Het Belang van Limburg

Trajectcon­trole blijkt vergissing

Borden Wauberg weer weggehaald want camera’s horen bij ANPR-netwerk

- Phillip PERGENS

Het was veel automobili­sten opgevallen. Sinds kort stonden op de verbinding­sbaan tussen Meeuwen en Helchteren borden die wezen op een trajectcon­trole in Wauberg (Peer). Maar wie voor een snelheidsb­oete vreesde, mag gerust zijn. “Het gaat om een vergissing”, zegt politiecom­missaris Eric Cenens. “Het zijn ANPRcamera’s, geen trajectcon­trole.” De borden zijn inmiddels weggehaald.

Enkele weken geleden werden de palen met camera’s aan de Meeuwerbaa­n (N719) geïnstalle­erd en oplettende automobili­sten hadden ook de bordjes gezien. Die waarschuwd­en voor een nieuwe strook trajectcon­trole in Wauberg en de brandende lampjes van de camera’s zelf deden vermoeden dat het systeem ook al geactiveer­d was. Het deed de wenkbrauwe­n fronsen omdat bij de bekendmaki­ng van de nieuwe trajectcon­troles langs Limburgse gewestwege­n eerder dit jaar de N719 niet genoemd werd.

“Het gaat dan ook om een vergissing”, reageert commissari­s Eric Cenens van de politiezon­e Kempenland. “Die borden moesten daar eigenlijk niet staan en we hebben ze weer laten weghalen. De geinstalle­erde camera’s zijn toegevoegd aan het ANPR-netwerk dat de nummerplat­en scant en registreer­t. Ze werken, maar dienen vandaag niet voor het controlere­n van het traject. Het kan zijn dat dit in de toekomst verandert. We kunnen ze ook gebruiken om de snelheid tussen twee punten te meten, maar dat staat vandaag nog niet op de planning”, zegt Cenens. Dus blijft het qua trajectcon­trole in de regio voorlopig bij drie van de vier grote invalswege­n naar Hechtel-Eksel: N715 Lommelseba­an-Eindhovens­ebaan-Napoleonwe­g, N73 Wijchmaal-Hechtel en de Kamperbaan (N73) Hechtel-Leopoldsbu­rg. Maar ook deze camera’s werken nog niet. “De homologati­eprocedure is onlangs gefinalise­erd. We beginnen zodra de oplevering door het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) rond is. Voorlopig werkt dus enkel de trajectcon­trole in het centrum van Peer”, besluit de commissari­s.

 ?? FOTO DICK DEMEY ?? Heel wat bestuurder­s vreesden voor een snelheidsb­oete.
FOTO DICK DEMEY Heel wat bestuurder­s vreesden voor een snelheidsb­oete.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium