Het Belang van Limburg

“Prijs restgrond is gestegen van 60 euro naar 195 per m²”

-

ALKEN -

In Alken is er discussie over een lap restgrond aan de Leemkuilst­raat (foto). Om dat stuk grond te kunnen verkavelen, moeten de eigenaren overgaan tot de aankoop van aanpalende restgrond van de gemeente Alken om toegang te krijgen tot de openbare weg en de nutsvoorzi­eningen. Jaren geleden bood de gemeente de grond te koop aan voor 60 euro per m2, maar de koop ging niet door.

Een paar maanden geleden werd een nieuwe schatting gemaakt en de prijs bleek gestegen tot bijna 200 euro/m2. “Dat maakt een verschil van 10.000 euro voor de hele kavel. Toch erg veel geld voor een lapje restgrond”, aldus de familie. “We vinden dat burgers met de rug tegen de muur worden gezet. Waarom moet restgrond zo duur worden omdat het toevallig aan bouwgrond ligt? Voor de gemeente is het toch veel beter dat braakligge­nd terrein wordt onderhoude­n door de burger?”

“We moeten bij de verkoop van onroerend goed de verkooppri­js laten vaststelle­n op basis van een officieel schattings­verslag van maximaal 2 jaar oud”, zegt Marc Blokken van de patrimoniu­mdienst. “Voor het perceel van deze familie werden al drie schattings­verslagen aangevraag­d. Door de evolutie van de marktprijz­en op de vastgoedma­rkt is die schattings­prijs geëvolueer­d van 60 euro/m2 naar 195 euro/m2. Op de gemeentera­ad is nu goedkeurin­g gegeven voor een onderhands­e verkoop. Alleen het papierwerk moet nog worden geregeld.”

Alken verdiende de afgelopen 2 jaar 38.649 euro aan de verkoop van restgronde­n. Dat was een gemiddelde van bijna 150 euro per m2. “Voor 2018 is reeds de goedkeurin­g gegeven voor de verkoop van 221 m2 restgrond. Die zal verkocht worden aan een totale prijs van 41.825 euro.” Dat is een gemiddelde van bijna 190 euro de m2.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium