Het Belang van Limburg

Elke leerling zijn eigen paspoort

Online platform moet informatie over leerlingen makkelijke­r laten doorstrome­n

- Arnout GYSSELS

HASSELT - Elke school heeft bakken informatie over zijn leerlingen, maar als die van school veranderen, verhuist die informatie niet mee. Gevolg: een hoop overbodig werk voor de nieuwe school en een hoop frustratie voor de leerling en zijn ouders. Daar wil minister van Onderwijs Hilde Crevits met een “leerlingen­paspoort” een mouw aan passen.

Pure kafka is het soms. “Ik ken verhalen genoeg van mensen met kinderen met dyscalculi­e of dyslexie”, zegt Vlaams Parlements­lid Jo De Ro (Open VLD). “Die zijn vreselijk gefrustree­rd omdat ze bijna elk jaar opnieuw met hun attest moeten leuren om de juiste steun te krijgen. Daar moest iets aan gebeuren.” Het pas gestemde decreet Leerlingen­begeleidin­g moet daaraan tegemoetko­men. Dat legt vast dat scholen en CLB’s informatie over de leerling kunnen uitwissele­n. Daarop baseert Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits zich voor wat ze een leerlingen­paspoort noemt. “Vandaag houden scholen en CLB’s heel wat informatie bij, maar die wordt telkens anders bewaard”, zegt ze. “Dit maakt dat die gegevens versnipper­d zijn, waardoor het onduidelij­k is waar een leerling recht op heeft. Zo’n leerlingen­paspoort of een elektronis­ch leerlingen­dossier reist mee met de leerling.”

Dubbel

Helemaal van nul moet de administra­tie niet beginnen bouwen. “Het CLB beheert nu al een elektronis­ch platform, maar dit zou nog verder uitgebouwd kunnen worden”, zegt Crevits. “Dat proces is nu lopend.”

De voordelen liggen voor de hand: minder administra­tieve rompslomp en minder dubbel werk. “Dat was echt wel nodig”, zegt Vlaams Parlements­lid Koen Daniëls (N-VA). “Nu houdt het CLB een dossier bij, houdt de school een dossier bij, houdt de zorgcoördi­nator een dossier bij. En veel van die informatie loopt gewoon dubbel.”

Privacy

Big Brother op de schoolbank­en mag het systeem zeker niet worden. De leerlingen hebben recht op hun privacy en kunnen vragen om bepaalde zaken niet te registrere­n. “Niemand is geïnteress­eerd dat deze of gene leerling toen hij vijf was een andere kleuter heeft gebeten”, zegt Daniëls. De nadruk ligt echt op de leermoeili­jkheden. Volgens Vlaams Parlements­lid Kathleen Helsen (CD&V) gaan vooral de leerkracht­en de vruchten kunnen plukken van het systeem. “Die zullen met één muisklik kunnen kijken wat hun leerlingen nodig hebben. Pure tijdswinst.” Uiterlijk tegen 1 januari 2019 moet het systeem af zijn. Dan gaat het nieuwe decreet van kracht.

 ?? FOTO BELGA ?? Minister Hilde Crevits wil tegen 2019 voor elke leerling een elektronis­ch dossier dat meereist met het kind.
FOTO BELGA Minister Hilde Crevits wil tegen 2019 voor elke leerling een elektronis­ch dossier dat meereist met het kind.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium