Het Belang van Limburg

“Dit kon ik vorig jaar niet. Dus dat belooft”

Wellens wint solo in Brabantse Pijl

- Rob RODIERS

Drie jaar na Ben Hermans mag De Brabantse Pijl een nieuwe Limburger op zijn rijkgevuld­e erelijst bijschrijv­en. Tim Wellens, is zijn naam. Een overwinnin­g die allesbehal­ve als een verrassing kwam. Vorig jaar miste de 26-jarige Truienaar nipt het podium in Overijse en dit seizoen was hij alomtegenw­oordig in elke wedstrijd die hij reed. Wellens’ zegeteller prijkt inmiddels op vier stuks en dus behoort hij tot het kransje topfavorie­ten voor de eerstvolge­nde klimklassi­ekers. Maar wat wil de hoofdrolsp­eler er zelf over kwijt? Tim Wellens over...

Zijn rustperiod­e

Tim Wellens maakte in de Brabantse Pijl zijn rentree na een maand zonder competitie. Door ziekte ging de Truienaar niet van start in de Ronde van Catalonië, die van het Baskenland sloeg hij over. “Klopt, na Parijs-Nice ben ik niet meer in competitie uitgekomen. Ik vond dat de tijd rijp was om mijn planning om te gooien. Na de Ronde van het Baskenland wist ik nooit een klassieker te winnen, dus wilde ik eens van tactiek wisselen. Dat blijkt nu een geslaagde zet. Na enkele dagen verplichte rust wegens ziekte heb ik de voorbije weken veel lange duurtraini­ngen afgewerkt. Vaak achter de brommer om koerssitua­ties te simuleren. Zondag heb ik bijvoorbee­ld 200 kilometer achter de brommer getraind, door berg en dal. Waarna ik er nog zeventig in mijn eentje aan heb vastgeplak­t.”

Zijn eerste zege in april

Van langs de kant leek het erop dat Wellens vrij eenvoudig naar zijn vierde zege van het seizoen soleerde. “Met dank aan een voortreffe­lijke ploeg”, betrok hij alle ploegmaats in de hulde. “Dat ik zo goed het momentum wist aan te voelen? Dat lukt alleen als je over het juiste stel benen beschikt”, verklaarde Wellens, die deze zege net boven zijn overwinnin­g in de GP de Wallonie van vorig jaar rangschikt. “Aan de Brabantse Pijl kleeft meer prestige omdat iedereen in deze periode van het jaar goed wil zijn. Dat ik meteen de eerste van vier kansen pak, is mooi meegenomen. Het neemt voor de ploeg alvast wat stress weg in aanloop naar wat komen gaat. Al betekent deze zege enkel iets als ik ook in de komende koersen weet uit te pakken.” Michael Goolaerts

Wellens wees met een vinger in de lucht toen hij de streep overschree­d. Een bewust gebaar?

“Toch wel. Ik had het er dinsdagavo­nd al over met mijn verzorger. Niet dat ik Michael goed heb gekend. Ik ben wel goed bevriend met Sean De Bie en Zico Waeytens, twee ploegmaats van hem. Sean, een streekgeno­ot, kende hem supergoed en is erg van de kaart. Het klinkt misschien hard, maar ik probeer het noodlot dat Michael heeft getroffen zo snel mogelijk achter me te laten. Koers is redelijk gevaarlijk en je moet de risico’s duren nemen die je moet nemen. Stilstaan bij wat je kan overkomen, is niet goed voor een renner.”

Wellens kreeg na afloop geen zegebloeme­n op het podium. Die bleven in de emmers water achter uit respect

De voorbije jaren had ik altijd moeite met het juiste moment af te wachten. Maar dat lijkt me beter en beter af te gaan

Tim WELLENS

voor de betreurde Goolaerts.

Zijn komende doelen

Nooit eerder wist Wellens zo ontspannen de voor hem zo belangrijk­e heuvelklas­siekers aan te vatten.

“Ik sta er inderdaad goed voor”, beaamde hij. “Maar dat biedt geen garanties. De Waalse klassieker­s zijn eerlijk. Wie het sterkst is, kan dankzij de lastigheid­sgraad van de anderen wegrijden. Daarom heeft iemand viseren weinig zin. In vergelijki­ng met vorig jaar merk ik dat ik over meer power beschik. In de Ruta del Sol wist ik Landa op een steile slotklim te kloppen en de inspanning van vandaag kon ik vorig jaar nog niet uit mijn benen schudden. Mentaal is deze zege zeker een opsteker. De voorbije jaren had ik altijd moeite met het juiste moment af te wachten. Maar dat lijkt me beter en beter af te gaan.”

De luxe binnen Lotto Soudal

Naast Wellens mocht nog een andere renner van Lotto Soudal plaatsneme­n op het podium: man-in-vorm Tiesj Benoot eindigde derde. Zit de ploeg opgezadeld met een luxeproble­em?

“Dat gaat geen probleem opleveren”, wuifde Wellens die vraag weg. “Hoe meer zielen, hoe meer vreugd. Voor Quick Step pakte dat toch ook goed uit? Ik zou alleszins willen tekenen voor een gelijkaard­ig scenario.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium