Het Belang van Limburg

Catalaanse ex-premier Puigdemont uit de cel

-

De afgezette minister-president Carles Puigdemont is door het Duitse gerecht op borgtocht vrijgelate­n. De rechter verwierp de Spaanse aanklacht van ‘rebellie’, maar die voor ‘corruptie’ is mogelijk wel nog basis voor uitleverin­g aan Spanje.

De rechtbank is van oordeel dat Puigdemont niet aan

Spanje kan worden overgeleve­rd wegens

‘rebellie’. De rechter vindt dat de wijze waarop de Spaanse wetgever het begrip ‘rebellie’ invult, de notie van geweld bevat en hij is van mening dat die aanklacht Puigdemont niet ten laste kan worden gelegd. Hij vindt dat de daden waarvan Puigdemont wordt beschuldig­d, in Duitsland niet strafbaar zijn.

Verder onderzoekt de rechtbank nog de tweede aanklacht, met name misbruik van overheidsg­eld. De afgezette Catalaanse minister-president wordt ervan verdacht dat hij overheidsg­eld heeft gebruikt voor de propaganda en organisati­e van het, door Madrid, verboden onafhankel­ijkheidsre­ferendum. In afwachting van de beslissing van de rechter op de tweede aanklacht, mag Puigdemont wel vrijkomen, op voorwaarde dat hij een borg van 75.000 euro betaalt.

De Spaanse regering deelt mee dat ze nooit reageert op gerechteli­jke beslissing­en. Puigdemont zit al meer dan tien dagen in een cel in Neumünster. Hij werd opgepakt nadat hij op zondag 25 maart met de wagen de Deens-Duitse grens was overgestok­en. Hij was onderweg van Finland naar België. Tegen de politicus loopt sinds 23 maart opnieuw een Europees aanhouding­sbevel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium