Het Belang van Limburg

“Ga me nu niet laten trakteren”

Heusdenaar ALPER ULUDAG held bij Genclerbir­ligi na winning goal tegen Galatasara­y

- Pieter VANLOMMEL

Met een rake knal diep in blessureti­jd trakteerde Alper Uludag Galatasara­y maandagavo­nd op een zure nederlaag in de Turkse titelstrij­d. Het doelpunt van de 27-jarige Heusdenaar was van goudwaarde voor zijn team Genclerbir­ligi, dat in volle degradatie­strijd verwikkeld is. “Die goal voelde als een bevrijding, want de laatste jaren heb ik een turbulent parcours afgelegd”, reageert Uludag ‘the day after’ vanuit Ankara.

Als de naam Alper Uludag geen belletje doet rinkelen, is dat niet zo verwonderl­ijk. De linksback werd geboren in België, maar speelde slechts tot zijn elfde in eigen land bij Verbroeder­ing Geel. Daarna ging het naar PSV, Alemannia Aachen en Ingolstadt. Sinds 2013 is Uludag actief in Turkije, waar hij na passages bij Kayserispo­r en Trabzonspo­r sinds dit seizoen voor Genclerbir­ligi uitkomt.

“Toch voel ik me nog helemaal Belg”, reageert de held van Genclerbir­ligi een dag na zijn gouden doelpunt. “Tijdens elke interlandb­reak en in de vakanties bezoek ik mijn familie en vrienden in Heusden-Zolder. Daarnaast probeer ik geregeld een wedstrijd van Standard mee te pikken. Ja, ik ben grote fan van de Rouches. Het is best grappig om een match bij te wonen zonder dat de fans in de gaten hebben dat er een profvoetba­ller tussen hen staat.”

Turbulent parcours

Naar eigen zeggen kreeg Uludag felicitati­es uit alle hoeken na zijn doelpunt - zijn tweede van het seizoen - maar hij blijft liever bescheiden onder alle lof. “Ik ga me nu niet plots op etentjes laten trakteren. Ik vind het ongepast om daarvan te profiteren. Los daarvan: dat doelpunt voelde aan als een bevrijding, want de laatste jaren heb ik in Turkije een turbulent parcours afgelegd. In mijn eerste seizoen degradeerd­e ik meteen met Kayserispo­r naar tweede klasse”, vertelt Uludag. “We konden echter meteen weer promoveren. Vervolgens kreeg ik een aanbieding van Trabzonspo­r, één van de vier grote clubs in Turkije. Die kans kon ik niet laten schieten. Maar mijn keuze werd mij niet in dank afgenomen door de supporters. Bovendien draaide Trabzonspo­r uit op één grote teleurstel­ling. Ik speelde er amper en ik werd zes maanden niet betaald. Dat flitste bij mijn doelpunt allemaal door mijn hoofd.”

Die goal kwam tot stand na een counter uit het boekje. Elvis Manu begon aan een lange rush op de linkerflan­k en bediende de mee opgerukte Uludag, die doelman Muslera te grazen nam met een knap schot. “Iedereen dacht dat ik de bal zou teruglegge­n, ook de doelman”, beschrijft Uludag. “Die stond al gebukt opgesteld, daarom besloot ik de bal maar lekker hoog in de korte hoek te knallen.” (lacht)

Zes finales

Dankzij de nipte zege deed Genclerbir­ligi een goede zaak in de degradatie­strijd. Met nog zes speeldagen te gaan staat het twee punten boven plaats zestien, die veroordeel­t tot degradatie. “Deze drie punten zijn een mooie bonus, maar ze zijn niet veel waard als we zondag opnieuw verliezen in Kayserispo­r”, waarschuwt Uludag. “Er wachten ons nu nog zes finales. Als we zeven punten pakken, zijn we in principe safe. We hebben voldoende kwaliteit maar het ontbrak ons de laatste tijd aan zelfvertro­uwen. Deze zege heeft ons in ieder geval een stevige boost bezorgd.”

Ondanks de degradatie­zorgen heeft Uludag het prima naar zijn zin in de Turkse hoofdstad, maar dat wil niet zeggen dat hij bij voorbaat neen zegt tegen een terugkeer naar België. “Vorig jaar sprong er al een transfer naar Nederland in laatste instantie af ”, knikt Uludag, die nog tot juni 2019 onder contract ligt in Ankara. “Dus waarom zou België niet kunnen? Al besef ik ook wel dat de topclubs als Anderlecht of Club Brugge niet voor mij zullen staan aanschuive­n.”

In de vakanties en tijdens elke interlandb­reak bezoek ik familie en vrienden in HeusdenZol­der. Dan probeer ik ook een match van Standard mee te pikken. Ja, ik ben grote fan van de Rouches Alper ULUDAG

Dat doelpunt voelde als een bevrijding, want de laatste jaren heb ik in Turkije een turbulent parcours afgelegd Alper ULUDAG

 ?? FOTO AFP ?? Uludag in duel met Galatasara­y-spits Bafetimbi Gomis.
FOTO AFP Uludag in duel met Galatasara­y-spits Bafetimbi Gomis.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium