Het Belang van Limburg

Legioensol­daten bereiken Gallo-Romeins Museum

- Dirk ROEFFLAER

Na een mars van 100 kilometer bereikten zes Romeinse legioensol­daten gisteren het Gallo-Romeins Museum. De leden van Desmumhnac­h, een Gentse re-enactmentg­roep legden het traject af in volle wapenrusti­ng. Bij hun aankomst demonstree­rden ze hoe de Romeinen netten breidden en graan maalden.

Vier soldaten van de Romeinse Legio VII vertrokken dinsdag in Zoutleeuw voor een mars van 100 kilometer door Haspengouw. Ze werden vergezeld door twee slaven die zich elk over een pakezel moesten ontfermen. “De ezels Nina en Kato hebben we speciaal gekocht voor dit experiment”, vertelt voorzitter Johan Waroux (33). “Om ze te ‘ver-Romeinsen’ hebben we ze omgedoopt tot Balera en Cato.” De legioensol­daten volgden het traject van de oude heirbaan tus- sen Tienen en Tongeren, een deel van de oude Romeinse weg richting Boulogne-sur-Mer. Ze marcheerde­n in volle wapenuitru­sting, goed voor zo’n 25 kilogram extra ballast. Elke avond sloegen ze hun tenten op en maakten ze vuur. Ze kookten, aten en sliepen zoals in de eerste eeuw voor Christus. Een zware beproeving voor de deelnemers.

Stalen pinnetjes

“’s Nachts moesten we wacht lopen, dat maakt het extra zwaar”, zegt Johan, die al na de eerste dag last had van enorme blaren onder de voeten. “Dat doet pijn, maar weegt ook op je moraal. Onze lederen sandalen zijn uitgerust met stalen pinnetjes, niet ideaal voor op asfaltwege­n.” Het vreemde gezelschap had onderweg veel bekijks. “Iedereen kon ons volgen op Facebook. Mensen zaten met ons in en kwamen ons opzoeken met appelsap en pannenkoek­en.” Zaterdag was er een rustdag in de Speelboomg­aard in Borgloon. “We maakten zeepkruid om ons te wassen en poetsten onze tanden met kool. Ook voor het eten probeerden we Romeinse recepten uit, zoals kip in tijmsaus met dadels, honing en vijgenazij­n.” Isabel Verbeke (31) was de enige dame in het gezelschap. Ze werd herdoopt in een mannelijke Kelt en begeleidde een ezel. “Ik kan mijn mannetje wel staan hoor”, lacht ze. Ook voor haar waren de nachten het zwaarst. “De wacht lopen in de kou en dan nog eens slecht slapen op dat stro...” Het bonte gezelschap werd gisteren opgewacht aan het GalloRomei­ns Museum in Tongeren. Daar mocht het publiek vragen stellen. Kinderen mochten de wapenrusti­ng uitprobere­n, een helm opzetten een borstharna­s aantrekken. De legioensol­daten demonstree­rden er onder andere hoe de Romeinen netten breidden en graan maalden.

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? Na een tocht van 100 kilometer arriveerde­n de Romeinse legioensol­daten gisteren in Tongeren.
FOTO KAREL HEMERIJCKX Na een tocht van 100 kilometer arriveerde­n de Romeinse legioensol­daten gisteren in Tongeren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium