Het Belang van Limburg

Duizendjar­ige eik wordt extra in de watten gelegd

Zwavelzwam wordt bestreden en omheining op komst

- Koen LUTS

Winnende nummers:

5 - 6 - 11 - 15 - 17 - 18 - 19 - 24 - 25 27 - 28 - 32 - 38 - 39 - 52 - 53 - 54 - 55 60 - 70

Winnende nummers: 4 - 2 - 5

De zwavelzwam die de duizendjar­ige eik van binnenuit verteert, zal worden bestreden en rond de eik en zijn zoon worden kastanjeho­uten omheininge­n geplaatst. Die maatregele­n moeten de toekomst van de boom veiligstel­len, nadat eerder dit jaar bleek hoe slecht het gesteld was met de oude reus. De investerin­gen om de eik en zijn zoon te redden worden geraamd op 12.800 euro.

Boomverzor­gers onderzoeke­n de duizendjar­ige eik van Lummen al enkele maanden. Een biomechani­sch onderzoek in januari was de eerste stap om te bepalen hoe hol de stam was en hoe sterk de structuur van de boom is. Daarna werd door heel wat specialist­en beslist om meteen een noodsnoei uit te voeren. Boomchirur­g Guy Herremans, boomverzor­ger Nico D’Hamers en Tom Joye van het Agentschap voor Natuur en Bos vestigden hun aandacht vooral op de kroonarchi­tectuur van de dikke eik. “Aan de hand van de afgezaagde takken proberen we te achterhale­n hoe de boom de laatste decennia evolueerde”, zegt Guy Herremans. “We trachten zo het potentieel van de boom af te lezen en onderzoeke­n welke soort knoppen zich aan de uiteinden van de afgezaagde takken bevonden. Daaruit trekken we onze conclusie. Die luidt dat de boom gezond is, maar structuree­l te zwak om een zware kroon te dragen.”

Niet zomaar snoeien

Toch staat meer snoeien voorlo- pig niet in het maatregele­npakket. “Door te snoeien verdwijnen er bladeren en daardoor nemen we ook een deel van de voeding van de boom weg”, zegt Herremans. “Een aantal bezoekers vond dat we in januari te veel takken hadden gesnoeid. Maar als we al dat snoeihout dadelijk hadden verwijderd, had vermoedeli­jk bijna niemand iets opgemerkt. Toch mag je het een mirakel noemen dat de kroon van de duizendjar­ige eik op deze holle stam kan blijven staan. Het is dus echt wel een sterke boom.”

Beheerspla­n

Een van de maatregele­n die wel getroffen worden om de boom te beschermen is het weren van machines onder de kroon. Een omheining moet daarom de boom beschermen. Verder wordt ook zwavelzwam bestreden die in januari werd ontdekt. Het is niet uitgeslote­n dat er nog maatregele­n volgen, want het onderzoek van de boomverzor­gers is nog niet afgerond. “Al onze adviezen moeten dan ook van de eerste keer juist zijn. We willen alle risico’s uitsluiten en niets over het hoofd zien”, zegt Herremans. “Het is van het grootste belang dat er een beheerspla­n wordt gemaakt op de lange termijn om te vermijden dat er telkens weer een andere strategie wordt toegepast om de boom te verzorgen.”

Dat beheerspla­n zal binnenkort dan ook worden ingediend bij het Agentschap Onroerend Erfgoed, bevestigt Lummens schepen van Leefmilieu Wim Vangeel. “Dat kost zeker 7.500 euro waarvan wij, als eigenaar van de duizendjar­ige eik, 20 procent betalen.” Voor de volledighe­id: de inspectiek­lim en de noodsnoei van begin dit jaar kostten 2.900 euro. “De gemeente heeft 30 procent of 870 euro van die kosten betaald”, zegt schepen Vangeel. “De andere 70 procent zit in een dossier van Onroerend Erfgoed van Regionaal Landschap Lage Kempen. Om de boomspiege­ls maximaal te beschermen zal De Winning een mooie kastanjeho­uten omheining rond de duizendjar­ige eik en zijn zoon plaatsen. Die kost 2.400 euro”, besluit de schepen.

 ?? FOTO KLU ?? Boomverzor­gers stellen alles in het werk om de toekomst van de duizendjar­ige eik van Lummen veilig te stellen.
FOTO KLU Boomverzor­gers stellen alles in het werk om de toekomst van de duizendjar­ige eik van Lummen veilig te stellen.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium