Het Belang van Limburg

“Defensie heeft mij gehard”

Laura Roebben wint Grand Prix van Hamburg

- Frederik BAETEN

Laura Roebben (21) uit Vliermaal heeft op de Duitse Open in Hamburg een gouden medaille veroverd in de klasse -62. Roebben schoot als een komeet naar de finale na drie vlotte zeges. Ook in de clash om goud won ze overtuigen­d van de Amerikaans­e Nicole Tubbs met 23-10. Meteen de eerste wereldbeke­rzege voor de Vliermaals­e die op het einde van de maand een mooie sprong zal maken in de olympische wereldrank­ing.

Laura Roebben heeft de smaak van het taekwondo weer helemaal te pakken. Na haar sabbatperi­ode in 2015-2016 maakt ze sinds dit seizoen een steile opgang in de olympische ranking. Van de honderdste plaats naar de top-50. Die opmars kwam er niet zomaar. Roebben volgde in 2017 de basisoplei­ding bij Defensie en gaat nu door het leven als betaalde topsporter van Defensie. Eén of soms twee dagen per week moet ze zich beschikbaa­r stellen op de sportafdel­ing in Leopoldsbu­rg en voor de rest kan ze zich volledig concentrer­en op haar taekwondoc­arrière. Een model dat haar geen windeieren legt. Wat anders gezegd van haar bronzen plak op de Egypt Open in februari en afgelopen weekend haar eerste wereldbeke­rzege ooit! Op de G1 in Hamburg legde ze immers overtuigen­d beslag op goud.

Roebben: “Ik was derde reekshoofd in Hamburg en had dus de ambitie om een medaille te veroveren. Het tornooi verliep vlotter dan ik had durven dromen. In al mijn partijen kon ik op voorsprong komen en de wedstrijde­n snel naar mijn hand zetten. Tactisch zat het heel goed. Een pluim ook aan Jelle Vicca (assistentb­ondscoach uit Diest), die mij gecoacht heeft in Hamburg.” Mentaal maakt Roebben tegenwoord­ig een sterkere indruk dan vroeger. Het gevolg van de opleiding bij Defensie? Roebben: “Dat heeft er zeker mee te maken. Die basisoplei­ding was echt niet van de poes. Een mars van 15 kilometer met een loodzware zak op de rug, ijskoude en slapeloze nachten op bivak... het waren behoorlijk zware opdrachten, maar mijn karakter is er zeker sterker door geworden. De bondscoach van de topsportpl­oeg (de Brit Davoud Etminani, nvdr) maakt hier ook gretig gebruik van tijdens de trainingen als ik in het rood moet gaan ‘Keep going. You are a soldier now’ brult hij dan keihard”, lacht Roebben. De zege in Hamburg levert Roebben tien punten op in de ranking van de olympische gewichtskl­asse -67. Hierdoor stijgt ze wellicht naar de top-50 op het einde van de maand. De eerste vijf van die ranking krijgen in december 2019 een ticket voor de Spelen. Dat wordt moeilijk voor Roebben. Als de Vliermaals­e naar Tokio wil, zal het wellicht via het Europese kwalificat­ietornooi moeten gebeuren. Roebben: “Op dat zonetornoo­i zijn twee plaatsen te verdienen. Daar gaan we voor. Maar dat is nog ver weg. In mei is er ook nog het EK in Kazan. Ook een mooie uitdaging waarvoor ik mezelf geen druk opleg”, besluit Roebben.

EK én Tokio 2020

Keep going. You are a soldier now, brult de bondscoach geregeld

Laura ROEBBEN

 ??  ??
 ?? FOTO HBVL ?? Laura Roebben met coördinato­r topsport Laurence Rase aan haar zijde.
FOTO HBVL Laura Roebben met coördinato­r topsport Laurence Rase aan haar zijde.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium