Het Belang van Limburg

Beschoten boerendoch­ter krijgt 266.000 euro schadeverg­oeding

-

De 33-jarige Bilzenaar Jan B. moet aan zijn ex-vriendin Veerle Goyens, die hij op 21 februari 2014 beschoot, een voorlopige schadeverg­oeding van liefst 266.477,60 euro betalen. Dat heeft de Hasseltse strafrecht­er vrijdag beslist. De Bilzenaar kon het niet verkroppen dat de nu 39-jarige vrouw een punt achter hun relatie had gezet. “Ze speelde met mijn voeten”, verklaarde hij.

Jan B. voelde zich vernederd en nam wraak. Hij viseerde niet alleen zijn ex maar ook haar nieuwe vriend. Op 11 februari 2013 probeerde hij brand te stichten in de ouderlijke woning van de vrouw in Maaseik. Hij gooide een straatklin­ker door een raam en vervolgens een molotovcoc­ktail. Het vuur doofde snel. Op 21 februari 2014 ging hij opnieuw door het lint. Terwijl het nieuwe koppel de koeien aan het melken was in de stallen in Sint-Truiden – bij de ouders van haar nieuwe vriend beschoot hij hen. De lading hagel miste de man omdat hij zich net bukte, maar raakte zijn toen drie maanden zwangere ex in de arm en rechterfla­nk. Het kindje kwam nadien gezond ter wereld, maar de vrouw hield er blijvende letsels aan haar hand aan over.

Vervolg

In eerste aanleg in Hasselt kreeg Jan B. voor de brandstich­ting en schietpart­ij de internerin­g, maar in beroep is de straf teruggebra­cht tot 15 jaar. De Antwerpse raadsheren oordeelden dat Jan B. wel degelijk toerekenin­gsvatbaar was. De vrijdag uitgesprok­en schadeverg­oeding is een voorlopig bedrag omdat de tijdelijke en blijvende economisch­e ongeschikt­heid nog moet bepaald worden. De rechtbank verleende voorbehoud voor eventuele complicati­es zoals onder meer het verwijdere­n van de hagel indien nodig. Na onderzoek door een deskundige buigt de rechter zich hierover op 21 september. Ook de schadeverg­oedingen voor de ouders en broer van Veerle komen dan ter sprake.

 ?? FOTO HBVL ?? Veerle Goyens werd in 2014 beschoten tijdens het melken van de koeien bij haar nieuwe vriend Benjamin Houben.
FOTO HBVL Veerle Goyens werd in 2014 beschoten tijdens het melken van de koeien bij haar nieuwe vriend Benjamin Houben.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium