Het Belang van Limburg

Pastorij dan toch niet gesloopt voor fietspaden

- Koen LUTS

In Meldert komt een dubbel fietspad langs de gewestweg van Lummen naar Tessenderl­o. De gemeente wilde de eeuwenoude pastorij van Meldert slopen om het zicht voor fietsers en autobestuu­rders te verbeteren, maar dat mocht niet. Dus wordt het leegstaand­e pand nu verkocht.

Voorzitter van de Geschied- en heemkundig­e kring en architect Davy Stroobants is blij dat de 18de-eeuwse pastorij niet zal verdwijnen. “Dit is goed nieuws voor het patrimoniu­m van Lummen. Onroerend Erfgoed Limburg ging niet akkoord met de sloop van de voormalige pastorij, die opgenomen is in de inventaris van het bouwkundig erfgoed. In hun advies staat dat het pand nog voldoende erfgoedwaa­rde bezit om het te behouden. Het is een beeldbepal­end historisch gebouw dat zich tegenover de eeuwenoude kerk bevindt”, aldus Stroobants. Kandidaten moeten een herbestemm­ingsprojec­t indienen en de schattings­prijs van 150.000 euro betalen. “De koper kan er een restaurant van maken met een ideaal gelegen zuidgerich­t terras naast de Pastorijst­raat. Een kantoor of iemand met een vrij beroep in combinatie met een woonst, behoren ook tot de mogelijkhe­den”, klinkt het nog.

De koper kan er een restaurant van maken met zuidgerich­t terras. Een kantoor of een zaak voor iemand met een vrij beroep behoren ook tot de mogelijkhe­den

Davy STROOBANTS Voorzitter Heemkring

Tolhuis

Voormalig gemeentese­cretaris Karel Paemen en zijn vader zochten de geschieden­is op van de oude pastorij van Meldert. Karel Paemen: “Het gebouw uit de 18de eeuw deed ooit dienst als tolhuis. Boven op zolder stond een bascule die tot 1.500 kg kon wegen, volgens mijn vader. De zakken graan van de boeren werden met een katrol naar boven getrokken en gewogen om zo de cijns of tol te bepalen. Dat bedrag moesten de boeren aan de heer van Meldert betalen. Rond de Franse revolutie kocht de gemeente het tolkantoor voor 4.000 frank (100 euro). Hoog boven de ingangsdeu­r hangt nog altijd een witgeschil­derde bel. Als de pastoor in zijn tuin aan het werken was, luidde de meid die om hem te verwittige­n indien er bezoek was. Pogingen om het gebouw te laten beschermen mislukten. Pastoor Peeters was de laatste Meldertse priester die er woonde. Hij ging in 1990 met pensioen. Het dak en de ramen van de oude pastorij werden wel vernieuwd en daarna werden de twee gezusters Clerx de nieuwe bewoonster­s. Nadien woonden er nog vluchtelin­gen, maar sinds een jaar of tien staat het gebouw leeg”, besluit Paemen.

 ?? FOTO KLU ?? De pastorij staat al tien jaar leeg. De gemeente mag het pand niet slopen en zet het dus te koop.
FOTO KLU De pastorij staat al tien jaar leeg. De gemeente mag het pand niet slopen en zet het dus te koop.
 ?? FOTO KLU ?? De pastorij ligt langs de gewestweg Lummen-Tessenderl­o.
FOTO KLU De pastorij ligt langs de gewestweg Lummen-Tessenderl­o.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium