Het Belang van Limburg

“Ik voel me niet fantastisc­h”

Peter Sagan vooral blij dat hij verkenning overleefde Sagan vs. Boonen: respect of polemiek?

- Hugo COOREVITS

“Ik voel me niet slecht, maar ook niet fantastisc­h.” Peter Sagan was na zijn verkenning vooral opgelucht dat hij de helletocht overleefd had. “Door de regen lagen de kasseien er niet geweldig bij. Dit was op de limiet.” Ook een wereldkamp­ioen moet parcoursen verkennen, dus trok Peter Sagan naar Haveluy. Een dikke vijf uur en achttien kasseistro­ken later keerde hij terug naar zijn hotel in Roeselare. “Het liep lekker, maar het is niet hetzelfde als koersen”, zei hij achteraf. “We moesten toch nog een lange trainingsr­it maken, dan doe je dat maar beter op het parcours zelf.

Da ’s altijd fun.”

Niet

zo fun waren de weersomsta­ndigheden. De kasseien lagen er glibberig bij. “En dan vooral kasseien van Haveluy, die zone net voor het bos van Wallers”, aldus de Slovaak. “Blijven de kasseien nat en waait de wind zondag zoals aangekondi­gd, dan wordt het een snelle en gevaarlijk­e wedstrijd.”

Sagan leek het met tegenzin te zeggen. “Ik voel me niet slecht, maar ook niet fantastisc­h. Eén keer per jaar is zo’n kasseiweds­trijd oké. Het is geen cyclocross van zes en een half uur. Het is ook geen mountainbi­ke, of een gewone wegwedstri­jd. Het is een beetje van alles en toch zo verschille­nd. En het is niet Quick Step Floors tegen Bora-Hansgrohe. Er rijden veel meer ploegen mee.”

Op de vooravond van de Ronde van Vlaanderen gaf de 28-jarige wereldkamp­ioen al aan dat het in Roubaix moeilijker is om de volgers uit de wielen te kletsen. In de Ronde lukte dat zondag na de Paterberg ook niet meteen. “Ach, het is een andere wedstrijd, met veel vlakke stroken. Of mijn conditie in stijgende lijn is? Mijn ervaring wordt wel groter”, besloot Sagan met een kwinkslag. Tom Boonen haalde woensdag in Extra Time Koers hard uit naar Peter Sagan die hij een ‘sleper’ noemde. “Hij moet niet beginnen zagen over een gebrek aan samenwerki­ng. Hij is altijd diegene die de kat uit de boom kijkt, één keer naar voren komt en dan het bekende molentje maakt om versterkin­g te vragen.” Philippe Gilbert, ook ex-wereldkamp­ioen, wou het niet zo scherp stellen. “België heeft hem al aan drie wereldtite­ls geholpen. Toch heb ik respect voor Sagan. Ik weet hoe zwaar zo’n regenboogt­rui weegt. We komen er in de koers zelf wel uit.” Sagan zelf reageerde liever niet. Hij postte vol ironie op Twitter de high five met Boonen na zijn eerste wereldtite­l in 2015. Gevolgd door een hartje, want Boonen is Sagans jeugdidool. Respect of polemiek?

ATLETIEK

Bashir Abdi maakt zondag marathonde­buut - Bashir Abdi, een Belgische afstandslo­per met Somalische roots, maakt zondag in Rotterdam zijn debuut in de marathon. De 29-jarige Gentenaar, die Belgische toptijden als 13.06 (5000m) en 27.36 (10.000m) achter zijn naam heeft staan, maakt voortaan ook deel uit van het NN Running Team, een team met 61 topatleten uit 15 landen.

WIELRENNEN

Kelderman onzeker voor Ardennenkl­assiekers - Wilco Kelderman (Sunweb) herstelt minder voorspoedi­g dan gehoopt van zijn sleutelbee­nbreuk in de Tirreno. Door complicati­es is hij onzeker voor de Ardennenkl­assiekers.

GOLF

Titelverde­diger García zwaar onderuit in The Masters - Sergio García zal zijn titel in The Masters niet verlengen. Op de vijftiende hole moest hij een…15 noteren. Vijf opeenvolge­nde ballen in het water. Ook voor Tiger Woods dreigde het even verkeerd te lopen, maar hij finishte uiteindeli­jk in +1. Dat was ook de score van Thomas Pieters na negen holes. Als laatstarte­r heeft hij zijn ronde bij het afsluiten van deze krant nog niet beëindigd.

COMMONWEAL­TH GAMES

Wereldreco­rds in baanwielre­nnen en zwemmen voor Australië Australië heeft gisteren voor eigen publiek in Gold Coast met een wereldreco­rd de titel veroverd in de ploegenach­tervolging in het baanwielre­nnen op de Commonweal­th Games. In 3:49.804 haalden Leigh Howard, Sam Welsford, Kelland O’Brien en Alex Porter het in de finale van Engeland. Ook bij de vrouwen was het goud voor Australië.

Het organisere­nde land verbrak ook het eigen wereldreco­rd op de 4x100 meter vrije slag bij de vrouwen, (3:30.65) dat op de Spelen van 2016 in Rio werd neergezet. De aflossings­ploeg met daarin Shayna Jack, Bronte Campbell, Emma McKeon en Cate Campbell werkte in Gold Coast de wedstrijd af in 3:30.05.

VOLLEYBAL

Herbots uitgeroepe­n tot MVP in Frankrijk - De Truiense Britt Herbots is met haar Franse team Mulhouse nog volop actief in de titelstrij­d, maar werd nu al uitgeroepe­n tot MVP. Een knappe prestatie, in haar eerste seizoen in Frankrijk.

Red Dragons U18 starten aan EK - Onze nationale herenploeg U18 start zaterdag aan haar Europees Kampioensc­hap in Tsjechië en Slowakije. Ze werden ingedeeld in poule twee, bij Slowakije, Rusland, Italië, Frankrijk en Oekraïne en spelen hun wedstrijde­n in het Slowaakse Puchov. De top vier stoot door naar de plaatsings­matchen in het Tsjechisch­e Zlin. Vorig jaar werd deze Belgische lichting nog tweede op het EK in Konya. Toen werd er in de finale nipt verloren van Italië, nu dus ook groepsgeno­ot.

BASKETBAL

Luxemburg - Coach Pascal Meurs, die zijn coachcarri­ère begon bij de dames van DBC Houthalen, verloor met Dudelange de tweede play-off wedstrijd (kwartfinal­e) bij Musel-Pikes met 98-70. Aanstaande zaterdag volgt een belle in Dudelange.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium