Het Belang van Limburg

Canada in shock na dood van halve ijshockeyp­loeg

-

HUMBOLDT - In hun ziekenhuis­bed klemmen drie Canadese vrienden de handen stevig in elkaar. Nick, Derek en Greyson hebben de zware buscrash van hun ijshockeyt­eam overleefd. Maar vijftien spelers en stafleden van de Humboldt Broncos overleefde­n de crash niet.

Canada is in het hart getroffen, want ijshockey is er wat voetbal is voor België. Samen met 26 andere leden van hun team, de Humboldt Broncos, waren Derek, Greyson en Nick vrijdagavo­nd onderweg naar een belangrijk­e ijshockeym­atch in Nipawin, 60 kilometer verderop. De Broncos streden hard, maar het was ook een vriendengr­oep. Zo hadden ze voor de volgende wedstrijd collegiaal hun haren laten blonderen.

Net buiten de stad Tisdale, in de provincie Saskatchew­an, crashte hun bus tegen een vrachtwage­n. Vijftien spelers en hun coach overleefde­n het niet. Op de coach na was iedereen jonger dan 21 jaar. De vrachtwage­nchauffeur, die allicht onopletten­d was geweest, overleefde de klap wel, in tegenstell­ing tot zijn collega in de bus. De trucker werd een tijdje opgepakt. Omdat er nog grote onduidelij­kheid bestaat over de precieze oorzaak van de crash, werd hij weer vrijgelate­n. “Het onderzoek loopt en is ingewikkel­d, zeker met zoveel doden”, zegt de politie. Rob Muench, de burgemeest­er van Humboldt, een stadje met 6.000 zielen, sprak van een ongeziene tragedie. Voor de Broncos is het al de tweede keer dat hun bus crasht. In 1986 lieten vier spelers het leven, ook onderweg naar een match. Ook toen lag er veel sneeuw.

 ?? FOTO HBVL ?? Nick, Derek en Greyson overleefde­n de horrorcras­h.
FOTO HBVL Nick, Derek en Greyson overleefde­n de horrorcras­h.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium