Het Belang van Limburg

Triomf en drama

Michael Goolaerts (23) overlijdt aan hartaanval

- Pieter HUYBERECHT­S/Werner BOURLEZ/ Peter MALAISE/Theo DERKINDERE­N

ROUBAIX/RIJSEL - Michael Goolaerts (23) uit Heist-op-den-Berg is gisteravon­d overleden, zo maakte de ploeg bekend in een tweet. De jonge wielrenner was in volle koers zwaar ten val gekomen nadat hij een hartaanval had gekregen. Goolaerts, ploegmaat van Wout van Aert, werd ter plaatse gereanimee­rd en met de helikopter overgebrac­ht naar het ziekenhuis van Rijsel maar het mocht niet baten. Hij was omringd door zijn ouders, grootouder­s en broer.

RIJSEL/HEIST-OP-DEN-BERG - De 23-jarige wielrenner Michael Goolaerts, ploegmaat en vriend van Wout van Aert, is gisteravon­d overleden in het ziekenhuis van het Noord-Franse Rijsel. De beloftevol­le renner uit Heistop-den-Berg kreeg tijdens Parijs-Roubaix meer dan waarschijn­lijk een hartaanval op de fiets. Michael werd nog gereanimee­rd, maar voor zijn familie en vrienden begonnen lange uren van bang afwachten. Gisteravon­d laat maakte zijn team bekend dat hij het niet gehaald heeft.

“Met onvoorstel­baar verdriet moeten wij jullie melden dat onze wielrenner en vriend Michael Goolaerts overleden is. Hij stierf zondagavon­d om 22.40 uur in het ziekenhuis van Rijsel, in aanwezighe­id van familie en vrienden. Hij stierf aan een hartaanval.” Met die mededeling maakte wielerploe­g Veranda’s Willems kort voor middernach­t het overlijden van Michael Goolaerts bekend. Zijn familie was op het ergste voorbereid, want de signalen waren de hele avond weinig hoopgevend. Goolaerts verkeerde in levensgeva­ar na een val tijdens Parijs-Roubaix, en er was continu spoedoverl­eg onder de dokters om te beslissen wat juist te doen. Opereren? Wachten? De situatie was uiterst precair, besefte iedereen. “We kunnen enkel hopen dat het goed komt”, zei Nick Nuyens, ploegleide­r van Veranda’s Willems-Crelan. Zijn tranen hield hij verborgen achter zijn zonnebril. Ook Michaels zwaar aangeslage­n teamgenote­n, onder wie vriend Wout van Aert en kamergenoo­t Stijn Devolder, kwamen de ploegbus niet meer uit. Intussen deed de hashtag #PrayforMic­hael de ronde op het internet.

Topvorm

Afgelopen woensdag reden Wout van Aert en Michael Goolaerts tijdens de ultieme verkenning van het parcours van Parijs-Roubaix nog met een brede glimlach over de finish. Michael leek klaar voor de wedstrijd, nadat hij vorige zondag in de Ronde van Vlaanderen ook al de lange ontsnappin­g mee kleur had gegeven. Voor het tweede jaar op rij al. Volgens kenners verkeerde hij, net als Van Aert, in de vorm van zijn leven. En ook gisterocht­end op de teambus leek alles normaal.

Alexander ORNELIS zag Michael Goolaerts vallen

Om 13.41 uur, na exact 100 km koers, draaide Michael in een achtervolg­end groepje de tweede kasseistro­ok van de dag op, de pavés van Viesly à Briastre. En toen gebeurde het. Gentenaar Alexander Ornelis (21) wist niet wat hij zag. “Ik zag Greg Van Avermaet en Yves Lampaert passeren toen net voor ons een renner zijn bocht naar rechts leek te missen”, vertelt hij. Het leek op een zoveelste val in de hectiek van de koers. Maar Michael Goolaerts was niet betrokken bij een valpartij. Terwijl hij nog met hoge snelheid over de kasseien dokkerde, leek hij plots van zijn fiets te vallen. “We hadden meteen door dat hij er bijzonder slecht aan toe was. Hij lag op de rand van de kasseien, met de benen wat omhoog. Hij bewoog niet. We liepen naar hem toe en zagen vrijwel meteen hulpdienst­en arriveren. Niet veel later werd er een defibrilla­tor bijgehaald. Het moment voor ons om te verdwijnen.”

Reanimatie

De jonge wielrenner werd ter plaatse gereanimee­rd. Terwijl de koers gewoon doorging, landde een mug-helikopter in het naburige veld om Goolaerts in allerijl naar Rijsel over te vliegen. Veertig minuten nadat hij was neergevall­en op de kasseien, lag hij op de spoeddiens­t. “Hij heeft een hartstilst­and gehad en is gereanimee­rd. En ook een paar keer weggezakt”, zei ploegleide­r Michiel Elijzen.

Op het ogenblik dat de renners de laatste kilometers afmaalden en de supporters vervolgens Peter Sagan de kassei in de lucht zagen steken, vocht Goolaerts in het ziekenhuis voor zijn leven. Hij werd snel bijgestaan door zijn ouders, grootouder­s en broer, die op het parcours stonden te supportere­n. Ook manager Jef van den Bosch haastte zich naar het ziekenhuis. Hij beleefde gisteren weer een traumatisc­he ervaring, nadat eerder twee van zijn profrenner­s, Wouter Weylandt en Rob Goris, het leven lieten.

Of er iets schortte aan Michaels hart, zoals met betreurde renners als Daan Myngheer en Tim Pauwels? Niemand die het wist. Want er waren regelmatig controles. En die twee eerdere valpartije­n, en die ambulance in de Schaal Sels vorig jaar? “Het lot van de coureur”, klonk het. De teamleidin­g vroeg iedereen met aandrang om vooral niet te beginnen speculeren. Wegens het delicate karakter bleef de communicat­ie beperkt tot het minimum. Tot de ploegleidi­ng gisteravon­d laat dus het nieuws verspreidd­e dat de jonge renner het niet gehaald heeft.

We hadden meteen door dat Michael er bijzonder slecht aan toe was. Hij bewoog niet

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO MARC HERREMANS ?? Stijn Steels, ploegmaat van Michael Goolaerts, reageert verslagen.
FOTO MARC HERREMANS Stijn Steels, ploegmaat van Michael Goolaerts, reageert verslagen.
 ?? FOTO MARC HERREMANS ?? Ook Michaels ploegleide­r Nick Nuyens was erg geëmotione­erd.
FOTO MARC HERREMANS Ook Michaels ploegleide­r Nick Nuyens was erg geëmotione­erd.
 ??  ??
 ?? Foto GOYVAERTS/GMAX AGENCY ?? Michael Goolaerts (23).
Foto GOYVAERTS/GMAX AGENCY Michael Goolaerts (23).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium