Het Belang van Limburg

“Ze ontlopen elkaar niet veel”

- Bob FAESEN

Standard-AA Gent is behalve een PO1-match ook een rechtstree­ks duel tussen twee keepers die deze zomer naar het WK in Rusland gaan. De alom geprezen Lovre Kalinic (28) met Kroatië, de excentriek­e Standard-keeper Guillermo ‘Memo’ Ochoa (32) met Mexico. Op zoek naar raakvlakke­n tussen de twee doelwachte­rs. “Hun stijl is zo verschille­nd.”

Opvallend: Lovre Kalinic (2m01) is bijna twintig centimeter groter dan zijn Mexicaanse collega van Standard (1m83). “Meer gestalte is natuurlijk altijd een voordeel”, zegt Jos Beckx. De Limburger is keeperstra­iner van STVV en was dat voorheen bij de Rouches. “Kalinic heeft een geweldig profiel. In Engeland zit tegenwoord­ig niet toevallig geen doelman meer onder de 1m94. Dat zegt genoeg. Qua stijl vind ik de twee sowieso in niets te vergelijke­n. Kalinic is meer het slungelach­tige Courtoisty­pe, terwijl de kleinere Ochoa wendbaarde­r en explosieve­r is.” Lovre Kalinic krijgt week na week lof voor zijn prestaties, maar volgens Beckx gaat dat soms wat ver. “Als we alles nuchter analyseren moeten we constatere­n dat Kalinic toch ook al veel fouten heeft gemaakt. Ik denk dat hij in drie matchen dit seizoen boter op het hoofd had. Te veel voor een topkeeper, zeker op die leeftijd. Hij is er toch al 28.”

Weinig niveauvers­chil

Of de Kroaat effectief nog een toptransfe­r zal maken, zoals vaak wordt geschreven, sluit Beckx niet uit. “Zo’n dingen weet je nooit. Vaak hangt het niet van je kwaliteite­n af, maar van wie je kent of hoe je netwerk is. Ik vind alleszins dat Kalinic en Ochoa elkaar niet veel ontlopen. Ik heb nooit met Ochoa gewerkt, maar je kan niet zeggen dat hij het slecht doet. Ja, hij ging een paar keer in de fout – onder meer tegen ons – maar haalde toch maar mooi play-off 1 en speelde al bij al een solide seizoen.” Frédéric Herpoel, voormalig doelman van Gent en tegenwoord­ig analist, ziet in Kalinic de betere doelman. “Het is wel zo dat Ochoa zich nooit van de wijs laat brengen door zijn ervaring. Hij is de immense stadions in Mexico gewend en houdt daardoor altijd het hoofd koel. Maar ik vraag me af of Gillet niet meer punten gepakt zou hebben voor Standard. Hij keepte echt geweldig in de beker en stond er op de beslissend­e momenten.”

Transfers

Ochoa liet voorbije zomer nog een terugkeer naar Mexico schieten. Hij houdt van de rust van Europa en prefereerd­e dus Luik. Een goed WK zou er nog voor kunnen zorgen dat hij een nieuwe stap naar een topcompeti­tie zet. “Ik zie hem nog wel bij een middenmote­r in Italië”, zegt Herpoel. “Daar speelt de verdedigin­g altijd laag. Dat past bij hem. Hij is een echte lijnkeeper met sterke reflexen. Een Kalinic kan met zijn fysiek ongeveer overal aan de slag, maar niet bij Barcelona of Ajax. Daarvoor is hij voetballen­d te beperkt.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium