Het Belang van Limburg

E-commerce

- Door Yves Lambrix

Melancholi­e naar de jeugdjaren verraadt niet zelden dat een mens ouder wordt. Niet zo heel lang geleden was het weekend voor velen onder ons heilig en meer dan vandaag rustgevend. De zaterdag stond garant voor klusjes in huis, een hobby of een shopping moment met een terrasje of etentje als mooie afsluiter. Zondag was het family day, de dag waarop de hele familie taart ging eten bij oma en opa. Het was zo simpel allemaal, zongen De Fixkes. Twaalf jaar na die hit is de wereld ingrijpend veranderd, niet in het minst voor de consument. Die doet zijn aankopen al lang niet meer op zaterdagna­middag. De supermarkt­en zijn later open - sommige zelfs op zondagvoor­middag - en wie daar niet op tijd raakt, loopt langs in de plaatselij­ke nachtwinke­l. Uitgezonde­rd nieuwjaars­dag en Kerstmis kan de shopgrage Vlaming 363 dagen per jaar gaan outletten in Maasmechel­en of Roermond. En wie daar zijn gading niet vindt, surft vanuit zijn luie zetel naar de Bol.coms en Zalando’s dezer wereld. Dat die laatste aankoop een dag nadien netjes aan huis wordt afgeleverd, wordt ondertusse­n als vanzelfspr­ekend beschouwd. Anno 2018 kopen we ons zot, ook op de meest onzinnige momenten, omdat het kan en omdat we het zo erg leuk vinden.

Ook voor de werknemer is er veel veranderd. Hij moet vooral harder, sneller, efficiente­r en vooral flexibeler werken. Met dank aan de 24-uurseconom­ie die onze samenlevin­g volledig in haar macht heeft en razendsnel blijft evolueren. Dat is zeker het geval in België, waar de e-commerce door de hoge loonkosten en strakke regels inzake nachtarbei­d een onrustwekk­ende achterstan­d heeft opgelopen. Daardoor is onze economie al miljarden euro’s en duizenden jobs misgelopen, voornameli­jk aan distributi­ecentra in Nederland. Als de Duitse e-commercere­us Zalando binnenkort beslist om haar nieuw verdeelcen­trum (goed voor 1.500 jobs) niet in het Henegouwse Dour maar in Nederland te bouwen, zullen onze politici weerom zwaar ontgoochel­d en vol onbegrip reageren. Nochtans gaat het om dezelfde politici die, mede onder druk van de vakbonden, veel te lang hebben getalmd met de versoepeli­ng van nachtarbei­d. Terwijl onze buurlanden de voorbije jaren gretig inzetten op e-commerce, bleef ons land ter plaatse trappelen. Pas met het federaal Zomerakkoo­rd (juli 2017) kwam er eindelijk echt schot in de zaak. Het hoeft dan ook niet te verwondere­n dat Open Vld-boegbeeld Patrick Dewael er nu al voor pleit om de regels voor nachtarbei­d en e-commerce verder te versoepele­n. Er is nu eenmaal geen andere optie. Als consument zal u daar alleszins beter van worden. Als u toevallig ook werknemer bent in de e-commerce, is dat allesbehal­ve zeker.

Terwijl onze buurlanden de voorbije jaren gretig inzetten op e-commerce, bleef ons land ter plaatse trappelen. Pas met het federaal Zomerakkoo­rd (juli 2017) kwam er eindelijk echt schot in de zaak

REACTIES: DEKERN@HBVL.BE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium