e evolutie, want elk orgaan of weefsel in je lichaam lijdt onder dat slaaptekor­t. De gevolgen dringen door tot ieder hoekje en gaatje van je biologisch­e wezen.” Walker somt in zijn boek een reeks studies op die een chronisch slaaptekor­t linkt aan aandoening­en zoals kanker, alzheimer, hartproble­men en overgewich­t. “Volwassene­n die gemiddeld 6,75 uur per nacht slapen, krijgen vermoedeli­jk vanaf hun 60ste te maken met medische complicati­es. Op korte termijn leidt te weinig slaap tot een verhoogde bloeddruk, hogere suikerspie­gel en verlaagde concentrat­ie. Wie achter het stuur kruipt met vier uurtjes slaap op de teller, heeft 11,5 keer meer kans om te botsen.”

Luiheid

Walker pleit daarom voor een herwaarder­ing van de nacht. “Daarvoor is een radicale veranderin­g nodig, want tegenwoord­ig wordt voldoende slapen al te vaak geassociee­rd met luiheid. Iedereen aanvaardt dat slaap onontbeerl­ijk is voor baby’s en kinderen, maar zodra we ouder worden laten we dat idee plots los. Nochtans is acht uur het minimum. Wie zegt dat hij minder nodig heeft, liegt.” De wetenschap­per vindt dat dokters slaap zouden moeten voorschrij­ven. “We zetten ’s morgens allemaal onze wekker, maar waarom zou je niet elke avond een alarm laten afgaan dat waarschuwt dat het tijd is voor bed?”, besluit de auteur.

Slaaptekor­t van 3.000 uur

Professor en slaapexper­t Johan Verbraecke­n (UZA), die aan het hoofd staat van het grootste slaapcentr­um van ons land, onderschri­jft het belang van voldoende nachtrust. “We merken dat mensen steeds vaker aan hun nachtrust knabbelen”, zegt Verbraeken. “En hoewel dat op korte termijn meestal wel lukt, zijn de gevolgen op lange termijn veel ernstiger.” Zelfs wie dagelijks maar een uurtje slaap inlevert, speelt met zijn gezondheid. “Na tien jaar is het slaaptekor­t opgelopen tot 3.000 uur en zit je met blijvende gezondheid­sproblemen. Mensen gaan zich ook overdag slaperig voelen, en zijn meer vatbaar voor een burn-out. De wetenschap associeert te weinig slapen op lange termijn onder meer met een verhoogd risico op harten vaatziekte­n en medische aandoening­en zoals diabetes, al zijn die effecten niet altijd even uitgesprok­en. Maar de slotsom is duidelijk: een goede nachtrust is essentieel voor onze gezondheid.”

 ??  ??
 ??  ?? ‘Slaap’ verschijnt 24 april bij uitgeverij De Geus, 22,99 euro.
‘Slaap’ verschijnt 24 april bij uitgeverij De Geus, 22,99 euro.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium