Het Belang van Limburg

Britten bewijzen dat Rusland achter vergiftigi­ng Skripal zit

-

LONDEN - De Russische geheime diensten volgden Sergej Skripal en zijn dochter Yoelia al sinds 2013. Dat blijkt uit geheime informatie die de Britse overheid heeft vrijgegeve­n.

In een brief aan NAVO-secretaris­generaal Stoltenber­g schrijft sir

Mark Sedwill

(foto), de Britse nationale veiligheid­sadviseur die het werk van alle inlichting­endiensten supervisee­rt, dat hij info heeft dat de cyberspeci­alisten van de Russische geheime dienst GRU sinds 2013 de e-mail van Yoelia Skripal in het oog hielden. Het is uiterst ongewoon dat dergelijke informatie publiek gemaakt wordt. Daarnaast heeft Sedwill het over novitsjok, het gif dat vrijwel zeker werd gebruikt. Dat werd in de jaren ‘70 en ‘80 ontwikkeld in een laboratori­um in Shikhany in de toenmalige Sovjet-Unie.

Gif op deurklink

In de jaren 2000 zette Rusland een programma op om manieren waarop chemische stoffen kunnen worden toegediend te testen, en om agenten te trainen in het gebruik ervan. Daarbij zou ook het aanbrengen van de producten op deurklinke­n getest zijn, wat bij de Skripals wellicht gebeurd is. Gedurende het voorbije decennium zou Rusland ook kleine hoeveelhed­en novitsjok geproducee­rd hebben. Het is zeer onwaarschi­jnlijk dat andere ex-Sovjetrepu­blieken dat ook gedaan hebben, net als het onwaarschi­jnlijk is dat novitsjok geproducee­rd zou kunnen worden door een terreurgro­ep. Omdat het ook vaststaat dat Rusland sommige overlopers beschouwt als legitieme doelwitten voor moord, concludeer­t sir Mark Sedwill dat de enige plausibele verklaring is dat Rusland achter de aanval op de Skripals zat.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium