Het Belang van Limburg

“Goedkopere nachtarbei­d voor alle e-bedrijven”

Patrick Dewael wil zo grote spelers e-commerce naar hier halen

- Yves LAMBRIX

BRUSSEL - De regering-Michel gaat de loonlasten­verlaging voor nachtarbei­d uitbreiden van 20 uur tot 5 uur in de ochtend. Nu is dat enkel van middernach­t tot 5 uur. “Om extra jobs te creëren, moeten we deze regeling ook laten gelden voor zuivere e-commercebe­drijven zoals Zalando of Bol.com”, zegt Patrick Dewael (Open Vld).

Met 62,5% heeft Limburg nog altijd de laagste werkzaamhe­idsgraad van Vlaanderen. Om dat op te krikken stelt Open Vldboegbee­ld Patrick Dewael drie maatregele­n voor. Een daarvan is de snelle versoepeli­ng en loonlasten­verlaging op nachtarbei­d zoals die bij de recente begrotings­controle is afgesproke­n. “Deze hervorming is gericht op winkels die hun producten ook via een webshop verkopen. Denk maar aan Ikea of Vanden Borre.”, aldus Dewael. “Open Vld wil de nieuwe regeling ook uitbreiden naar zuivere e-commercebe­drijven zoals Bol.com en Zalando. Vandaag vallen die immers onder de regels van de logistieke sector.”

Door deze uitbreidin­g wil Dewael bekomen dat grote spelers hun verdeelcen­tra in België bouwen in plaats van elders in Europa.

BRUSSEL - Hoewel de Limburgse arbeidsmar­kt gezonder is dan voor de sluiting van Ford-Genk, heeft Limburg met 62,5 procent nog altijd de laagste werkzaamhe­idsgraad van Vlaanderen. Open Vld-boegbeeld Patrick Dewael schuift drie initiatiev­en naar voor om dit aan te pakken. Naast een forser doelgroepe­nbeleid en de uitrol van het Start-up Plan moet de loonkosten­verlaging op nachtarbei­d gelden vanaf 20 uur in de plaats van middernach­t. “En ze moet niet alleen voor winkels met een webshop gelden maar ook voor pure e-commercebe­drijven zoals de Zalando’s en Bol.coms van deze wereld”, zegt Dewael. Open Vld wil nachtarbei­d ook mogelijk maken als minstens de helft van het personeel van een bedrijf hiermee instemt.

de sluiting van Ford Genk (in januari 2015) is de werklooshe­idsgraad in Limburg gedaald naar 6,4 procent. Daarmee ligt die onder het Vlaamse gemiddelde en telt deze provincie vandaag 3.500 werklozen minder dan een jaar geleden. Het aantal vacatures in Limburg is het afgelopen jaar met 17,8 procent gestegen, tot 28.000 op jaarbasis (waaronder 12.700 voor laaggescho­olden). Dat is het hoogste niveau in bijna 20 jaar. Dezelfde tendens zien we met de starters.

Lage werkzaamhe­id

“We staan er dus beter voor dan ooit. Toch kampt de Limburgse arbeidsmar­kt nog met enkele serieuze problemen”, zegt Open Vld-Kamerfract­ieleider Patrick Dewael. “Van alle mensen tussen 15 en 64 jaar is in Limburg slechts 62,5 procent aan het werk. Dat is de laagste werkzaamhe­idsgraad van alle Vlaamse provincies. Vooral jongeren en 55-plussers scoren erg slecht. Ondertusse­n krijgen bedrijven veel van hun vacatures moeilijk ingevuld. De mismatch tussen onderwijs en arbeidsmar­kt drijft de lonen de hoogte in en schaadt de competitiv­iteit van onze economie.” Bijkomend nadeel zijn de strakkere regels voor e-commerce en nachtarbei­d. Bij de ophaling van papier mogen dozen van buitenland­se webwinkels als Zalando en Bol.com ons straatbeel­d dan wel domineren, de bestelling­en en verzending­en gebeuren over de grens, in Nederland. “Dat kost ons veel jobs, vooral voor laaggescho­olden die net moeilijk werk vinden”, meent Dewael. Hij lanceert drie initiatiev­en om de lage werkzaamhe­idsgraad op te krikken.

1. Regels e-commerce

en nachtarbei­d

Vandaag geldt een korting van 22,5 procent op de bedrijfsvo­orheffing op gepresteer­de uren tusNa sen middernach­t en 5 uur. “Wij stellen voor om dit uit te breiden vanaf 20 uur tot 5 uur. Dat zou een loonkosten­verlaging van 14 procent voor die gepresteer­de uren betekenen. Dan zijn we perfect competitie­f met Nederland. De periode van 20 uur tot 24 uur is voor de e-commerce immers het moment van de waarheid”, zegt Dewael. “We zijn blij dat de regering ons voorstel bij de recente begrotings­controle is gevolgd. Nu komt het erop aan ervoor te zorgen dat die regeling er snel komt.” Een ander probleem is dat pure e-commercebe­drijven onder de regels van de logistieke sector vallen. “De geplande hervorming is echter gericht op winkels die hun producten ook via een webshop verkopen. Denk maar aan Ikea of Vanden Borre. Daarom wil Open Vld de nieuwe regeling uitbreiden naar pure e-commercebe­drijven”, zegt Dewael.

Ten slotte wil Open Vld de invoering van nacht- en ploegenarb­eid in bedrijven vergemakke­lijken. “Sinds het Zomerakkoo­rd heb-

De loonkosten­verlaging op nachtarbei­d moet niet alleen voor winkels met een webshop gelden maar ook voor de Zalando’s en Bol.coms van deze wereld

Patrick DEWAEL

ben bedrijven daarvoor het fiat van één vakbond nodig, en niet langer drie. Dat is in de praktijk nog altijd een hinderpaal. Daarom bepleit ik het Scandinavi­sche model, waarbij een regeling voor nachtarbei­d mogelijk wordt als minstens de helft van het personeel ermee instemt.”

2. Werkzaamhe­idsgraad doelgroepe­n opkrikken

Hoezeer onze economie ook floreert, Limburgse jongeren, 55plussers, migranten en laaggescho­olden (de zogenaamde doelgroepe­n) raken maar moeilijk aan een job. “Bij 18- en 19-jarige schoolverl­aters werkt amper 14,4 procent. Bij de groep tussen 60 en 65 jaar is dat ook maar 31,2 procent”, zegt Dewael. “Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) heeft voor 2018-2019 een ‘competitiv­iteitsprov­isie’ beschikbaa­r van 110 tot 120 miljoen euro. Waarom investeren we deze middelen niet in nog grotere RSZkorting­en op de lonen van jongeren en 55-plussers? Dat is geen sinterklaa­spolitiek maar een structurel­e investerin­g in deze mensen, zodat die meer werken, minder uitgaven vergen en meer inkomsten genereren voor onze sociale zekerheid.”

3. Meer inzetten op nieuwe economie

“Wat het ondernemer­schap betreft, blijft België nog altijd tot de slechtst presterend­e landen in de EU behoren. De zware administra­tieve last blijft een probleem”, zegt Dewael. “Net daarom heeft deze regering op initiatief van Open Vld en vicepremie­r Alexander De Croo een heus Start-up Plan in de steigers gezet. Dat omvat onder meer een tax shelter voor starters en groeiende ondernemin­gen, waarbij particulie­ren een belastingv­erminderin­g van 30 of 45 procent krijgen als ze in deze bedrijven investeren. Daarnaast wordt crowdfundi­ng voor starters interessan­ter gemaakt, worden de loonkosten voor startende ondernemin­gen verlaagd, en komt er een fiscale aftrek van 13,5 procent van het geïnvestee­rde bedrag in digitalise­ring.” Dewael vindt het hoog tijd dat na de federale regering ook de Vlaamse regering dringend werk maakt van het versterken van digitale vaardighed­en. De Corda Campus in Hasselt is een belangrijk toonbeeld: daar werken nu evenveel mensen als ten tijde van de Philips!”

 ??  ??
 ?? FOTO LUC DAELEMANS ??
FOTO LUC DAELEMANS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium