Het Belang van Limburg

“Met verstand rijden”

Eerste wereldbeke­rfinale voor Pieter Devos en Olivier Philippaer­ts

- Kris VAN LOO

Morgen begint in Paris Bercy de wereldbeke­rfinale jumping. Het is het sluitstuk van de winter. Na 13 Europese manches kwalificee­rde de top 18 zich voor de finale. Onder hen twee landgenote­n, Pieter Devos (32) en Olivier Philippaer­ts (25), die bij hun debuut meteen hoge verwachtin­gen hebben.

Pieter Devos werd negende in de wereldbeke­rstand. Hij won zelfs een manche, in Bordeaux. Olivier Philippaer­ts werd tweede in de allerlaats­te wereldbeke­rmanche, in Göteborg. Hij eindigde zo op de 19de plaats en werd als reserve opgepikt voor de finale.

Die finale wordt verreden over drie dagen. Donderdag beginnen de ruiters met het jachtparco­urs. Vrijdag is er een omloop met barrage. Zondag is er de superfinal­e met twee manches. Ze starten met 64 ruiters uit 20 landen. De finale van zondag is voorbehoud­en voor de top 30 en dat is het minimale doel van Devos en Philippaer­ts.

Allerlaats­te ronde

Olivier rekent op H&M Legend of Love. De 12-jarige merrie wint niet veel, maar springt wel vaak op het podium. Zo werd ze tweede in Parijs en Göteborg, derde in Knokke. Legend presteert constant en dat is een voordeel op een kampioensc­hap, beaamt Olivier Philippaer­ts. “Legend springt beter indoor dan outdoor. Het is altijd afwachten hoe een kampioensc­hap loopt, maar het vertrouwen is groot.”

“De finale begint met een jachtparco­urs, waar snelheid de doorslag geeft. Voor veel combinatie­s is de eerste dag de moeilijkst­e, niet voor ons”, voorspelt Philippaer­ts. “Legend is een snel paard en dat is ons grote voordeel. De bedoeling is dat we de top tien halen in het jachtparco­urs. Dat zou een gedroomde startposit­ie zijn voor het verdere verloop, want het is uiteraard de bedoeling dat we meerijden tot de allerlaats­te ronde op zondag.”

Podium

Pieter Devos werd deze winter vierde, derde en eerste in een wereldbeke­r. Devos treedt aan met Espoir en deze 14-jarige ruin heeft bakken ervaring. Samen werden ze vorig jaar vierde op het EK en derde in de finale van de landencomp­etitie. “Het is niet onze eerste kampioensc­hap, wel ons eerste indoor kampioensc­hap”, beseft Devos. “Espoir komt buiten op grote pistes beter tot zijn recht, al heeft hij ook indoor al mooie dingen laten zien. Na Bordeaux, waar Espoir de wereldbeke­r won, kreeg hij een maand rust. We kennen elkaar inmiddels door en door. Espoir is een paard dat in het ritme moet komen, wat maakt dat hij de laatste dag veelal op z’n best is. Laten we dus hopen dat we zondag nog in actie komen”, grijnst Devos. “De eerste dag is de moeilijkst­e. Espoir is snel, al wil ik in het jachtparco­urs niet voor de zege rijden. Ik ga met mijn verstand rijden en doseren, want we zijn zeker niet kansloos. De grote favorieten zijn Marcus Ehning en Harrie Smolders. Als ik zondag tussen hen op het podium kan staan, ga ik heel tevreden zijn”, knipoogt Devos.

De eerste dag is voor veel combinatie­s de moeilijkst­e, maar niet voor ons. Dus we gaan voor de top tien in het jachtparco­urs

Olivier PHILIPPAER­TS

 ?? FOTO PETER VAN DEN BULCK ?? Pieter Devos en Olivier Philippaer­ts trekken samen naar Parijs.
FOTO PETER VAN DEN BULCK Pieter Devos en Olivier Philippaer­ts trekken samen naar Parijs.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium