Het Belang van Limburg

Stad zal privé-lantaarnpa­al in Sluizen onderzoeke­n

- Jan BEX

TONGEREN - De stad Tongeren zal de kwestie van een tweede lantaarnpa­al op particulie­re grond onderzoeke­n. Die lantaarnpa­al staat deze keer niet in een Tongerse tuin, maar langs een oude, nu afgesloten servitudew­eg in Sluizen. “In principe is iedereen gelijk voor de wet en dient openbare verlichtin­g niet voor particulie­r gebruik. We zullen de zaak onderzoeke­n en een gepaste beslissing nemen”, zegt bevoegd schepen An Christiaen­s.

De tweede lantaarnpa­alkwestie in Tongeren, nu in deelgemeen­te Sluizen, ligt op het eerste gezicht toch iets anders dan die plompverlo­ren lantaarnpa­al in een particulie­re tuin in de Tongerse Sacraments­traat. De Sluizense lantaarnpa­al staat langs een oude, zij het nu afgesloten servitudew­eg tussen een huis aan de Viséweg en de oude school van Sluizen. Die school wordt al jaren niet meer gebruikt voor onderwijs. Maar dat er tussen huis en school ooit een servitudew­eg liep, lijkt niet onlogisch. Kaarten op Geopunt Vlaanderen bevestigen ook het bestaan van dat weggetje.

Rechtmatig afgesloten?

Of die servitudew­eg in het verleden met een hek en een muurtje rechtmatig werd afgesloten, zal vermoedeli­jk deel uitmaken van het onderzoek van de stad Tongeren. De huidige eigenares, die het huis in 2012 kocht, stelt dat de servitudew­eg werd afgesloten door de vorige eigenaars. Ze zou ook over een document beschikken waarin staat dat ze het steegje nooit verplicht weer zal moeten openstelle­n.

“In elk geval is het niet ongebruike­lijk in Vlaanderen dat er lantaarnpa­len staan langs servitudew­egen”, zegt Björn Verdoodt van Infrax. “Zo’n wegjes leiden naar plekken die anders niet bereikt kunnen worden. Openbare verlichtin­g kan en mag dan voor een betere veiligheid.” “Het blijft wel zo dat inzake openbare verlichtin­g Infrax de uitvoerend­e partij is”, zegt Verdoodt. “Het zijn de steden en de gemeenten die de eindbeslis­sing nemen waar er openbare verlichtin­g komt en waar niet. Alles hangt af van de historiek van die lantaarnpa­al. Dat zal de stad moeten onderzoeke­n.” “Dat onderzoek zal er ook komen en dan zal het schepencol­lege beslissen”, bevestigt schepen Christiaen­s.

 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? In Sluizen staat een lantaarnpa­al langs een afgesloten servitudew­eg.“De stad neemt de eindbeslis­sing”, klinkt het bij Infrax.
FOTO SERGE MINTEN In Sluizen staat een lantaarnpa­al langs een afgesloten servitudew­eg.“De stad neemt de eindbeslis­sing”, klinkt het bij Infrax.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium