Het Belang van Limburg

Roeland Hendrikx neemt Mozart op met London Philharmon­ic Orchestra

- Van uw verslaggev­er ter plaatse Christof Rutten

Afgelopen weekend en vandaag heeft klarinetti­st Roeland Hendrikx (48) uit Hamont-Achel als eerste Belg ooit een klassiek album opgenomen met het London Philharmon­ic Orchestra. Hij deed dat in de Henry Wood Hal in Londen, waar ook Leonard Bernstein nog met het stokje zwaaide.

We ontmoeten Roeland in eetzaak Joe’s Kitchen in de wijk Borough, op wandelafst­and van de Henry Wood Hall. We schudden hem de hand, en excuseren ons omdat we een beetje tegen de microben vechten: zere keel. Misschien wil hij toch even zijn handen wassen? Hij lacht en pakt een desinfecte­rende spray. “Vorige maand ben ik op prospectie gekomen om te horen hoe de Henry Wood Hall klinkt,” zegt hij. “En toen ben ik ziek geworden. Dat mag nu niet gebeuren. Dit project staat al twee jaar in de steigers.”

Uitdaging

In 2016 raapte hij al zijn moed bij elkaar om het London Philharmon­ic Orchestra te contactere­n met zijn plannen. “Het orkest speelde in Brussel en ik had op goed geluk een afspraak gemaakt met directeur Timothy Walker. Mijn droom was om eens een cd op te nemen met een groot orkest. Mijn zes vorige opnames waren allemaal kamermuzie­k en ik overwoog de mogelijkhe­id om het ditmaal met een goed Belgisch orkest te doen, maar waarom zou ik niet eens bij een gerenommee­rd internatio­naal orkest aankloppen? Twee weken na het etentje met Walker kreeg ik de bevestigin­g: Let’s do it.”

Crowdfundi­ng

De voorbereid­ingen die volgden had hij onderschat, zegt hij. “Gelukkig heeft mijn echtgenote Anne geholpen met de administra­tieve en praktische kant. Daardoor heb ik meer op het artistieke kunnen focussen. Er komt wat bij kijken als je met een orkest van 70 man gaat samenwerke­n. Ook financieel. Ik heb een coproducti­e opgezet samen met het orkest en muzieklabe­l Evil Pinguin Classic. En mensen steunen me via crowdfundi­ng. De tijden dat een label alles voor je regelde en betaalde, zijn ook in de wereld van de klassieke muziek verleden tijd.”

Bernstein

We wandelen naar de Henry Wood Hall, een voormalig kerkgebouw, waar het technische team al het nodige heeft opgesteld. Hier gaat hij het klarinetco­ncerto van Mozart opnemen. Maar ook werk van de Engelse componist Gerald Finzi en een stuk van Max Bruch. “Een pareltje dat meer erkenning verdient”, zegt hij. “Het orkest kende het nog niet, maar heeft me volledige vrijheid gegeven voor de opname. Het leuke is ook dat ik de eerste ben, die met hen dit klarinetco­ncerto van Mozart opneemt.” Over de locatie is hij lovend. “Een van mijn favoriete klassieke cd’s is een uitgave van Deutsche Grammophon: een vioolconce­rt van Samuel Barber. Toen ik op de hoes keek, bleek die hier opgenomen te zijn. Ook grootheden als Leonard Bernstein, Valeri Gergiev en André Previn hebben hier gestaan.” Het valt op hoe kalm hij is nu hét moment is aangekomen. Of is dat maar schijn? “Ik ben voorbereid”, zegt hij. “De laatste maanden heb ik constant vier uur per dag geoefend. En vier uur is vier uur. Als ik even naar de wc moest, zette ik de klok stil, totdat ik opnieuw begon. Een paar weken geleden schrok ik wel: ik kreeg plots een cyste op mijn pols. Klassiek is als sport: té veel trainen leidt tot blessures. Gelukkig kan ik er gewoon mee spelen. Het enige waar ik aan denk is: alles moet gebeuren in de 16 uur die ik hier heb. Dan moeten de drie stukken opgenomen zijn.”

Ogen dicht

Roeland zondert zich enkele uren af. Concentrat­ie opbouwen. Boek lezen, even de ogen toe en zeker geen impulsen van sociale media, internet of Whatsapp. Om 17 uur zijn we terug. De muzikanten sijpelen binnen en de gebruikeli­jke kakofonie van het stemmen van instrument­en begint. Onze mond valt open als stipt om 17.30 uur de eerste melodie van Finzi in de hall weerklinkt. Alsof ze het allemaal al weken lang samen hebben ingeoefend. Roeland buigt zijn lijf sierlijk mee met de noten die hij speelt en dirigent Martyn Brabbins onderbreek­t het geheel zelden. Ondertusse­n houden de uit België meegereisd­e technici in de gaten hoe het geheel klinkt. Steven Maes van het label knikt tevreden. Felicia Bockstael - die ook voor Klara werkt - volgt de partituur met haar handen. Brabbins en Roeland Hendrix komen zelf ook luisteren. Ogen dicht, koptelefoo­n op. Het zit goed. Vanaf nu kunnen de échte opnames beginnen. Het resultaat hoort u in oktober, als de cd uitkomt. Toch nog dit: in mei speelt Roeland Hendrikx het klarinetco­ncert van Mozart samen met SymphoniaA­SSAI in cultuurcen­trum Hasselt.

→ Meer info: roelandhen­drikx.com. Bekijk op hbvl.be een filmpje over de opnames.

De tijden dat een label alles voor je regelde en betaalde zijn ook in de wereld van de klassiek muziek verleden tijd Roeland Hendrikx

klarinetti­st

 ?? FOTO CRU ?? Roeland Hendrikx vlak voor de opnames in de Henry Wood Hall in Londen.
FOTO CRU Roeland Hendrikx vlak voor de opnames in de Henry Wood Hall in Londen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium