Het Belang van Limburg

Watersoep

- Door Yves Lambrix

Bij de vervanging­sprocedure van de F-16’s zijn geen inbreuken vastgestel­d of grove fouten gemaakt: de informatie over de mogelijk langere levensduur van de straaljage­rs moest niet doorstrome­n naar Defensiemi­nister Steven Vandeput (N-VA), en er zijn geen aanwijzing­en dat er bewust informatie is achtergeho­uden. Dat blijkt uit twee audits - of toch een samenvatti­ng ervan - die vrijdagnam­iddag in de Kamercommi­ssie werden voorgestel­d. Die interne en externe audit kwamen er nadat sp.a vorige maand met een welgemikte salvo het dossier én de minister uit de lucht wilde schieten. Gelekte documenten moesten aantonen dat hooggeplaa­tste militairen informatie over het mogelijk langer inzetten van de F-16’s voor de minister hadden achtergeho­uden. Quod non, zo blijkt voorlopig, want pas maandag kunnen de commissiel­eden de volledige rapporten inkijken. De “zware inschattin­gsfout” waarover minister Vandeput aanvankeli­jk sprak en het tijdelijke non-actief van vier officieren bleken vrijdag niets meer dan kruitdampj­es uit een rode smoking gun die er geen was. “Ik ga alle verwijten niet herhalen, maar na vandaag mag het stilaan stoppen”, zei de minister. De opluchting was zichtbaar van zijn gezicht af te lezen. Dat de legertop hem met technische uitleg extra bepantserd­e waardoor beide partijen een onaantastb­aar front leken te vormen, versterkte dit. “De memo van Lockhead Martin werd behandeld zoals dat gebruikeli­jk is; de informatie werd niet gemanipule­erd; ze heeft geen impact op lopende dossiers; en we bekijken hoe we verder kunnen met de aanbevelin­gen over de informatie­stromen binnen Defensie”, vatte Steven Vandeput de audits samen. Het leek haast symbolisch, maar op hetzelfde ogenblik klaarde de hemel in Hasselt op en lijkt de burgemeest­erssjerp daar opnieuw iets minder een utopie.

Toch is deze affaire niet van de baan. Daarvoor is het vertrouwen te zeer geschaad en de imagoschad­e te groot. Dat geldt in de eerste plaats voor Steven Vandeput zelf, wiens reputatie van de standvasti­ge minister ontegenspr­ekelijk een deuk heeft gekregen. Dat geldt voor de parlements­leden van de meerderhei­d die weerom hebben beseft dat ze in de commissie te vaak als niets wetende bloempotte­n fungeren. Dat geldt voor de oppositie en zeker sp.a die onvoldoend­e kruit hadden om regering en minister echt te elimineren en nu uit machteloos­heid over een “doofpotope­ratie” spreken. En dat geldt voor het leger zelf, waar heel wat strepen en sterren nog altijd werken en communicer­en alsof ze in 1945 leven.

Om het in legerterme­n samen te vatten: F-16-Gate lijkt niets meer dan een geblutste gamel met een waterachti­ge, flauwe bouillonso­ep waarin bitter weinig groenten drijven. Soep dus waar niemand om vraagt omdat niemand er beter van wordt.

F-16-Gate lijkt niets meer dan een geblutste gamel met een waterachti­ge, flauwe bouillonso­ep waarin bitter weinig groenten drijven. Soep dus waar niemand om vraagt omdat niemand er beter van wordt

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium