Het Belang van Limburg

“Wij laten meer voetbal zien”

ZES STELLINGEN VOOR PHILIPPE CLEMENT OVER DE HERUITGAVE VAN DE BEKERFINAL­E

-

GENK-STANDARD STAAT IN HET TEKEN VAN REVANCHE NEE

“Ik ben niet iemand die heel hard focust op revanche”, stelt Clement. “Dit is gewoon een match in de play-offs waarin we punten willen pakken. Als je te veel op revanchege­voelens focust, ben je alleen maar bezig met de tegenstand­er en niet met je eigen spel. Uiteraard willen wij deze wedstrijd winnen, maar of je nu wint of verliest, je gaat er de beker niet meer voor krijgen.”

GENK HEEFT LESSEN GETROKKEN UIT DE 0 OP 9 TEGEN DE ROUCHES JA

Standard klopte KRC in de competitie twee keer en ging ook met de beker aan de haal. Kortom: de Rouches zijn dit seizoen het zwarte beest van Genk. “Ik heb met Genk zelf maar een keer tegen Standard gespeeld en bovendien is in Luik veel veranderd in de winterstop”, zegt Clement. “De les van de bekerfinal­e is dat geen enkele tegenstand­er veel kansen tegen ze zal creëren. Zij zijn sterk in het afbreken van het spel. Wij zullen dus efficiënte­r moeten worden. Dat was ook de les na Club Brugge. We hadden in die match de twee beste kansen. Ibrahima Seck had voor een leeg doel maar binnen te tikken en Leandro Trossard had twee hoeken vrij maar besloot recht op Vermeer. We werken eraan om die efficiënti­e te verbeteren.”

HET WAS NA DE OPDOFFER IN BRUGGE MOEILIJK OM DE SPELERS OP TE LADEN NEE

Het late strafschop­doelpunt van Lior Refaelov op paasmaanda­g kwam hard aan bij Genk, maar volgens Clement niet in die mate dat hij zijn spelers mentaal moest oplappen. “Als dat al het geval zou zijn, ziet het er niet goed uit. Na Brugge had iedereen het gevoel dat er meer inzat. Als je er wint, ben je de eerste ploeg dit seizoen die op Jan Breydel de drie punten pakt. We hadden ook de nul kunnen houden en in dat geval waren we de eerste ploeg op 77 wedstrijde­n waartegen Club niet kon scoren. Dat niet door de bus te parkeren, maar door druk vooruit te zetten. In de laatste seconden gaven we het weg. We leden daar veel te makkelijk balverlies. In zulke momenten zie je dat we ervaring missen. Er zijn ploegen die dat veel beter uitspelen, sommige zelfs tot over een bepaalde grens.”

Dat laatste is duidelijk een plaagstoot­je richting Standard. “Daar moeten we niet meer op terugkomen”, zegt Clement. “Je moet de bal daar beter bijhouden en in het strafschop­gebied zeker niet je been uitsteken in een fase die niet meer gevaarlijk is, want Vormer ging weg van het doel. Fouten van jonge spelers. Zij hebben dat ergens ook nodig om beter te worden.”

DE ONRUST IN LUIK IS EEN VOORDEEL NEE

Zoals wel vaker heerst er bij Standard dezer dagen onrust. De geest van Michel Preud’homme dwaalt

rond op Sclessin en Ricardo Sa Pinto riep prompt een persboycot in het leven. Is dat alles een voordeel voor Genk? Clement: “Daar ben ik niet zo mee bezig. Ik weet niet wat in Luik speelt en of dat demotivere­nd of net motiverend werkt. Ik zou het als coach alleszins niet leuk vinden. Niet met de media praten vind ik iets anders. Ik denk niet dat de pers beslist wie er volgend seizoen trainer wordt. Anders worden er verhalen over jou gemaakt en dat is vaak veel slechter. Als coach moet je altijd de ambassadeu­r van je club zijn en praten met de pers hoort daarbij.”

GENK IS VOETBALLEN­D BETER DAN STANDARD JA

“Wij hebben meer voetbal laten zien, ja”, stelt de Genkse T1. “Maar dat is ook niet hun stijl van spelen. Ik zeg niet dat wij betere spelers hebben, maar wij hebben wel meer de intentie om te voetballen. Ik zie bij hen weinig opbouw van achteruit. Uiteindeli­jk draait het in voetbal om winnen. Wij doen dat op een bepaalde manier en het is aan ons om daar maar efficiënte­r in te worden. We hebben stappen gezet met hoger druk zetten en meer vooruit te spelen, maar in de laatste 30 meter van het veld moet het nog beter. We zijn nog te weinig gevaarlijk met het overwicht dat we aan de bal soms hebben.”

CLEMENT MAAKTE IN DE BEKERFINAL­E BEWUST MEER GEBAREN JA

Opvallend: in de bekerfinal­e was Philippe Clement aan de zijlijn meer in de weer dan anders. Bewust om Sa Pinto te counteren? “Dat is een deel van het verhaal”, geeft de Racing-trainer toe. “Een ander deel is dat je van bepaalde dingen voor de match al weet dat ze gaan gebeuren. Als je dan na vijf minuten ziet dat het voorvalt en er niet wordt ingegrepen, dan irriteert je dat. Ik was de eerste 90 minuten nog best rustig. In de verlenging was het meer.” Vooral de fase met Standard-verdediger Christian Luyindama, die vijf minuten op het veld bleef liggen, is Clement bijgebleve­n. “Ik heb zelf voetbal gespeeld, heb veel matchen gezien, maar ik had nog nooit meegemaakt dat een speler zolang op het veld mag blijven liggen. Behalve als iemand half dood is en naar binnen wordt gevoerd, maar dat was hier helemaal niet het geval. Na tien seconden stond hij weer springleve­nd op het veld. (op dreef) Dat probeerde ik aan te kaarten bij de vierde ref. Daarbij maakte Luyindama daar een zware fout en ontsnapte hij aan rood. Kwam nog bij dat die vijf minuten niet werden bijgeteld. Dan word je kwaad, ja. Maar dat is nu voorbij.” (lacht)

Aftrap met Ljubojevic en Vandenberg­h - Vanavond is het de beurt aan oud-gedienden Goran Ljubojevic (34) en Kevin Vandenberg­h (34) om de aftrap te geven. De Kroaat was in 44 wedstrijde­n 13 keer trefzeker voor KRC Genk, Vandenberg­h 68 keer in 155 wedstrijde­n.

 ??  ??
 ?? FOTO JEFFREY GAENS ??
FOTO JEFFREY GAENS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium