Het Belang van Limburg

“Nog niet in feeststemm­ing”

Carrefour Genk mag blijven in afgeslankt­e vorm en met nieuwe arbeidsvoo­rwaarden

- Gunter WILLEKENS / Dirk JACOBS

Carrefour Genk gaat dan toch niet dicht. De hypermarkt wordt omgevormd tot een kleinere ‘Market’, met de focus op voedingswa­ren en de helft minder personeel. Enige voorwaarde is dat de vakbonden akkoord gaan met aangepaste loons- en arbeidsvoo­rwaarden. De klanten van de Genkse zaak in Shopping 1 reageren opgelucht, bij de vakbonden overheerse­n gemengde gevoelens. “We zijn nog niet in feeststemm­ing”, zo heet het.

Op 25 januari kondigde Carrefour zijn intentie aan om de winkels van Genk en Belle-Île (Luik) te sluiten, en zowel de hoofdzetel als vier andere winkels te herstructu­reren. In totaal zouden 1.053 werknemers hun job verliezen. De hypermarkt van Genk, met toen nog 90 personeels­leden, zou al in juni worden gesloten. Met het oog op de sluiting, hebben tien tijdelijke werknemers de zaak al verlaten. Uitgereken­d gisteren op vrijdag de dertiende, had Carrefour dan weer gelukkig nieuws voor Genk. Tijdens een ondernemin­gsraad maakte de directie bekend dat een aantal pistes zijn onderzocht om Genk te redden, en dat besloten werd om de winkel alsnog open te houden, maar dan onder een andere gedaante.

Afgeslankt­e vorm

“In zijn huidige vorm is de hypermarkt van Genk immers nooit winstgeven­d geweest. We zien dan ook geen mogelijkhe­id om de winkel, zoals hij nu is, ooit winstgeven­d te maken”, zegt Carrefourw­oordvoerde­r Baptiste van Outryve. “We denken dat dit wel kan als de winkel wordt omgevormd tot een geïntegree­rde supermarkt. Dat betekent dat de bijvoorbee­ld de afdeling met televisies gesloten zal worden, en de focus op traditione­le waren als voeding en wasproduct­en komt te liggen. Verder willen we ‘self check out’-kassa installere­n, waarbij de klant zelf zijn producten inscant, en we meer personeel kunnen inzetten in de winkel zelf. De winkeloppe­rvlakte wordt gereduceer­d van 4.000 naar 2.500 vierkante meter, en het personeels­bestand teruggebra­cht van 90 naar 45. Voorwaarde is wel dat de vakbonden en het personeel instemmen met ons Transforma­tieplan voor de hypermarkt­en en met aangepaste arbeids- en loonvoorwa­arden, die gelden voor de supermarkt­en.” Als alle partijen hun fiat geven, en ook de eigenaar van Shopping Center 1 akkoord gaat met het nieuwe winkelform­at, dan blijft Carrefour Genk zeker open tot 2019. Dan loopt het huurcontra­ct af. “Mogelijk gaan we dan naar een andere locatie”, zegt Van Outryve. “Op dit ogenblik onderzoeke­n we drie andere mogelijke plaatsen, om onze winkel te huisvesten.” Zo zouden Bosdel (Zuiderring), Limburghal en de vroegere Rijkswacht­kazerne de interesse van Carrefour wegdragen.

Gemengde gevoelens

De vakbonden reageren met gemengde gevoelens. “Dit is positief. Er is dus toch nog een toekomst voor Genk”, zegt Marijke Verwichte (BBTK), sinds 35 jaar werkneemst­er van de supermarkt­keten. “Maar we zijn niet in feeststemm­ing. Uiteraard zijn we blij dat de winkel kan openblijve­n, alleen zal het hoe dan ook met een pak minder collega’s zijn. Maar goed, laat ons nu de werkzekerh­eid voor 45 mensen veiligstel­len, tot een akkoord komen en naakte ontslagen vermijden.”

Ook voor de hypermarkt in Luik zou eenzelfde scenario als voor Genk bestaan. Carrefour wil de onderhande­lingen over het hele plan voor de zomer afronden.

 ?? Foto KAREL HEMERIJCKX ?? Robert Janssen (Sledderlo): “Ik weet niet wat ik zonder Carrefour zou beginnen.”
Foto KAREL HEMERIJCKX Robert Janssen (Sledderlo): “Ik weet niet wat ik zonder Carrefour zou beginnen.”
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium