Het Belang van Limburg

Drietal kan schipper met kraan uit Albertkana­al vissen

- Chris NELIS

GENK/BILZEN - Het slachtoffe­r zelf ligt weliswaar nog op intensieve zorgen in het ZOL, maar het is dankzij Bilzenaar Bert Koopmans dat de man nog leeft. Bert, een werknemer van Bioterra, zag hoe in Genk een schipper in het Albertkana­al viel, tussen de wal en het schip in. Bert sprong in het water. “We konden hem in een bak leggen en hem zo met een kraan op het droge halen, waar hij gereanimee­rd werd.”

“Ik was op de kade een lading aan het lossen toen een jonge gast vanop een schip mij toeriep dat de schipper overboord was gevallen”, begint Bert Koopmans zijn verhaal. “Ik ben er meteen heen gesneld en zag de man roerloos in het kanaal drijven.”

Berts collega’s André en Tom waren met hun kraan op de kaai aan het werk. “Zij lieten een bak zakken, tot op het wateropper­vlakte. Maar ze slaagden er niet in om de schipper in die bak te krijgen. Ik ben dan meteen in het water gesprongen en heb hem zo in de bak kunnen leggen. Zo hebben we de man naar boven kunnen halen.” Eens op het droge bleek de schipper er slecht aan toe. “Hij bewoog nog steeds niet”, zegt Bert. “Ik ben meteen beginnen reanimeren. Gelukkig had ik pas een EHBOopleid­ing gevolgd, ik wist dus perfect wat ik moest doen. Ik ben hem blijven beademen tot de mug ter plaatse was, maar er leek geen leven in te komen. De moed zonk ons in de schoenen – tot een arts ons zei dat zijn hart nog lichtjes klopte. Echt een hele opluchting.”

Ik ben wel blij dat ik die cursus EHBO heb gevolgd. Ik raad mensen aan hetzelfde te doen. Dat kan het verschil maken tussen leven en dood

Bert KOOPMANS

Zorgwekken­d

Het slachtoffe­r werd in kritieke toestand overgebrac­ht naar campus Sint-Jan van het ZOL. Ook gisteravon­d was zijn toestand nog zorgwekken­d. De man ligt op de afdeling intensieve zorgen. “Ik zal me pas goed voelen op het ogenblik dat ik weet dat hij het gehaald heeft”, gaat Koopmans verder. “Ik denk dat hij in totaal zo’n drie minuten in het water heeft gelegen. Of het niet gevaarlijk was om tussen schip en kaai in het water te springen? Niet echt, de bak zat er nog tussen dus het schip kon de kaai niet raken. Maar ik ben wel blij dat ik die opleiding EHBO heb gevolgd. Ik zie nu hoe belangrijk dat is. Ik kan mensen alleen maar aanraden om ook zo’n cursus te volgen. Dat kan het verschil maken tussen leven en dood.”

 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? Bert Koopmans (midden) sprong in het kanaal om de schipper te redden. André en Tom hielpen de man met een kraan op het droge.
FOTO TOM PALMAERS Bert Koopmans (midden) sprong in het kanaal om de schipper te redden. André en Tom hielpen de man met een kraan op het droge.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium