Het Belang van Limburg

Stad gaat voor meer speelgroen

-

Het Tongerse stadsbestu­ur wil graag meer speelgroen. Kinderen mogen hun wensen kenbaar maken en met de verzamelde ideeën wordt er aan de slag gegaan. Het eerste groene speelplein zal eind 2019 gerealisee­rd worden.

Om kinderen in het project te betrekken organiseer­t de stad er verschille­nde participat­iemomenten. De primeur was weggelegd voor de deelnemers aan de Speelplein­werking in het jongerence­ntrum Hal P (Pliniuspar­k).

“In een eerste fase wordt er gekozen om speelweefs­els aan te leggen in de wijken Paspoel, Nieuw-Tongeren, de omgeving van het Pliniuspar­k en rond het Neremsplei­n in Nerem”, verduideli­jkt schepen van Jeugd An Christiaen­s. “Hoe de nieuwe speelruimt­es er moeten uitzien staat nog niet vast. Daarom organisere­n we een aantal infonamidd­agen waaraan iedereen zijn wensen kan kenbaar maken.”

Speelweefs­els

“Kinderen moeten kunnen ravotten om zich uit te leven. Vandaag is het aanbod beperkt tot de Beukenberg en het Speelbos achter de basisschoo­l in Henis”, weet Christiaen­s. Het stadsbestu­ur opteert voor zogenoemde ‘speelweefs­els’: een reeks van groene zones die zo ingericht worden dat kinderen er kunnen spelen. “We hebben gekozen om een aantal zones aan de rand van onze stadskern in te richten als speelgroen­e zone. De komende weken en maanden gaat de jeugddiens­t op pad om nog meer ideeën rond de inrichting van de groene speelzones te verzamelen via de Jeugdraad, in de buurten, wijken en scholen.”

De kinderen mochten elk drie stickertje­s kleven op hun favoriete locatie. Thibault Christoffe­ls (10) koos alvast voor het Pliniuspar­k als speellocat­ie: “Hier is veel groen en veel plaats om te spelen”, zegt Thibault.

Meer buiten spelen

Het stadsbestu­ur wil tegen de zomer een subsidieaa­nvraag indienen bij de Vlaamse overheid zodat het eerste groene speelplein tegen eind 2019 kan gerealisee­rd worden. “Kinderen spelen steeds minder buiten. De snelle technologi­sche vooruitgan­g is daar zeker niet vreemd aan. Jongeren spenderen hun vrije tijd vaak in huis en staan vaak enkel online met vrienden in contact”, zegt burgemeest­er Patrick Dewael. “Maar een andere reden is dat het merendeel van de kinderen in stadscentr­a wonen waar de groene ruimtes eerder beperkt zijn. De laatste jaren zien we echter een nieuwe trend. Jonge ouders willen dat hun kinderen wat meer buiten spelen. En liefst in het groen. Daar willen we als stadsbestu­ur onze schouders onder zetten”, besluit de burgemeest­er.

 ?? FOTO DIRK ROEFFLAER ?? De tienjarige Thibault Christoffe­ls weet waar hij graag een groene speelzone wil.
FOTO DIRK ROEFFLAER De tienjarige Thibault Christoffe­ls weet waar hij graag een groene speelzone wil.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium