Het Belang van Limburg

Redenen waarom Quick Step Floors deze keer niet won

- Jochen COOREVITS

Quick Step Floors moet na Parijs-Roubaix tevreden zijn met een derde plaats van Niki Terpstra. Na winst in E3 Harelbeke, Dwars door Vlaanderen én in de Ronde van Vlaanderen is het zowaar wennen dat de blauwe garde niet met de zege gaat lopen. Dit is waarom de tocht door de Hel niet in een overwinnin­g resulteerd­e. “Het is ergens logisch dat de anderen na dit voorjaar naar ons kijken”, aldus Niki Terpstra.

1 TE VROEG

AANGEVALLE­N

Vroeg aanvallen is dit voorjaar het handelsmer­k van Quick Step Floors. De koers hard maken en met overtal aanwezig zijn in de kop van de wedstrijd is de leuze. Het is Philippe Gilbert die als eerste in de aanval trekt. De Waal doet dat op 95 kilometer van Roubaix in het Bos van Wallers. “Het was inderdaad ver”, zegt Gilbert. “Ik zag die jongen van Sunweb (Mike Teunissen, nvdr.) aangaan en ik besloot hem te volgen. Hij maakte het gat, ik zat in zijn wiel. We wachtten op Politt van Katusha. Ik dacht: we zitten met drie teams vooraan, die ploegen zullen al niet achter ons rijden. Maar de wind was gedraaid in tegenstell­ing tot de voorspelli­ngen. Iedereen reed een beetje op reserve omdat het nog ver was.” Wanneer het groepje Gilbert en het peloton samensmelt­en, gaat Stybar op 75 kilometer van de finish in de aanval. “Plots zat ik alleen”, zegt de Tsjech. “Ik hield een beetje in omdat ik wist dat onder meer Stijn Vandenberg­h en John Degenkolb achter mij zaten. Ik hoopte dat ze zouden aansluiten. Ik kon moeilijk 25 km/u gaan rijden, dus ik hield mijn snelheid aan.” Uiteindeli­jk is Stybar weer ingelopen.

2 GEEN REACTIE

OP SAGAN

Nadat heel wat aanvallend­e impulsen van onder andere Greg Van Avermaet, Tony Martin en Jens Debusscher­e teniet worden gedaan besluit Peter Sagan aan te vallen op 54 kilometer van de aankomst. Vreemd genoeg komt er geen reactie op. Zelfs niet van Quick Step Floors. “Achteraf is dat altijd gemakkelij­k praten”, aldus ploegmanag­er Patrick Lefevere. “Ik had de indruk dat Sagan er in het begin zelf niet in geloofde.”

Het is inderdaad een vreemd moment in de koers. Zdenek Stybar getuigt: “We zaten op dat moment nog met vier van onze ploeg. Ik zag Sagan vertrekken, maar ik zat een beetje ingesloten op dat moment. Ik keek rond en dacht ik: Hey jongens, Peter Sagan valt aan. Waarom reageert niemand? Iemand als Sagan moet je geen vijf seconden geven. Plots had hij dertig seconden verzameld en weet je dat het heel moeilijk wordt om hem terug te pakken.” Volgens Philippe Gilbert zit iedereen dan op zijn limiet. “Er was sprake van desorganis­atie. Geen enkele ploeg zat samen op dat moment. Sagan heeft gekeken en is vertrokken. Natuurlijk had hij ook de benen om het vol te houden.”

3 HONGERKLOP VOOR

GILBERT EN PECH

Plots zit Terpstra helemaal alleen van Quick Step Floors in de achtervolg­ing op Peter Sagan. Philippe Gilbert verdwijnt van het voorplan. “Ik heb veel bidons gemist en daardoor heb ik niet genoeg kunnen drinken. Ik had last van een hongerklop. Dat betaal je cash. Ik reed op mijn limiet en kon niet meer volgen. Daardoor moest ik pakweg dertig kilometer bekomen. Daarna kwam ik er weer wat door, maar de koers was gedaan.” Aan de finish vertelt Gilbert ook dat er iets gebroken is in zijn wiel en dat zijn stuur een beetje los is gekomen. “Ik ben ontgoochel­d, maar er zijn geen excuses. Iedereen eindigt in dit soort koersen op zijn plaats. Dit was nog maar mijn tweede ParijsRoub­aix. Ondanks de verkenning­en reed ik bij momenten een beetje verloren.” Daarnaast rijdt Lampaert lek net voor de kasseistro­ok van Orchies, breekt Sénéchal twee wielen en ook Declercq ontsnapt niet aan een lekke tube.

4 TERPSTRA TOONT

TE VROEG DAT HIJ OPNIEUW IJZERSTERK IS

Ploegmanag­er Patrick Lefevere denkt dat Niki Terpstra de sterkste man in koers was. Ook op Mons-en-Pévèle geeft de Nederlande­r er een ferme snok aan. “Hij gaf er heel vroeg al een patat op en dan zullen de anderen gezegd hebben: olala die rijdt hier weer zo snel, we moeten oppassen. Hij toonde te snel dat hij goed was. Iedereen zat tussen zijn kader.”

Niki Terpstra legt beslag op de derde plaats. De winnaar van de Ronde van Vlaanderen slaagt erin om nog weg te geraken bij Van Avermaet, Stuyven en Vanmarcke. “Op drie kilometer van de finish realiseerd­en we ons: vandaag rijden we niet voor de zege”, legt de Nederlande­r uit. “We gingen aanvallen en ik deed de juiste move net voor de laatste kasseistro­ok.”

Lefevere kan het verlies relativere­n. “Ik ben niet ontgoochel­d. Als we nog niets gewonnen hadden, was het wachten op een zege van Julian Alaphilipp­e”, zegt hij lachend, waarmee Quick Step Floors voor de Waalse klassieker­s weer een kanjer achter de hand heeft.

 ?? FOTO BELGA ?? Terpstra (derde) deed de juiste move net voor de laatste strook.
FOTO BELGA Terpstra (derde) deed de juiste move net voor de laatste strook.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium