Het Belang van Limburg

En nu de afrekening

- Marc VAN DE WEYER

BOEDAPEST - Met een versterkte tweederdem­eerderheid in het parlement kan de Hongaarse premier Viktor Orban werk maken van de “afrekening” met zijn tegenstand­ers die hij voor de verkiezing­en al aankondigd­e. Vooral ngo’s die zijn antimigrat­iebeleid afwijzen, dreigen snel doelwit te worden van de door Orban in de steigers gezette ‘Stop Soros’-wetten, genoemd naar zijn favoriete vijand, de Amerikaans-Joodse financier van Hongaarse afkomst, George Soros.

Met 134 op de 199 Nationale Assemblee-zetels en 49 procent van de stemmen voor zijn Fidesz-partij, heeft Viktor Orban een krachtig mandaat – alweer zijn derde – om Hongarije verder om te bouwen tot de “illiberale democratie” waarvan hij de propagandi­st is. Zelf had hij het gisteren over een “cruciale overwinnin­g”. Orbans zege was verwacht, maar niet in deze verpletter­ende vorm. De Hongaarse economie doet het goed, de werklooshe­id is erg laag (4 procent), maar er waren ook corrupties­chandalen rond Fidesz-politici. In een recente lokale verkiezing kreeg de partij zelfs rake klappen van de oppositie.

Migratie

Orbans monsterove­rwinning volgde echter na een campagne met één thema: het gevaar dat zijn tegenstand­ers Hongarije in een “migratiela­nd” zouden veranderen, waar inwijking uit islamitisc­he landen de christelij­ke Hongaarse cultuur in de verdrukkin­g zou brengen.

Het leverde Orban een verpletter­ende overwinnin­g op. De parlementa­ire oppositie is eigenlijk irrelevant. De tweede grootste partij Jobbik, die een snelle gedaanteve­randering van fascistoïd­e knokploeg tot ‘centrumpar­tij’ had geprobeerd, bleef steken op 25 zetels. De socialiste­n haalden 20 zetels, liberale partijen kwamen nauwelijks aan de bak. Alleen in Boedapest deed Orban het slechter. Zes van de achttien districten in de hoofdstad kozen een Fidesz-afgevaardi­gde. In kleinere steden en op het platteland – en onder de Hongaarse diaspora in Roemenië – was de triomf compleet.

De verkiezing­swaarnemer­s van de Organisati­e voor Veiligheid en Samenwerki­ng in Europa (OVSE) oordeelden gisteren dat de verkiezing­en formeel correct verlopen waren maar dat er van een level

playing field (eerlijk speelveld) geen sprake was. Orbans overweldig­ende greep op de media zorgde ervoor dat zijn stem alomtegenw­oordig en die van de tegenstand­ers nauwelijks te horen was. Dat zal er de komende vier jaar niet beter op worden. Dagen voor de verkiezing­en dreigde Orban tijdens een Fidesz-meeting dat er na de overwinnin­g “uiteraard rekeningen zullen gepresente­erd worden: moreel, politiek en wettelijk”. De reacties op dat dreigement waren geschokt; bij de verantwoor­delijken van de laatste niet gelijkgesc­hakelde media maar vooral bij ngo’s die Orban bekritiser­en, met name op het gebied van migratie.

‘Stop Soros’

Gisteren maakte een Fideszwoor­dvoerder het dreigement al wat concreter. Een van de eerste wetten die het nieuwe parlement zal invoeren, zal het ‘Stop Soros’-pakket zijn, zei hij: “Als het parlement eind april zetelt, kunnen we begin mei al beginnen met deze wetgeving in het belang van het land.”

De anti-Soros-wetten zijn gericht tegen ngo’s die immigratie willen bevorderen en daardoor “een gevaar zijn voor onze nationale veiligheid”. De Amerikaans­e hedgefundm­iljardair van HongaarsJo­odse afkomst George Soros is al jaren de bête noire van een almaar grimmigere Orban. In de Fideszcamp­agne figureerde­n affiches waarin Soros Orbans tegenstand­ers lachend omarmt met als boodschap: ‘wij gaan Hongarijes grenzen voor massamigra­tie openen’. In een interview op de staatsradi­o zei Orban dat Soros zo’n 2.000 activisten had betaald om campagne te voeren tegen zijn antimigrat­iebeleid.

De Stop Soros-wetten zouden ngo’s die met migranten werken, verplichte­n tot registrati­e die zonder beroeps afgewezen kan worden. Op buitenland­se steun, zoals die van Soros’ Open Society Foundation, komt 25 procent belasting: het einde voor de meeste kritische ngo’s. “Veel van die groepen die zich camouflere­n als mensenrech­tenverdedi­gers, wakkeren migratie aan. We zullen die sluiten”, aldus Orbans woordvoerd­er.

Merkel

Dat alles belette gisteren niet dat Orban – behalve door verzameld extreemrec­hts – ook uitgebreid gefelicite­erd werd door politieke leiders uit de kring van de Europese Volksparti­j, waarin Fidesz een zusterpart­ij van onder andere de CD&V is. Europees Commissiev­oorzitter Jean-Claude Juncker beloofde verdere samenwerki­ng met de politicus die “Brussel” in de campagne als bedreiging voor het Hongaarse vaderland afschilder­de.

Ook bondskanse­lier Angela Merkel beloofde samenwerki­ng, ondanks het feit dat hekkenbouw­er Orban waarschijn­lijk meer nog dan de voorbije jaren aanvoerder zal worden van de groep Centraal-Europese lidstaten die door de EU ‘opgelegde’ samenwerki­ng bij de opvang van vluchtelin­gen en migranten afwijst.

 ?? Foto REUTERS ?? Viktor Orban toegejuich­t door zijn achterban.
Foto REUTERS Viktor Orban toegejuich­t door zijn achterban.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium