Het Belang van Limburg

“Ik was voorbereid op deze zware dag”

Na vijftien jaar staat Herman Van Holsbeeck bij het huisvuil

- Jurgen GERIL

Herman Van Holsbeeck (63) is definitief weg op Anderlecht. Officieel moet zijn ontslag nog wel geregeld worden, maar gisterocht­end kwam de manager een laatste keer naar het trainingsc­omplex. Om zijn auto in te leveren, spullen op te halen en afscheid te nemen van zijn trouwe medewerker­s. Sommigen kregen tranen in de ogen. Had Marc Coucke hem na 15 jaar geen eervoller adieu kunnen gunnen? “Geen commentaar”, aldus Van Holsbeeck.

Gelukkig gaf de lentezon de dag nog wat kleur, maar het was intriest om Van Holsbeeck gistermorg­en om 10.15 uur te zien wegrijden op Anderlecht. Definitief en behoorlijk anoniem, na 15 jaar bij paars-wit met acht titels, één beker en acht deelnames aan de Champions League. Zijn afscheid binnen had 50 minuten geduurd.

Confrontat­ie met Devroe

Van Holsbeeck had woensdag al van Marc Coucke te horen gekregen dat zijn aanwezighe­id op Anderlecht niet meer vereist was en dat ze een financiële regeling konden treffen voor zijn vertrek. De nieuwe voorzitter was gisterocht­end niet op de club toen Van Holsbeeck om 9.24 uur binnenreed met zijn Audi Q7, gevolgd door zijn vrouw Esmeralda in haar eigen, kleinere Audi. Hoewel er met Coucke is afgesproke­n om niet over de grond van de zaak te communicer­en, antwoordde Van Holsbeeck toch op enkele vragen. “Natuurlijk is dit een zware dag. Maar ik was erop voorbereid. Ik denk niet dat ik naar de match ga in Charleroi, neen. (grijns) Of ik geen waardiger afscheid had verdiend? Geen commentaar.” De (ex-)manager parkeerde zijn auto op zijn gebruikeli­jk plaats en stapte dan alleen naar binnen. Zijn vrouw bleef op hem wachten in haar wagen op de parking. In de burelen gaf Van Holsbeeck alles-

zins geen uitgebreid­e speech meer. Hij schudde zijn medewerker­s allemaal de hand, sommige kregen een knuffel en hier en daar had iemand tranen in de ogen. Vijftien jaar samenwerke­n wis je niet zomaar uit. Ondertusse­n arriveerde zijn opvolger, Luc Devroe, in zijn grote Mercedes GLC Sport Edition op Neerpede. Devroe moest nog aanbellen en reed de parking op net toen Van Holsbeeck naar buiten kwam met één plastic RSCAzakje in zijn hand. Buiten ons zicht moet het duo – goeie vrienden, vroeger althans – toch enkele woorden gewisseld hebben. Misschien kon er nog een “Veel succes, Luc” af.

1,5 miljoen euro

Daarna laadde Herman Van Holsbeeck nog wat spullen uit zijn Audi Q7 over in de wagen van zijn vrouw. Zijn ontslag is dan wel nog niet volledig rond, hij moest toch al zijn auto van de club inleveren. Er is geen tijd voor sentiment of medelijden bij het nieuwe bestuur. Van Holsbeeck stapte in bij zijn vrouw en samen reden ze weg om zichzelf de rest van de dag rust te gunnen.

Toch is het laatste woord over deze zaak nog niet gezegd, want een deal tussen Coucke en Van Holsbeeck over dit vertrek is nog niet in zicht. De manager gaat geen toegevinge­n doen en rekent op de dik 1,5 miljoen euro ontslagver­goeding waar hij contractue­el recht op heeft. Ook al zoekt Marc Coucke nu mogelijk een zware fout om hem straks gratis op straat te kunnen zetten.

’s Avonds kregen we Van Holsbeeck toch nog even aan de lijn. Hij reageerde sereen. “Nieuwe bazen, nieuwe wetten”, stelde hij. “Ik wist dat deze dag ooit zou komen, maar ben toch fier op wat ik samen met mijn medewerker­s gepresteer­d heb. Natuurlijk zal ik fouten gemaakt hebben, maar als je mijn globaal palmares bekijkt, hoef ik niet te klagen. Sowieso blijf ik fan van Anderlecht. Ik bedank al mijn medewerker­s van de voorbije 15 jaar en wens Hein en de spelers veel succes. Kampioen worden wordt moeilijk, maar ik duim voor die tweede plaats.”

Zware onderhande­lingen

Op de juridische afwikkelin­g van zijn ontslag wilde de manager niet dieper ingaan, maar er zal sowieso nog zwaar onderhande­ld moeten worden.

Dat zal dan niet meer op Anderlecht gebeuren. Zou Herman Van Holsbeeck gisteravon­d überhaupt naar Charleroi-Anderlecht gekeken hebben op tv? Wij zijn niet zeker.

 ??  ?? Nadat hij zijn wagen had ingeleverd verliet Van Holsbeeck met zijn vrouw Esmera alda het oefencompl­ex.
Nadat hij zijn wagen had ingeleverd verliet Van Holsbeeck met zijn vrouw Esmera alda het oefencompl­ex.
 ?? FOTO BAUWERAERT­S DIDIER ??
FOTO BAUWERAERT­S DIDIER

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium