Het Belang van Limburg

Politierec­hters willen lagere verkeersbo­etes

Ook kritiek op verplichte installeri­ng van alcoholslo­t

- Geert HOUBEN

Twee Limburgse politierec­hters pleiten ervoor om de verkeersbo­etes te verlagen, in plaats van ze steeds maar te verhogen. Want heel veel overtreder­s betalen die boetes niet, omdat ze niet kunnen. “Daarom moeten we de boetes verlagen, maar ze dan ook wel innen.” Het duo is ook tegen het alcoholslo­t.

Politierec­hters Paul Geukens (rechtbank Hasselt) en Theo Wilsens (rechtbank Beringen) zijn overtuigd van de harde aanpak, maar zijn tegen de steeds hoger wordende boetes. “Dat de overheid eens publiceert hoeveel boetes betaald worden. De grote hoop betaalt nooit. Die hebben dat geld niet. Wat voor zin heeft het monsterboe­tes op te leggen aan mensen die werkloos zijn, een leefloon hebben of in schuldbemi­ddeling zitten?” De rechters zijn ook tegen het alcoholslo­t, dat ze vanaf 1 juli verplicht moeten opleggen bij 1,2 promille. “Dat kost al snel 6.000 euro. Wie kan dat betalen? Het aantal vluchtmisd­rijven gaat mogelijk spectacula­ir stijgen. Het alcoholslo­t is een dure en onefficiën­te manier om de verkeersve­iligheid te verbeteren, een slag in het water.”

Onze verkeersbo­etes zijn veel te hoog. En dus zinloos. Want heel veel mensen betalen niet, gewoon omdat ze niet kunnen. Dat zeggen de politierec­hters Paul Geukens (Hasselt) en Theo Wilsens (Beringen), samen goed voor drie decennia aan ervaring. Daarom pleiten de rechters er voor de boetes te verlagen, maar ze dan wel daadwerkel­ijk te innen. En beide heren hebben nog meer kritiek op de hervorming­en binnen Justitie.

Op de verplichte installeri­ng van het alcoholslo­t vanaf 1 juli, bijvoorbee­ld. “Dat kost de overtreder 6.000 euro! Opnieuw: wie kan dat betalen? Het aantal

vluchtmisd­rijven gaat mogelijk spectacula­ir stijgen.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium