Het Belang van Limburg

Zon zorgt voor toeristisc­h topweekend

- Hanne DE BELIE

In Hasselt was het zoeken naar een lege plek op een terras, in Haspengouw werd – ook zonder bloesems – lustig gefietst en in Overpelt werd zelfs al een eerste voorzichti­ge duik in openlucht genomen: Limburg heeft massaal genoten van het eerste warme weekend van het jaar. De temperatur­en waren zelfs bijna zomers: in Kleine-Brogel klom het kwik gisterenna­middag tot 24,6 graden. In Ukkel was het met 23,3 graden zelfs de warmste 8 april ooit.

HASSELT/OVERPELT -

Zaterdag werd in het weerstatio­n van Kleine-Brogel een maximumtem­peratuur van 23,4 graden gemeten. Gisteren werd het zelfs nog wat warmer: 24,6 graden. Daarmee was Limburg het warmste plekje van ons land. Warmer zelfs, dan op sommige plaatsen in ZuidEuropa. Zo werd het in het Spaanse Madrid gisteren amper 15 graden en in Lissabon (Portugal) 16 graden. “Normaal liggen de temperatur­en in deze tijd van het jaar rond de 12 of 13 graden”, zegt HBvL-weerman Michel Nulens. “Vanaf 25 graden spreken we van zomerse temperatur­en. Het was dit weekend dus nagenoeg zomer in Limburg. De mensen zullen niet geklaagd hebben, want we

kwamen uit een koude periode.”

Dagrecord

In Ukkel is zondagnami­ddag zelfs het dagrecord voor 8 april gebroken. “Sinds het begin van de metingen in 1901 was het nooit eerder zo warm in Ukkel op 8 april”, zegt KMI-weerman David Dehenauw. “In Kleine-Brogel werd het zelfs nog warmer. Aan de kust daarentege­n was het amper 13 graden. Door de frisse zeebries kan er in het voorjaar 10 graden verschil zijn tussen de kust en Limburg.”

Ook in de tweede week van de paasvakant­ie valt het weer mee. “Helaas wordt het wel wat kouder dan afgelopen weekend”, zegt Nulens. “Maandag krijgen we nog 18 tot 19 graden, maar zal er wel wat bewolking zijn. Dinsdag en woensdag krijgen we 16 graden, maar is er wel meer kans op buien. Op langere termijn ziet het er vrij goed uit, met meer zon en temperatur­en rond de 17 graden. De lente is definitief begonnen.”

Last minute

De zon maakte van het tweede weekend van de paasvakant­ie een absoluut topweekend voor het toerisme in onze provincie. “Het was hier een stuk warmer dan aan de kust, waardoor toeristen massaal naar Limburg trokken”, zegt Igor Philtjens (Open Vld), gedeputeer­de van Toerisme. “Iedereen sprong op de fiets, de terrassen zaten overal vol. Het Openluchtm­useum van Bokrijk klokte af op 10.506 bezoekers. Gasten boeken ook steeds vaker last minute hun verblijf. Het mooie weer van afgelopen weekend gaf dus een extra boost.”

Kersenbloe­sems

Dat was ook al te zien in de Japanse Tuin in Hasselt, waar de mensen zich kwamen vergapen aan de bloesems van de Japanse kerselaar. In Haspengouw stonden de fruitbomen helaas nog niet in bloei. Een vroege Pasen en de recente frisse temperatur­en betekenen dat de paasvakant­ie dit jaar niet samenvalt met het bloesemsei­zoen. “Maar met de warmte zou het kunnen dat de bloesems nog net op het einde van de vakantie uitkomen”, zegt Philtjens. “En anders kunnen we na de paasvakant­ie rekenen op een tweede golf van toeristen. Maar ook zonder de bloesems lokte de fruitstree­k dit weekend al veel fietsers, wandelaars en Vesparijde­rs.”

 ?? Foto SERGE MINTEN ?? Genieten van de zon en de bloesems in de Japanse Tuin.
Foto SERGE MINTEN Genieten van de zon en de bloesems in de Japanse Tuin.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR ?? Zwemmen in openlucht is nog voor de dapperen. Gelukkig is het water in zwembad Dommelslag in Overpelt verwarmd.
FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR Zwemmen in openlucht is nog voor de dapperen. Gelukkig is het water in zwembad Dommelslag in Overpelt verwarmd.
 ?? FOTO SIMON MOUTON ?? Temperatur­en van amper 13 graden aan de kust, maar dat schrok veel dagjestoer­isten niet af.
FOTO SIMON MOUTON Temperatur­en van amper 13 graden aan de kust, maar dat schrok veel dagjestoer­isten niet af.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium