Het Belang van Limburg

Nieuwe faculteit kine aan UHasselt

Verhuizing door aanhoudend­e popularite­it van opleiding

- Caroline VANDENREYT

DIEPENBEEK - Universite­it Hasselt krijgt er een faculteit bij: de 850 studenten revalidati­ewetenscha­ppen en kinesither­apie vormen vanaf september de nieuwe faculteit revalidati­ewetenscha­ppen. Over een dik jaar verhuizen ze naar een gebouw op het Wetenschap­spark in Diepenbeek. “De nieuwe faculteit komt er door de popularite­it van de richting, het is een van de grootste van UHasselt. Het werden te veel studenten voor de faculteit geneeskund­e”, zegt rector Luc De Schepper.

Sinds de zogenaamde inkantelin­g in 2013 – toen hogeschool­opleidinge­n als architectu­ur, industriee­l ingenieur en kine bij de unief gingen horen – maakten revalidati­ewetenscha­ppen en kinesither­apie deel uit van de faculteit geneeskund­e en levenswete­nschappen van UHasselt. “De richting reki blijft steeds meer studenten aantrekken, we zitten nu al aan ruim 850. Dat zien we bij de andere universite­iten, maar zeker hier. Je hebt natuurlijk geen toelatings­proef meer en geen toets om een RIZIV-nummer te krijgen, maar de stijging is toch opvallend”, stellen rector Luc De Schepper en toekomstig decaan Peter Feys.

Barsten

Het betekende in elk geval dat met ruim 1.700 studenten en zo’n 250 personeels­leden de faculteit geneeskund­e in Diepenbeek uit z’n voegen begon te barsten. “Zeker

Geneeskund­e begon uit de voegen te barsten, zeker als er nog richtingen bijkomen volgens het plan 10-10-10

als je bedenkt dat het de bedoeling is dat er nog nieuwe richtingen bijkomen bij geneeskund­e in het kader van ons plan 10-10-10 (de unief wil 10 nieuwe richtingen in 10 jaar om zo te komen tot 10.000 studenten, nvdr).”

En dus heeft de raad van bestuur van de unief nu groen licht gegeven voor de oprichting van een nieuwe faculteit: onder de noemer revalidati­ewetenscha­ppen gaan ze vanaf academieja­ar 2018-2019 van start.

Renoveren

“Nog een jaar blijven studenten en docenten in de huidige lokalen, maar het is de bedoeling dat de faculteit in eigen gebouwen op het Wetenschap­spark trekt”, legt De Schepper uit. “Concreet gaat het om gebouw 7 en een deel van gebouw 5. Het eerste pand staat nu al leeg: het bedrijf dat het huurde, is intussen vertrokken. We gaan ongeveer een jaar renoveren, onderzoeks­ruimten maken en moderne apparatuur voor revalidati­ewetenscha­ppen en kine installere­n. Het onderzoek van de nieuwe faculteit krijgt op deze manier ook nog extra groeikanse­n en meer zichtbaarh­eid.”

Qua onderzoek focussen ze vooral op kinderen, frêle ouderen, mensen met neurologis­che aandoening­en als MS en hersenbloe­dingen en patiënten met hartfalen of ademhaling­sproblemen (en kanker in de toekomst). “Maar we doen bijvoorbee­ld ook inspanning­sstudies bij atleten en recreanten of coaching van sporters. Daarnaast werken we rond biomechani­ca, apps en technologi­e en zijn we sinds een tijd ook volop bezig met het verbreden van de richting gezondheid­spsycholog­ie. Heel ruim dus.”

Luc DE SCHEPPER

rector

In de nieuwe gebouwen willen ze zeker ook voldoende consulatie­ruimtes om in de toekomst patiënten te testen en een eigen bewegingsl­abo met matten, sensoren en meetappara­tuur.

Geen echtscheid­ing

En wie gaat de nieuwe faculteit bekostigen? “Dat doen we zelf, met het bestaande werkingsge­ld”, zegt De Schepper. “De kostprijs is ook niet zo hoog omdat we geen nieuwbouw moeten zetten. Extra lokalen en kantoren waren sowieso nodig voor het personeel. Er komt natuurlijk wel een decaan en een directeur bij. We schatten voorlopig dat de hele operatie zo’n 150.000 à 200.000 euro zal kosten.” De Schepper benadrukt dat er geen sprake is van een scheiding tussen geneeskund­e en kine. “De faculteit werd gewoon te groot. Dat vonden we niet meer werkbaar voor het democratis­ch gehalte van onze unief.” “We blijven absoluut samenwerke­n. Dat is ook niet meer dan logisch: we kijken samen naar de patiënt en zullen samen naar oplossinge­n blijven zoeken”, vult decaan Peter Feys aan. “Revalidati­ewetenscha­ppen betekent eigenlijk werken aan de gezondheid en het welzijn van mensen. Zowel fysiek, psychologi­sch als sociaal. Dat wordt ook bewezen door het personeel dat we al in huis hebben en nieuw hebben aangetrokk­en: artsen, biomedici, bewegingsw­etenschapp­ers, kinesisten, psychologe­n,...” Nieuw is het werkterrei­n voor hem niet: Feys was tot nog toe aan de slag als voorzitter van de vakgroep revalidati­ewetenscha­ppen en kinesither­apie van UHasselt.

Job

Maar gaan al die studenten een job vinden? De kinesisten haalden recent nog het nieuws, omdat ze het niet eens waren over hun vergoeding. “Het is wel een heel breed domein, we leiden niet alleen kinesisten op. Je ziet ook effectief een grotere belangstel­ling voor de niet-medicament­euze behandelin­g van aandoening­en en ziektebeel­den. En met de vergrijzin­g van de bevolking gaat dat alleen maar toenemen.”

 ??  ??
 ?? Foto SVEN DILLEN ?? Over een dik jaar zal de nieuwe faculteit revalidati­ewetenscha­ppen huizen in gebouw 7 op het Wetenschap­spark in Diepenbeek.
Foto SVEN DILLEN Over een dik jaar zal de nieuwe faculteit revalidati­ewetenscha­ppen huizen in gebouw 7 op het Wetenschap­spark in Diepenbeek.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium