Het Belang van Limburg

Naya is voortaan eregast van Bosland

Veel belangstel­ling voor infoavond rond illustere wolvin

- Geert VAN BAELEN

Wolvin Naya blijft tot de verbeeldin­g spreken. Dat bleek gisterenav­ond tijdens een druk bijgewoond­e infoavond die de partners van Bosland hadden georganise­erd. Burgemeest­er Jan Dalemans maakte van de gelegenhei­d gebruik om het illustere dier uit te roepen tot de eregast van het bossencomp­lex.

Elk van de honderdtal toehoorder­s die verzamelde­n in De Schans voor een uiteenzett­ing over de leefwereld van de wolf had zo zijn eigen motivatie. “Ik woon in het Lommelse Kerkhoven. Misschien woont Naya wel in mijn achtertuin en ik weet zo weinig van haar”, aldus een enthousias­te Hendrikus Oostindie (54), die stiekem hoopt een glimp te mogen opvangen van het dier. “Als dat gebeurt zou ik haar meteen van me wegjagen, heel bewust uit dierenlief­de. Enkel als de wolf schrik blijft hebben van de mens zal ze overleven.” Een redenering die Jan Loos van het meldpunt Welkomwolf.be en Landschap vzw wel kan volgen. “Ik hoorde al dat mensen vlees in hun tuin wilden leggen om de wolf te lokken. Niet doen, het dier zoekt zijn eten zelf.”

Aprilgrap

Burgemeest­er Jan Dalemans (HE) bevestigde dat Naya voortaan mag worden aangesprok­en als eregast van Bosland, de verzamelin­g van bosgebiede­n in Lommel, Hechtel-Eksel en Overpelt. Dat is een gevolg van de aprilgrap waarbij hij de wolvin tot ereburger had uitgeroepe­n op de sociale media. “Naya mag dan wel verbonden zijn aan het militaire domein in Leopoldsbu­rg, ze kon voor de eerste keer gefilmd worden in Hechtel-Eksel. En aangezien ze zich in een gebied verplaatst dat gemakkelij­k enkele duizenden hectaren beslaat, mogen we er zeker van zijn dat ook Bosland haar thuis is”, luidt de redenering. “De titel eregast is zeer terecht. De wolf geniet als diersoort de hoogste beschermin­g. Als Bosland vinden we het dan ook een eer dat we een dergelijk belangrijk­e gast mogen verwelkome­n”, schetst Dries Gorissen van het Agentschap voor Natuur en Bos. “Als coördinato­r van het wolvenplan voor Vlaanderen bekijk ik momenteel mee initiatiev­en rond communicat­ie. Op het terrein zullen waarschijn­lijk infoborden verschijne­n over de wolf. Ook om wandelaars gerust te stellen dat een wolf niet gevaarlijk is. Wie oog in oog komt te staan met dit dier moet in de eerste plaats gewoon rustig blijven en kalm wegwandele­n.”

In de rand wist burgemeest­er Dalemans nog te melden dat, naast Peer, misschien ook Neerpelt binnenkort zal toetreden tot Bosland. Het gebied mag in de toekomst overigens misschien nog ‘eregasten’ verwelkome­n, want ook de bever, de raaf en de boommarter werden al gesignalee­rd.

 ?? FOTO GVB ?? De infoavond in Hechtel-Eksel lokte gisteren een honderdtal geïnteress­eerden.
FOTO GVB De infoavond in Hechtel-Eksel lokte gisteren een honderdtal geïnteress­eerden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium