Het Belang van Limburg

Viktorie

- Door Marc Van de Weyer

De Fidesz-partij van de triomferen­de Hongaarse premier Viktor Orban laat er geen gras over groeien. Volgende maand al, kondigde de leider van haar parlements­fractie gisteren aan, wordt er vaart gezet achter het pakket wettelijke maatregele­n waardoor ngo’s die zich tegen het antimigrat­iebeleid van de regering verzetten, praktisch verboden worden.

Viktor Orbans monsterove­rwinning zondag heeft meerdere oorzaken. Het gaat economisch zeker niet slecht met Hongarije. De werklooshe­id is laag. Er wordt geïnvestee­rd, geproducee­rd. Het land profiteert als een van de grootste netto-ontvangers volop van zijn EU-lidmaatsch­ap. De Hongaren zijn dan ook zeker niet zinnens de uittocht van de Britten te volgen.

En toch stemde bijna een op twee van de massaal opgekomen kiezers zondag voor een premier die Brussel als een bedreiging voor de Hongaarse natie afschilder­t en aankondigt zich verder te zullen verzetten tegen een Europees beleid dat zijn land tot opvang van ongewenste migranten ‘dwingt’. Viktor Orban wierp zichzelf in de campagne nog eens uitdrukkel­ijk op als de woordvoerd­er van al diegenen in Europa die migratie – en dan vooral uit islamitisc­he landen – als het grote gevaar voor dit continent beschouwen. Vandaar gisteren de juichende bijval van uiterst-rechts. Voor iemand als de voormalige Trump-adviseur Steve Bannon is Vikor Orban ronduit een held, een redder van het Avondland.

De felicitati­es die Orban gisteren ook kreeg van de EVP-fractiegen­oten van zijn Fidesz-partij klonken dubbelzinn­iger. Commissiev­oorzitter Juncker en kanselier Merkel hadden het over verder samenwerke­n – met de premier die er de afgelopen jaren juist alles aan deed om Europese samenwerki­ng op het gebied van migratie te dwarsbomen. En die dat de komende tijd wéér zal doen als dat beleid op de dagorde staat, gesterkt door zijn tweederdem­eerderheid.

De eerlijkhei­d gebiedt te constatere­n dat Orban met zijn gesloten grenzen school gemaakt heeft. Welke Europese lidstaat heeft recent geen verscherpi­ng van het migratiebe­leid doorgevoer­d? En dus zal Viktor Orban wel geen strobreed in de weg gelegd krijgen als hij de komende vier jaar zijn voorstelli­ng van een ‘illiberale democratie’ verder gestalte geeft. Binnenland­se oppositie is in Hongarije zo goed als irrelevant gemaakt. Parlementa­ir verdeeld en in de minderheid. Buitenparl­ementair op weg om monddood gemaakt te worden. Met wetten die het hele concept van een op waarden gebaseerde Europese Unie tot een aanfluitin­g maken.

Europa zal Orban ook de komende vier jaar geen strobreed in de weg leggen als hij zijn voorstelli­ng van een illiberale democratie verder gestalte geeft REACTIES: DEKERN@HBVL.BE

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium