Het Belang van Limburg

Vakbond voert actie tegen “torenhoge werkdruk” bij Lidl

-

De christelij­ke bediendenv­akbond LBC-NVK heeft vrijdag actie gevoerd tegen “het schrikbewi­nd en de torenhoge werkdruk” bij supermarkt­keten Lidl. “De directie verwacht absolute perfectie van haar medewerker­s en kiest voor een schrikbewi­nd waarbij iedereen constant moet vrezen voor zijn of haar job.” Hoewel de actie gisteren beperkt bleef tot het Lidl-filiaal in Oostkamp gaat het volgens vakbondsse­cretaris Johan Lippens om een nationaal probleem.

Amper een week nadat de nieuwe Lidl in het West-Vlaamse Oostkamp feestelijk de deuren opende, bleef de supermarkt gisteren de hele voormiddag dicht door een vakbondsac­tie van LBC-NVK. “Aanleiding was een recent ontslag waarmee de directie blijkbaar wilde aantonen dat het enkel perfectie aanvaardt van haar medewerker­s”, zegt vakbondsse­cretaris Johan Lippens, die benadrukt dat de situatie in Oostkamp geen uitzonderi­ng is. “Dit is een nationaal probleem. Lidl verwacht steeds meer van haar werknemers en voert de werkdruk continu op. Medewerker­s moeten aan de kassa zitten, rekken bijvullen, broodjes afbakken, vrachtwage­ns uitladen,… De discounter verwacht een enorme polyvalent­ie én eist tegelijk perfectie van haar werknemers. De minste fout leidt tot een schrifteli­jke waarschuwi­ng.”

Ook in Limburg

Hoewel er in onze provincie voorlopig geen acties staan gepland, is er ook in verschille­nde Limburgse filialen wrevel. Naar aanleiding van enkele klachten van leden zit de socialisti­sche bediendenv­akbond in de paasvakant­ie zelfs samen met de directie voor overleg. Volgens een Limburgse medewerkst­er van Lidl, die uit schrik voor haar job anoniem wil blijven, zitten heel wat personeels­leden op hun tandvlees. “Lidl betaalt goed, maar legt haar medewerker­s extreem veel werkdruk op”, vertelt de vrouw. “Een hoop filiaalman­agers worstelen met een burn-out of zitten ziek thuis. Als medewerker ken je geen moment rust.”

Dialoog

De vakbondsac­tie in Oostkamp werd vrijdagmid­dag afgeblazen in afwachting van bijkomend overleg met de directie. “Wij staan steeds open voor dialoog met onze mensen”, benadrukt Lidl-woordvoerd­er Julien Wathieu. “Het welzijn van ons personeel is een belangrijk aandachtsp­unt. Het klopt dat onze medewerker­s verschille­nde taken moeten uitvoeren, maar dat maakt de job net extra gevarieerd. Daarnaast nemen we allerlei initiatiev­en om het welzijn van de werknemers te verbeten.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium