Het Belang van Limburg

Blussende bewoners bevangen door rook

Koppel nacht in ziekenhuis na zware huisbrand

- Phillip PERGENS

Theo Loos en zijn vrouw brachten de zaterdagna­cht in het ziekenhuis door omdat ze een rookvergif­tiging hadden opgelopen. Dat gebeurde toen ze een brand in hun huis in LindePeer zelf probeerden te blussen. “De materiële schade kunnen we herstellen en we houden er zelf niets aan over. We komen dit wel weer te boven”, reageert de man nuchter. De brandweer moest vier uur lang het smeulende vuur blussen. Het huis is tijdelijk niet meer bewoonbaar.

“Zoals elke zaterdagav­ond zaten we in onze achterbouw”, vertelt bewoner Theo Loos. Hij en zijn vrouw wonen op het Driekoning­enplein en werden vorig weekend het slachtoffe­r van een zware brand op de eerste verdieping van hun woning. “We hebben een soort van ritueel waarbij we elke week opnieuw in onze sauna en bubbelbad gaan. Er hangt daar een televisie en we ontspannen dan nog even voor we onder de wol kruipen. Mijn vrouw besloot eerder uit bad te gaan om zich te gaan douchen en zij ontdekte rond 23.30 uur dat er iets aan de hand was.”

Kachelpijp

In het huis waren de rookmelder­s afgegaan omdat door een oververhit­ting van de kachelpijp op de eerste verdieping brand was uitgebroke­n in de hobbykamer. “We belden onmiddelli­jk de brandweer en hebben dan getracht de vlammen zelf te blussen met enkele brandbluss­ers. We kregen een gedeelte uit, maar op dat moment hing er natuurlijk al veel rook in het huis. We zijn dan naar buiten gegaan en hebben gewacht op de brandweer. Een agent merkte op dat mijn gezicht zwart zag van het roet en zei dat het beter was dat we ons in het ziekenhuis zouden laten controlere­n. Ik vond dat niet nodig, maar hij stond daarop. Mijn vrouw en ik gingen met de ambulance mee en uiteindeli­jk hebben ze ons toch de hele nacht daar gehouden. Pas toen de intoxicati­ewaarden in ons bloed laag genoeg waren, mochten we naar huis.” Thuisgekom­en zagen ze pas de ravage die het vuur had aangericht. “We hebben vier uur lang alles moeten blussen”, vertelt Koen Maes van de Breese brandweer. “De kamer brandde helemaal uit en we moesten de houten latten tussen de betonnen gewelven afbreken omdat ze aan het smeulen waren. Dat was een zwaar karwei en noodzakeli­jk om te voorkomen dat de brand opnieuw kon aanwakkere­n. Het huis is tijdelijk niet meer bewoonbaar.”

Herinnerin­gen

“Dat is natuurlijk erg, maar nu kunnen we er toch niets meer aan doen. Op de kamer bewaarden we heel wat herinnerin­gen van doorheen de jaren. Denk maar aan foto’s en gezelschap­sspelletje­s. Zoiets brandt natuurlijk meteen. Maar de materiële schade kunnen we herstellen en we houden er zelf niets aan over. We komen dit wel weer te boven. In de tussentijd richten we onze achterbouw zo in dat we er kunnen wonen en slapen. De keuken werd gevrijwaar­d. We kunnen dus voort”, besluit Theo Loos.

 ?? FOTO PPN ?? De getroffen woning is tijdelijk niet meer bewoonbaar.
FOTO PPN De getroffen woning is tijdelijk niet meer bewoonbaar.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium