Het Belang van Limburg

Facebook-hysteria

- Noël Slangen

Sociale media maken van iedereen een deelnemer aan ‘Blind Getrouwd’ of ‘Temptation Island’

Terwijl u dit stuk leest wordt u gefilmd door Facebook, weten ze wat u net gegeten heeft en maken ze een gedetaille­erd overzicht van uw onkuise gedachten. Toch als we de hysterisch­e reacties tegen Facebook moeten geloven. De nieuwste modetrend bestaat uit het verontwaar­digd wissen van Facebook-accounts, omdat dit sociale netwerk een loopje zou nemen met uw privacy. Nochtans kan Facebook enkel iets doen met informatie die ze van u krijgt. Als u invult wat uw politieke overtuigin­g of uw godsdienst is, dan weet Facebook dit. Maar als u dat niet invult, weet Facebook niks en niemendal. Tegenwoord­ig kan men op Facebook een overzicht downloaden, met daarin alles wat Facebook over u weet. Dat bleek alvast in mijn geval nogal saai te zijn. Het belangrijk­ste probleem is misschien dat Facebook ook dingen bijhoudt die u gewist heeft, omdat u ze bijvoorbee­ld in een dronken of een boze bui gepost heeft. Maar het is sowieso geen goed idee om in die staat op sociale media te gaan. Sociale media maken van iedereen een deelnemer aan ‘Blind Getrouwd’ of ‘Temptation Island’. Als men zijn bloot gat op sociale media laat zien, dan moet men niet verbaasd zijn dat mensen dat bloot gat gezien hebben. Mensen beschermen tegen eigen stommiteit­en heeft hoegenaamd niets met privacy te maken.

Toch is er een probleem met Facebook. We weten intussen namelijk dat mensen met slechte bedoelinge­n via sociale media een verkiezing of een opinie kunnen beïnvloede­n. Zo staat intussen vast dat zowel bij de verkiezing van Trump als bij de Brexit massaal gebruikgem­aakt is van valse nieuwsberi­chten op Facebook. Door het analyseren van reacties en de gedeelde berichten van Facebooker­s, zocht men de meest goedgelovi­ge mensen op, keek wat hun zwakte was en bestookte hen vervolgens met boodschapp­en die perfect aansloten op hun goedgelovi­gheid of hun vooroordel­en. Wie voortduren­d afgeeft op wie meer geld heeft, krijgt boodschapp­en te zien waaruit moet blijken dat de rijkste 1 procent de oorzaak van alle problemen is. Of wie afgeeft op migratie, krijgt boodschapp­en die zeggen dat alle problemen aan vreemdelin­gen te wijten zijn.

Dat ‘nieuws’ is vaak verzonnen en de gedeelde foto’s of filmpjes gaan meestal over iets totaal anders dan het verhaal dat erbij verteld wordt. Met verontwaar­diging als perfecte brandstof, leidt men op die manier goedgelovi­ge Facebooker­s naar Partij X, Kandidaat Y of Oplossing Z. De vraag is echter of dit een Facebook-probleem is. Lang voordat sociale media bestonden werden mensen op dezelfde manier al opgejut. De geschieden­isboeken tonen ons de kwalijke gevolgen van die goedgelovi­gheid.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium