Het Belang van Limburg

“Leopoldsbu­rg verdient betere mobiliteit”

Elke week een opmerkelij­ke figuur die uw burgemeest­er uitdaagt

- Miranda GIJSEN/Staf BOONS

Naam: Toni FONTEYN Gemeente: Leopoldsbu­rg

Partij: N-VA

Beroep: Docent Hogeschool PXL

De afdeling van N-VA in Leopoldsbu­rg zit met ruim 200 leden in de top drie van snelst groeiende afdelingen in Limburg. Lijsttrekk­er Toni Fonteyn (59) hoopt dat de nationale politiek niet doorweegt in Leopoldsbu­rg. “Als de kiezer ons een duidelijk mandaat geeft, hopen we dat er geen aversie is om samen met NVA een coalitie te smeden.”

In 2006 kwam N-VA in kartel op met de CD&V van burgemeest­er en partijvoor­zitter Wouter Beke. In 2011 werd de afdeling in Leopoldsbu­rg opgestart, om in 2012 alleen naar de kiezer te trekken. “Niemand had verwacht dat we meteen zes zetels zouden halen”, blikt uitdager Toni Fonteyn terug. “Op dat moment had CD&V ook met N-VA in zee kunnen gaan, maar Beke heeft gekozen om de traditione­le coalitie met sp.a verder te zetten. Wij hebben ons vervolgens constructi­ef opgesteld in de oppositie. Het ontbreken van een klachtenpr­ocedure en het straatrace­n op de markt is door ons aangekaart. Daarvoor zijn er ook oplossin- gen gekomen.” De bruggen met de oude kartelpart­ner zijn dus niet opgeblazen. “Wij zijn geen kat en hond. Vanuit de oppositie hebben we zes jaar meegewerkt aan het beleid. Op veel punten zitten we op dezelfde golflengte. Wij verwachten dat we nog twee zetels kunnen winnen. En dan is de vraag hoe sterk de nationale partijpoli­tiek in Leopoldsbu­rg zal doorwegen, om al dan niet een coalitie te vormen met N-VA. Brussel houdt onze gemeente iets sterker in de gaten.”

Mobiliteit

Wie door het centrum van Leopoldsbu­rg rijdt, staat vaak in de file. Het zwaar vrachtverk­eer blijft een pijnpunt. “Onze gemeente verdient absoluut beter op het vlak van mobiliteit. De luchtkwali­teit en de gezellighe­id in het centrum hebben eronder te lijden. Leopoldsbu­rg is een leefgemeen­te, geen industrieg­emeente. We hebben zelf geen kmo-zone, dus het vrachtverk­eer dat zich hier beweegt, is op weg naar de industriez­one rond BeringenHa­m-Tessenderl­o. Elke zichzelf respectere­nde gemeente heeft een omleidings­weg om het transitver­keer weg te houden uit het dorpscentr­um. Daar zullen wij voor blijven ijveren.”

Gemeentehu­is

De nieuwe gemeentera­ad zal straks ook vergaderen in een nieuw gemeentehu­is. “Als economist ben je iets gevoeliger voor de cijfers. Het gemeentehu­is kost 7,5 miljoen euro. Dertig procent wordt terugverdi­end door de verkoop van oude gebouwen, maar er is nog niets verkocht. Dat betekent concreet minder geld in kas dan verwacht, en dus minder mogelijkhe­den voor de volgende meerderhei­d om te investeren in nieuwe projecten.”

 ??  ??
 ?? Foto DICK DEMEY ?? Burgemeest­er Wouter Beke (CD&V)
Foto DICK DEMEY Burgemeest­er Wouter Beke (CD&V)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium