Het Belang van Limburg

“Genk zou gebaat zijn met targetspit­s”

Met een targetman zouden Pozuelo en Trossard meer renderen STVV strijdt weer mee in play-off 2 Club Brugge hoeft zich geen zorgen te maken

-

“Genk heeft gedaan wat het moest doen”, zegt onze play-off-analist Jacky Mathijssen over de zege van Racing op Standard. Al merkte hij wel een gebrek aan efficiënti­e bij KRC op. “Genk zou gebaat zijn met een targetspit­s.” Verder denkt Mathijssen dat ondanks het verlies van Club Brugge de landstitel nog altijd richting Jan Breydel gaat. “En ik was verrast door de vlotte zege van STVV.”

1. “Genk doen”

“Genk heeft dit weekend gedaan wat het moest doen. Ze kwamen van drie verliesmat­chen (Gent, de bekerfinal­e en Club Brugge op de openingssp­eeldag van play-off 1, nvdr.) en hebben een aantal goede dingen uit die wedstrijde­n meegebrach­t. Ik had wel niet het gevoel dat dit het beste Standard was. Het leek alsof de Rouches zich al voetballen­d kwamen excuseren voor de gewonnen bekerfinal­e. Maar goed, je moet toch nog winnen en dat heeft Genk verdiend gedaan.” “Gelukkig werden ze geholpen door de tv-beelden. Je wordt beloond en gestraft om de manier waarop je reageert. Clement reageerde de week ervoor goed toen hij zei dat de videoref terecht een strafschop toekende aan Brugge. Ook dit was een juiste beslissing van de arbitrage. Nu wacht een lastige verplaatsi­ng naar Charleroi. Niet de meest favoriete tegenstand­er van Genk, maar als je Europees voetbal wil halen moet je daar gaan winnen.” “Dan zal Genk wel efficiënte­r moeten worden. Ze hebben verschille­nde

deed

wat

het

moest mogelijkhe­den voor de spitsposit­ie: Samatta, Karelis en Ingvartsen. Soms kan je er ook te veel hebben. Ik denk dat veel spelers bij Genk gebaat zouden zijn met een targetspit­s. De types die ze nu hebben zijn eerder voor het tweespitse­nsysteem. Een spits heeft twee opdrachten. 1. Scoren en 2: zorgen dat de mensen rondom hem beter worden. Met een balvaste targetman zouden jongens als Pozuelo en Trossard beter uit de verf komen.”

2. “Dit niet meer van STVV verwacht”

“Ik moet eerlijk zeggen dat ik verrast was door de 4-0 van STVV tegen Antwerp. Knap en ook een beetje de enige manier om de supporters aan boord te houden. Laten we hopen dat dit een vervolg krijgt. Ik dacht dat STVV dit niet meer kon gezien de interne onduidelij­kheden die er heersen. Die wegen toch op veel mensen, ook de supporters. Sint-Truiden staat voor volk, vuur en voetbal. Volk neemt daar een heel belangrijk­e plaats in. Het is een echte traditiecl­ub. Nog meer dan in Genk ben je In Sint-Truiden sociaal gehandicap­t als je niet over voetbal kan babbelen. Voor de Truienaar ben ik dus blij, net als voor de spelers en de staf.”

3. “Geen reden voor paniek in Brugge”

“Ondanks de nederlaag van

Club op Gent zie ik geen reden voor paniek. Als

Brugge zondag verliest op Anderlecht is de voorsprong nog altijd drie punten en het voetbal dat ze op de mat brengen is nog oké. Maar het is spannend en goed dat Gent won. Een topresulta­at voor het Belgisch voetbal. Buiten Club zelf vond iedereen het goed dat er wat spanning in komt, anders kregen we Duitse, Engelse of Franse toestanden.”

“Ik kijk uit naar Anderlecht­Brugge van zondag. Kan paarswit laten voelen aan Club dat de competitie nog niet gelopen is? De kans lijkt reëel dat Brugge voor het eerst in twintig jaar nog eens een competitie­match wint op Anderlecht (in september 1998 werd het 2-3, nvdr.). Want als er dan toch een moment is dat Club een einde kan maken aan die reeks is het nu wel. Ze kunnen zo aan iedereen laten zien dat er geen twijfel meer bestaat over wie kampioen wordt.”

 ?? Foto JEFFREY GAENS ?? Samatta in de tang bij Luyindama
Foto JEFFREY GAENS Samatta in de tang bij Luyindama

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium