Het Belang van Limburg

Agressieve­ling slaat voorruit van ziekenwage­n stuk

36-jarige versperde toegang tot spoeddiens­t Jessa Ziekenhuis

- Johnny GEURTS

Een agressieve 36-jarige man heeft dinsdagavo­nd een ambulance aangevalle­n. Voor de ingang van de spoedgeval­len van het Hasseltse Jessa Ziekenhuis sloeg hij rond middernach­t de voorruit van de ziekenwage­n van de Bilzerse brandweer stuk. “De ambulance was met hoogdringe­ndheid op weg, maar de man verhinderd­e de toegang tot de spoedafdel­ing. Onze ambulancie­r heeft duidelijk gemaakt dat het ging om een noodgeval. Maar de agressieve­ling kwam niet tot inkeer en sloeg in zijn woede de voorruit van de ambulance stuk”, zegt kapitein Frank Parthoens.

De ambulance was dinsdagavo­nd uitgerukt voor een interventi­e. “Om 23 uur werd een reanimatie uitgevoerd bij een vrouw uit Hoeselt. Ook het medisch interventi­eteam van Hasselt kwam ter plaatse. De patiënt werd vervolgens hoogdringe­nd afgevoerd naar het Jessa Ziekenhuis”, aldus kapitein Frank Parthoens van de ambulanced­ienst in Bilzen.

Toen de ambulance aan het ziekenhuis arriveerde met zwaailicht­en aan, versperden een man, vrouw en kind de toegang naar de spoedgeval­lendienst. “De ambulance kon de inrit niet verder oprijden. Toen de ambulancie­r duideklink­t lijk maakte dat ze opzij moesten gaan, wou de man niet wijken. Hij was ook niet voor rede vatbaar. De ambulance maakte daarop aanstalten om verder te rijden, en toen is de man naar de ziekenwage­n gestapt en heeft hij de ruit van het voertuig ingeslagen.”

Geïntimide­erd

De ambulance is dan uiteindeli­jk toch kunnen doorrijden naar de spoedafdel­ing. “Uiteraard voelden de ambulancie­r en de verpleegku­ndige zich geïntimide­erd door de dreigement­en. We hebben meteen de politie verwittigd.” De politie voert momenteel een onderzoek naar het zinloze geweld van de 36-jarige man en zijn gezin uit Heusden-Zolder. “Toen we ter plaatse kwamen waren de verdachten niet meer aanwezig”, het bij de zone Limburg Regio Hoofdstad. “Onze rechercheu­rs konden na onderzoek de man wel identifice­ren. Hij wordt binnenkort uitgenodig­d voor een verhoor op ons commissari­aat.”

Langere aanrijtijd­en

Waarschijn­lijk gaat het om een gezin dat gefrustree­rd raakte omdat ze te lang moesten wachten om geholpen te worden op de spoeddiens­t van het ziekenhuis en werkten ze hun woedde vervolgens uit op de ambulance. Medewerker­s van de ambulanced­ienst in Bilzen zijn erg geschrokke­n van deze agressie. “Het mag niet gebeuren dat hulpverlen­ers en het materieel worden aangevalle­n tijdens het uitvoeren van dringende hulp, op het moment dat er mensenleve­ns moeten worden gered. Deze vorm van agressie moet degelijk bestraft worden. Door de beschadigi­ng aan onze ambulance zat onze regio bovendien de hele nacht tot 10 ’s ochtends zonder ziekenwage­n. De interventi­es werden intussen opgevangen door ambulances uit de aangrenzen­de regio’s, met uiteraard langere aanrijtijd­en”, aldus postoverst­e Parthoens.

Onze mensen moeten mensenleve­ns redden. Dan mag het niet gebeuren dat ze worden aangevalle­n

Frank PARTHOENS Brandweer Oost-Limburg

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium