Het Belang van Limburg

“We spelen weer bevrijd”

Sébastien Pocognoli gelooft in herhaling scenario 2011

- Pieter VANLOMMEL

Flashback naar het seizoen 2010-11. Standard beleeft een kwakkelsei­zoen en plaatst zich op de valreep voor play-off 1. Daarin komt de Luikse machine helemaal onder stoom. Op de slotdag speelt Standard om de titel tegen rechtstree­kse concurrent Genk. Na een gelijkspel is Genk kampioen, maar Standard is dé ploeg van de play-offs en het verovert vier dagen later de Beker van België. “Net als toen hebben we niets te verliezen. En we hebben nog altijd honger”, stuurt aanvoerder Sébastien Pocognoli een duidelijke boodschap richting de top zes. Het is een scenario, waar men aan de boorden van de Maas zeven jaar later opnieuw stiekem op hoopt. De gelijkenis is treffend: ook nu wonnen de Rouches de beker, ook nu begonnen ze in laatste positie aan play-off 1.

“Natuurlijk denk ik nog terug aan die campagne, want het was een fantastisc­he ervaring”, zegt kapitein Sébastien Pocognoli (30), ex-Genkenaar en zeven jaar geleden titularis tijdens dat knotsgekke seizoen van de Rouches. “Ik herinner me dat we toen bij onze eerste wedstrijd meteen aan de bak moesten op Anderlecht. En dat drie dagen voor onze halve finale in de beker tegen Gent.”

Ook nu begonnen de Rouches met een overwinnin­g: 1-0 tegen Charleroi. Pocognoli: “Het is belangrijk om zo’n eindronde met een overwinnin­g te beginnen. Gemakkelij­k was dat niet na twee weken zonder competitie. Maar het heeft ons wel een

boost bezorgd, een positief resultaat waarop we kunnen verderbouw­en.”

Poco hoopt dat die boost zijn team nu ver kan dragen. “In die straffe campagne begonnen we als outsider aan play-off 1. We konden zonder druk voetballen. In feite hebben we ook nu niets te verliezen. Na de bekerwinst voetballen we bevrijd. Stap voor stap is het devies. En dan zullen we wel zien waar we einde mei ergens uitkomen.” Dankzij die bekerzege tegen Genk is Standard als eerste in België al zeker van Europees voetbal. Daardoor sluipt verzadigin­g om de hoek, beseft ook Pocognoli maar al te goed. “Maar we hebben nog altijd honger”, waarschuwt hij. “Al verwacht ik dat de wedstrijd tegen Genk de moeilijkst­e van onze eerste vier matchen zal worden. Ze zijn uit op revanche na de verloren bekerfinal­e.”

Leider op de bank

Blijft ook de vraag of Pocognoli wel zal spelen tegen zijn ex-club. Sinds Nieuwjaar verscheen Pocognoli nog maar drie keer in twaalf wedstrijde­n aan de aftrap, al mocht hij vorige week nog eens de 90 minuten volmaken tegen Charleroi. Sa Pinto noemde Pocognoli vlak voor de bekerfinal­e tegen Genk wel “een leider”, waarvoor “zijn hart bloedt als hij hem op de bank plaatst.”

Toch is de kans reëel dat de Portugees zijn leider opnieuw zal trakteren op een plekje op de bank. Cavanda is immers fit en neemt vermoedeli­jk zijn plaats in op de rechtsacht­er, terwijl Fai hoogstwaar­schijnlijk op links zal postvatten.

 ?? FOTO ISO ?? Sébastien Pocognoli poseert met de Beker van België naast Ricardo Sa Pinto en voorzitter Bruno Venanzi.
FOTO ISO Sébastien Pocognoli poseert met de Beker van België naast Ricardo Sa Pinto en voorzitter Bruno Venanzi.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium